Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parter w bliźniaku

piterr77

Recommended Posts

Witam.

Mam możliwość kupna bliźniaka jeszcze nie wybudowanego. Moje zmiany to przeniesienie pom. gospodarczego w miejsce schodów ma być pompa ciepła ponoć nie potrzebuje dużo miejsca. Sypialnia ma być na górze więc pomysłu na ten mały pokój nie mam na razie. Salon ma być połączony z kuchnią kominka nie potrzebuję. Zacząłem od salonu, drzwi przesuwane żeby kanapę wcisnąć jak najbliżej ściany i mieć coś w stylu jadalni. Przy kuchni już trochę trudniej nie wiem czy zostawić to wejście. Okno w kuchni jest szerokie i wąskie lodówka z prawej strony się nie zmieści(zmierzone w budowanym budynku). Nie daje mi spokoju jeszcze garaż który jest na ścianie zachodniej może lepiej jednostanowiskowy w innym miejscu a tam okna żeby doświetlić te pomieszczenia?

b58b6d5395899750med.jpg

16ef211a898509f3gen.jpg

Edytowane przez piterr77

Rzut bez wymiarów wygląda względnie sensownie. Można ewentualnie zwęzić łazienkę i przesunąć nieco schody ale nie wiem czy otwór w stropie nie podzieli niekorzystnie poddasza (skosy tam są?). Nie wiem o której lokalizacji schodów myślisz bo na dwóch rzutach pomieszczenie gospodarcze wypada gdzie indziej ale schody na górę w wiatrołapie to słaby pomysł.

• 3 weeks później...
Dzięki za porady. Co do kuchni to wolę połączoną z salonem pokój zostanie gościnny. Wejście szafa 120 max się zmieści trochę mała ale tam chyba nic nie wymyślę garderoba będzie na piętrze. Jakieś porady odnośnie przesunięcia garażu i wstawienia okien? Garaż miał robić za taras na piętrze ale po co komu ponad 30m2 tarasu jak ma się podwórko.

• 5 weeks później...
Garaż rzeczywiście zajmuje całą ścianę i doklejanie tam „okienek”, nawet po przesunięciu czy zmniejszeniu garażu, wydaje się słabym pomysłem. Widok z okna zawsze będzie na garaż lub wjazd do garażu. Może lepiej w ogóle zrezygnować z garażu i zamiast niego zbudować drewnianą wiatę, która na górze będzie lekkim tarasem,balkonem. Z biegiem lat może obrosnąć bluszczem i stanowić malowniczy element krajobrazu a nie betonowy pokoik dla samochodów?