Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperatory Mia Ventilation

Recommended Posts

Poteoretyzuj.

[ATTACH=CONFIG]450346[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]450347[/ATTACH]

no wszytsko piekinie ładne fotki ale chyba widnieja na niej obudowy z nierdzewki ?? gdzie tu masz emalie ?? kolego wysyłasz fotografie nie wiadomo czego moze nie dowidze ale ja tam zadnej emali nie widze takze co ty chcesz udowodnic ??? ze na nie osłonietej blaszce wikwity sie robia ??? no to napewno udowodniłes

A obudowa z czego jest za darmo?

rozumiem ze twierdzisz ze cena obudowy z nierdzewni jest taka sama jak tej z emali WOW zalatw mi takie z nierdzewki w cenie takiej jak z emali bo z tego co wiem róznica w cenie pewnie ze 200% , 300% lub wiecej ale jesli masz takie dojscia to ja zamawiam 500 sztuk na allegro posprzedaje :)

EPS wydawał mi się teoretycznie fajnym pomysłem (Itho). Ale w praktyce EPS z czasem się odkształcał i musiałem doszczelnić pianką która z kolei taka szczelna nie jest. Zdecydowanie ma znaczenie - EPS odrzucam.

Nierdzewka też nie jest idealna - jest za miękka a pancernej pewnie nikt nie zrobi bo i drogie, i ciężkie wyjdzie.

Żadnego rdzewnego materiału też nie biorę pod uwagę. Wcześniej czy później pojawiają się rysy, odpryski - i droga dla rdzy otwarta.

Kompozyt chyba fajny będzie. Ale to znowu teoria.

a no i teraz mowisz z sensem wedłóg ciebie pojawia sie odpryski rysy itp oczywiscie twoje prawo tak myslec ja widze to toszke inaczej i uwazame ze jesli fizycznie nie uszkodzisz emali , a blach pod spodem nie jest przed pokryciem emaila pordzewiała lub zle odtłuszczona to naprawde nic jej nie bedzie. Przeciez reku to 2 moze 3 razy do roku sie dotyka zeby filtry wymieniac to nie klamka tego co 10 min nie szarpiesz :) (ale I klamki emalia maluja I popatrz daja rade... Dziwne co nie?? )

Nie ucz ojca dzieci robić. Jakbyś miał pojęcie o łańcuchu dostaw, to znałbyś też kaizen.

Ale ja nie o to pytałem. Pytałem, skąd wiesz, że drut w moich wentylatorach nie jest z KGHM a plastik z niemieckiej fabryki BASFa?

Co do Twojego nick czyli Kaizen hmm nie wiem czemu mial bym go znac?. Wydaje ci sie ze wklejenie (Japonskiego) slowa ktore ma jakies znacznie z internetu jako twoj nick sprawi ze to co mowisz jest prawdziwe? I znasz sie na wszystkim? . Hahah no naprawde bawisz mnie z postu na post coraz bardziej :) (alez to dziecinne ile ty masz lat?? 12?? A tata wie ze jego zdjecie na profil wkleiles?? Wez chlopie takim tekstami to lepiej sie nie osmieszaj, Jesli chcesz zeby cie powaznie traktowac ) o lancuchu dostawa to ty wiesz tyle ze widzisz tiry na drodze... Znawce transportu bedzie tu udawal hahah

a tu widze ze kolega na wszytskim sie zna i na reku i na blachach i łancuchach dostaw no widze czlowiek orkiestra :) to ze przyznałem ze na reku (czytaj wymienniku samym ) lepiej sie znasz kolego to nie znaczy ze bajeczek twoich o wszytskim słucjał bede bo niestety widze ze spro bajek piszesz. (nie lepiej mowic o tym o czym naprawde sie znasz?! Bo wiedze napewno co do reku posiadasz wiedze tego nie zaprzecze ale po co strasz sie udawac ze wiesz wszystko) próbojesz pokazac ze znasz sie na wszytskim reku, imporcie, ,lancuchu dostaw,najlepszych materialach poprostu wszechwiedzacy .... ale tam gdzie wiedzy brak Bajeczi piszesz tak jak z tym tajemniczym Dopuszczeniem do obrotu w EU czy tez plastiku z jakims syfem (wiecej ponizej hehe) masakra

wychodzi na to ze nie tylko lubisz w bajki wierzyc co jest twoja sprawa :) ale i lubisz je tez pisac :) z tym postaraj sie troszke zwolnic bo to naprawde zabawnie jest to tylko do czasu hehe

a teraz powiedz w którym momecie ja napisałem ze wiem z kad sa podzespoły do twojego wentylatora ?? wyraznie napisałem ze wiekszosc podzespołow obecnie jest produkowanych w chinach jest to zwiazane z kosztami produkcji oraz wymogami srodowiskowymi w europie , ale widze tak cie to zabolalo ze mało z krzesła nie spadłes ja nic w tym dziwnego ani złego nie widze pewnie 70% lub wiecej tego co uzywamy na codzien choc w czesci w chinach zostało wyprodukowane, jak widze to ci strasznie przeszkadza (a Chinczyk potrafi zrobic albo tanio I badziewnie albo drozej I wysokiej jakosc I chyba to rozumiesz??? ) , ok twoja sprawa chcesz mozesz wierzyc ze wszytskie podzespoły w twoim wentylatorze zostały wyprodukowane w Niemczech :) jednak trzeba byc człowiekiem niezwykle naiwnym zeby w taka bajeczke uwierzyc :) i jak lepiej na sercu sie zrobilo ??

Wrzucisz warunki gwarancji?

To Ty w bajki wierzysz. Ja czytam warunki gwarancji. Poczytaj dla przykładu te dwudziestopięcioletnie gwarancje blachy na dach. Co roku mycie, zaprawki, protokoły.

a pewnie ze wrzuce jak zjade do domu nie ma problemu :) a to czy ktos dotrzymuje tych warunkow no tego to ja nie wiem sie okaze( obym dowiadywac sie nie musiał ). I widzisz znowu ja o gruszcze ty o pietruszce a co mnie interesuja warunki gwarancji blachy na dach ??co ja dach robie ?? to ty moze poczytaj jak sie robi sos pieczarkowy ?? co to ma do rzeczy ??

To jakbyś krótko nazwał i zastrzegł nazwę takiego grila rozpraszającego w określony sposób powietrze dla wyciszenia?

hahah widze ze sie tego czepiłes , a ja nazwy nie krytykowałem jedyne co mowilem ze producenci lubia nazywac fikusnie a klient lubi takie nazwy :)

Dla mnie mniejsze jest ryzyko kupna przebadanego, dopuszczonego do obrotu w EU używanego reku, niż nie wiadomo z czego od chińczyka. Musiałby być duża przebitka i małe ryzyko, że plastik jest z jakimś syfem.

ooooooo własnie DLA ciebie a nie dla wszytskich innych prowada?? i mógłbyc przynajmniej udawa ze akceptujesz decyzje innych bo nie kazdy mysli tak jak ty i nie bardzo rozumiem co to znaczy

DOPUSZCONRGO DO OBROTU W EU ??

chyba o czyms nie wiem to moze oswiecisz mnie i innych co sprawia ze twój reku ma to dopuszczenie a mój nie. Bo chyba posiadasz jakas tajemna wiedze o dopuszconych produktach to moze jeszcze jakas liste takowych posiadasz?? ,

Co ty za głuppoty tu wypiusujesz matko . Dopuszczenie do rynku europiejskiego to kolego certyfikat CE i importowac mozesz towar z tym oznaczeniem ale jesli ty masz jakas tajemna wiedze to sie podziel .

definicja CE marking is an administrative marking that indicates conformity with health, safety, and environmental protection standards for products sold within the European Economic Area. (potrzebujesz tłumaczenia ??) najwazneijsza czesc zaznaczyłem na czerowno zeby ci ułatwic :)

a to co robisz to juz prymitywne, straszenie ludzi" ze plastik z jakims syfem" naprawe prymitywne to jest :( SŁABE TO KOLEGO NAPRAWDE z kad ty wzioles te informacje szłucham podziel sie z nami ?? Czy to moze nastepna twoja BAJECZKA ??

niby twierdzisz ze wiesz co to CE ale jednak chyba nie rozumiesz.

DOPUSZCZONEGO hahaha:bash::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

Wiesz moze zeby ci pozwolic wyjsc z tego bagna w ktore wszedles to moze poprostu zapomniemy ze to napisales, a jesli jednak chcesz w to brnac to moge poczekac kilka dni troszke sie w tej kwestji douczysz moze kogos poradzisz I bedziesz w stanie sie o imporcie I certyfikatach wpowiadac , do tego czasu radze sie wstrzymaj bo sie osmieszasz.

A są jakieś produkty dopracowane? Nawet promy kosmiczne się rozbijały, Toyota wzywała na akcje serwisowe, X-43 przecieka zanim się nie rozgrzeje.

znowy WOW porównanie reku składajacej sie z około 10 zakupionych gotowych czesci (oczywiscie uwazam ze zastosowane podzespoly bardzo dobrej jakosc to jest fakt) i złozenie jej do kupy porownujesz do budowy promu kosmicznego skladajacego sie z dziesiatek tysiecy specjalnie zaprojektowanych i produkowanych czesci OOOO matko boska przeraza mnie twój tok myslenia

no wybacz ale firma o której mowimy nie jest raczej producentem zadnego z zamontowanych podzespołlow (blache NIERDZEWNA pewnie sama docina ) wszytsko ma gotowe sprawne wystarczy to złozyc do kupy no sorki jesli ktos ma z tym problem i zaczyna sprzedawac bubel no to niech czytajacy ocenia to sami przeciez tego nawet nie da sie obronic .

Jakos wiekszosc pozostalych producentow polskich czy Europejskich ktorzy kozystaja z tych samych podzespolow takiego problemu nie ma hmm wiec czemu kupowac u kogos kto nie potrafi tego poskladac?? Jak mozna dzialajaca w pelni sprawna od innego producenta z Pl czy Europy??

A ty jednak bronisz zaczyna sie zastanawiac czemu??

Pewnie ty bronisz jak niepodleglosci.. bo przeciez reku to prom kosmiczny tudzież auto I sklad sie z az okolo 10 gotowych czesci hahah ale ty mnie bawisz :):):):)

Naprawde bedziesz w to brnal??? Twoja wola :)

Dla mnie w gwarancji zawiera się też diagostyka. Zgłaszasz problem "niska sprawność odzysku ciepła" i co? Czego oczekujesz? Co mają Ci przysłać?

hmm z tego co wczesniej pisałes sam robisz pomiary takze diagnostyka hmm raczej sam jej dokonujesz, a zwykły kowalski powiessi swoje reku i nic nie bedzie dłubał poki wszytsko działa i powietrze wieje , nawet nie ma pojecia o jakims spadku wydajnosci o 5 czy 10% dopoiero jak mu stanie wentylator to wie ze cos sie zepsuło takze nie opowiadaj tu jakis bajeczek o diagnostykachi i pomiarach bo zaden kowalski ich robic nie bedzie, to co piszesz to zaczyna smiesznie wygladac , tak troszke zejdz na ziemie i popatrz na to jak zwykły człowiek urzytkownik a nie "specjalista" .

Naprawdę spodziewasz się, że Chińczyk przyjedzie, jak zgłosisz niską sprawność odzysku ciepła? I Ty mówisz, że to ja wierzę w bajki?

Czy to produkt o dziesiątkach opinii konsumenckich na YT i jesteś pewien, że jest dopracowany?

haha a skad ty wziołes to oczekiwanie ze chinczyk przyjedzie czytaj ze zrozumieniem moja wypowiedz ja stwierdziłem ze nie dziwie sie ze do ciebie przyjechali jak taki niedopracowany bubel sprzedali, Chinczyk przyjezdza nie musi bo firma jej 30 lat na rynku wiedza co robia jesli tyle sie utrzymali i rosna chyba to o czyms swiadczy (choc dla ciebie niekoniecznie :)), ale dla ciebie liczy sie tylko to co ty zakupiłes i czy jest to dobre czy nie bedziesz twierdził ze najlepsze hmmm troszke uczciwoscie wzgledem czytelnikow kolego, jak dla mnie troszke dziwne to twoje promowanie bubli :) ale kto co lubi jak ja bym zakupił bybel to bym o tym mowił i jesli sie okaze ze to co kupiłem jest bublem napewno o tym napisze.

Troche szkoda ze masz sie za specjaliste a wypowiadasz sie na temat reku ktorej nawet na oczy nie widziales ani nie testowales hmmm troszke ze tak powiem malo Profesjonalne podejscie.

I tak na zakonczenie ja tam od sprzedazy MIA kuponów nie odcinam :) wiec reklamowac ich nie musze :) negujac wszystko inne :) :wave:

Edytowane przez Karol82w

no wszytsko piekinie ładne fotki ale chyba widnieja na niej obudowy z nierdzewki ??

Ale są braki. Jak widać śrubki nie są nierdzewne i pojawia się ruda.

A jakby była śrubka wkręcona w blachę rdzewiejącą, to gwint też by przyrdzewiał a od niego poszłoby dalej.

co ty chcesz udowodnic ???

Że twierdzenie reku to nie jest srodowisko jakies ekstermalne heheh jakos emalia robione sa zbiorniki na wode CWU srodowisko duzooo bardziej nie przyjazne jest nieprawdziwe i w reku jest środowisko nawet bardziej sprzyjające rdzewieniu, niż w zasobnikach CWU, bo nie ma anody która mogłaby z nim walczyć, a jest wilgoć i tlen. I w praktyce, jak widać, co tylko da się żreć w reku, rdza żre.

rozumiem ze twierdzisz ze cena obudowy z nierdzewni jest taka sama jak tej z emali

Blacha nierdzewna kosztuje jakieś 70zł/m2. Samo malownie proszkowe z podkładem to jakieś 60zł/m2 powierzchni - a wypadałoby z dwóch stron pomalować.

Tak, blacha lakierowana proszkowo wychodzi kilka razy drożej od nierdzewki, a rdza i tak szybciej do niej się dobierze. O emaliowaniu chyba nie masz pojęcia, bo to już w ogóle cenę w kosmos by wywindowało.

a no i teraz mowisz z sensem wedłóg ciebie pojawia sie odpryski rysy itp oczywiscie twoje prawo tak myslec ja widze to toszke inaczej i uwazame ze jesli fizycznie nie uszkodzisz emali

Weź no wrzuć linka do opisu, co nazywasz blachą emaliowaną. Bo chyba nie wiem, o czym mówisz. W blasze malowanej proszkowo już robisz drogę rdzy wiercąc dziury na śruby czy nity. Już ma gdzie rdza zacząć krecią robotę.

Przeciez reku to 2 moze 3 razy do roku sie dotyka zeby filtry wymieniac to nie klamka tego co 10 min nie szarpiesz :) (ale I klamki emalia maluja I popatrz daja rade... Dziwne co nie?? )

Tak masz w instrukcji? Czy tak działasz w praktyce?

Ja mam co 90 dni wymianę wg instrukcji. Ale dokładam prefiltry, które wymieniam mniej więcej co miesiąc - spada skuteczność ich filtrowania. Za to ich obecność pozwala wydłużyć żywotność filtrów głównych do pół roku albo i dłużej.

W sezonie zimowym dokładam F7 - które warto wymienić gdzieś co dwa tygodnie.

Co do Twojego nick czyli Kaizen hmm nie wiem czemu mial bym go znac?

Nie o mojej osobie, a o kaizen (przez małe k) wie każdy, kto ma pojęcia o zarządzaniu łańcuchem dostaw czy produkcją.

znasz sie na wszystkim?

Nie znam się na prowadzeniu ciężarówki, konstruowaniu reaktora syntezy jądrowej i wielu innych rzeczach.

Wez chlopie takim tekstami to lepiej sie nie osmieszaj,

I vice versa. Takie wróżby o interlokutorze nie świadczą o mnie, a o Tobie.

a teraz powiedz w którym momecie ja napisałem ze wiem z kad sa podzespoły do twojego wentylatora ??

Nie pamiętasz co napisałeś? I wolisz zapytać, niż przeczytać na poprzedniej stronie?

chyba zdajesz sobie sprawe ze te wentylatory sa jedynie składane w niemczech :) fabryki wszelkich podzespołów lataaaaa temu zostały poprzenoszone do chin indi itp

Deklarujesz wiarę, że nie są, czy masz wiedzę, że nie są złożone z komponentów wyprodukowanych w Niemczech?

a pewnie ze wrzuce jak zjade do domu nie ma problemu :)

Wstrzymywałem się z odpowiedzią czekając na to. Nie dotarłeś jeszcze do domu?

ooooooo własnie DLA ciebie a nie dla wszytskich innych prowada?? i mógłbyc przynajmniej udawa ze akceptujesz decyzje innych bo nie kazdy mysli tak jak ty i nie bardzo rozumiem co to znaczy

Wiesz po co są grupy dyskusyjne? To nie fajsbuk, gdzie chodzi o to, żeby wszyscy pochwalili, jak to super wygląda pierwsza kupa bobaska.

Chcesz pozachwalać - podawaj argumenty. Merytoryczne informacje. A nie strzelasz focha, jak ktoś zapyta o sprawność odzysku wilgoci.

DOPUSZCONRGO DO OBROTU W EU ??

chyba o czyms nie wiem to moze oswiecisz mnie i innych co sprawia ze twój reku ma to dopuszczenie a mój nie.

Przeczytaj art. 1 Ustawy o wyrobach budowlanych.

a to co robisz to juz prymitywne, straszenie ludzi" ze plastik z jakims syfem" naprawe prymitywne to jest :( SŁABE TO KOLEGO NAPRAWDE z kad ty wzioles te informacje szłucham podziel sie z nami ?? Czy to moze nastepna twoja BAJECZKA ??

Wrzuć w google "trujący plastik z chin". Jest sporo przypadków gdzie różne instytucje to wykrywały. No, ale to przy masówce - jak sobie sam ściągniesz, to nikt tego nie przebada. Twoje ryzyko.

Wiesz moze zeby ci pozwolic wyjsc z tego bagna w ktore wszedles to moze poprostu zapomniemy ze to napisales, a jesli jednak chcesz w to brnac to moge poczekac kilka dni troszke sie w tej kwestji douczysz moze kogos poradzisz I bedziesz w stanie sie o imporcie I certyfikatach wpowiadac , do tego czasu radze sie wstrzymaj bo sie osmieszasz.

Mam wrażenie, że dociera do Ciebie, że kupiłeś kota w worku, ryzykując nędzną sprawność, nędzny odzysk wilgoci (a może i żaden), brak serwisu - za nie, jak pierwotnie myślałeś, 5K zł czy więcej, a za głupi tysiąc czy półtorej. Też bym siebie w takiej sytuacji przekonywał, że chociaż to jest lepsze, niż to za 6K kupiony w kraju. Powodzenia.

I żeby nie było - na Ali wydałem w sumie kilkanaście tysięcy złotych do tej pory. Ale musi to być znacząco taniej, zazwyczaj to samo, co u nas (większość elektronika) za to 2-3x taniej. Wymiennikiem się zainteresowałem, bo liczyłem, że uda mi się kupić 4x taniej, niż w Polsce (a pewnie ze 6x, jakbym kilka osób jeszcze na FM namówił na wspólne zamówienie).

Nudny jesteś, złośliwy i zaimpregnowany na wiedzę i argumenty. Wróć jak sobie zamontujesz, pomieszkasz, pomierzysz sprawność, wilgotność. Wrzuć wykresy, zdjęcia.

Do tego czasu z mojej strony EOT.

Ale są braki. Jak widać śrubki nie są nierdzewne i pojawia się ruda.

A jakby była śrubka wkręcona w blachę rdzewiejącą, to gwint też by przyrdzewiał a od niego poszłoby dalej.

Coraz lepiej :) czyli teraz o srubki chodzi no ciekawy jestem kto nie ocynkowane srubki wkrecaa do reku?? Moze podasz firme?? Czy by to byl producent Twojego NIERDZEWNEGO??

Ty naprawde Sam sie pograzasz trudno nie byc zlosliwym, przeciez ktos kto to zlozyl jest ze tak powiem delikatnie niezbyt madry.

Że twierdzenie reku to nie jest srodowisko jakies ekstermalne heheh jakos emalia robione sa zbiorniki na wode CWU srodowisko duzooo bardziej nie przyjazne jest nieprawdziwe i w reku jest środowisko nawet bardziej sprzyjające rdzewieniu, niż w zasobnikach CWU, bo nie ma anody która mogłaby z nim walczyć, a jest wilgoć i tlen. I w praktyce, jak widać, co tylko da się żreć w reku, rdza żre

Pewnie ze rdza zre po to jest farba proszkowa prawda?? No chyba ze twierdzisz ze farba proszkowa to zadna ochrona I 95% wiodacych producentow stosujacych ocynk I farby czy tworzywa sie myli a jednym sprawiedliwym jestes ty I promowany przez ciebie producent. Nie twierdzi ze nierdzewka jest zla tylko to jest jedynie chwyt marketingowy majacy niby pokazac ze to produkt Premium a jak narazie raczej bubel

Jest to poprostu przerost for my nad trescia. Za ktory placi klient.

Powiedz mi w co ty sie bawisz?? naprawde ludziom ten kit bedziesz wciskal dalej??

Blacha nierdzewna kosztuje jakieś 70zł/m2. Samo malownie proszkowe z podkładem to jakieś 60zł/m2 powierzchni - a wypadałoby z dwóch stron pomalować.

Tak, blacha lakierowana proszkowo wychodzi kilka razy drożej od nierdzewki, a rdza i tak szybciej do niej się dobierze. O emaliowaniu chyba nie masz pojęcia, bo to już w ogóle cenę w kosmos by wywindowało

Co ty za glupoty piszesz z kad ty to wzioles??

Aa rozumiem poszukales na internecine ile wolaja za proszkowo malowanie :) kolego nie tedy droga,.. Jest pewna roznica w uslodze malowania, Jesli przynosisz przedmiot do lakierni w celu pokrycia farba, a linia produkcyjna w fabryce produkujaca takie same obudowy w ogromnych ilosciach.

Ty naprawde masz kiepskie pojecie o procesach produkcji.

I znowu bajki piszesz, wziol cennik z internetu za usloge I twierdzi ze nierdzewka taniej wychodzi niz emaila. Oo matko przeciez tu nawet nie trzeba sie stara zeby ciebie wjakiekolwiek sposob zdyskredytowac przeciez ty robisz to Sam takim wypowiedziami.

Poczytaj o procesach produkcji o liniach produkcyjnych polecam.

Weź no wrzuć linka do opisu, co nazywasz blachą emaliowaną. Bo chyba nie wiem, o czym mówisz. W blasze malowanej proszkowo już robisz drogę rdzy wiercąc dziury na śruby czy nity. Już ma gdzie rdza zacząć krecią robotę.

Oo I tu mnie masz :)

(tak chodzi o malowanie proszkowe, pisanie emaliowanie to byl skrot myslowy Jesli wprowadzili kogo kolwiek w blad to wybaczcie):)

Ale jednak znowu glupoty piszesz kto wierci otwory w juz pomalowanej obudowie hahaha

Ty naprawde nie masz o tym zielone go pojecia!

przeciez najpierw przygotowywuje sie cala konstrukcje obudowy z wszelki I otworami I uchwytami aa potem calosc sie maluje. NAPRAWDE O TAKICH PODSTAWACH NIE WIESZ ??

przeciez to jak bym z dzieckiem pisal.

Tak masz w instrukcji? Czy tak działasz w praktyce?

Ja mam co 90 dni wymianę wg instrukcji. Ale dokładam prefiltry, które wymieniam mniej więcej co miesiąc - spada skuteczność ich filtrowania. Za to ich obecność pozwala wydłużyć żywotność filtrów głównych do pół roku albo i dłużej.

W sezonie zimowym dokładam F7 - które warto wymienić gdzieś co dwa tygodnie

Nie wiem ktorej czesci wypowiedzi nie zrozumiale?? hmmm jak wspomnialem reku mam od nie dawna takze o jakiej wymianie mowisz? Rozumiem ze ty Co pol roku filtry bedziesz wymieniac oczywiscie nie bede tego negowal, Jesli uwazasz ze tak 3ba I tak zaleca twoj producent. Ja filtry zamierzam 3 razy w roku wymieniac. Czy moze mam tak jak ty dokladac prefiltry?? No chyba wole swoj sposob :) , Jesli oczywiscie uwazasz ze jestes w stanie go zakceptowac??

Nie o mojej osobie, a o kaizen (przez małe k) wie każdy, kto ma pojęcia o zarządzaniu łańcuchem dostaw czy produkcją.

Popatrz a ja nie wiem, a w transporcie od 15 lat siedze hmm no najwidoczniej to musi byc bardzo wazne I bez tego sie nie da ogarnac tajemnej wiedzy.... Alez ty bajki piszesz.

A moze powinienem to wiedziec takze smialo oswiec mnie I innych do czego mi to ma byc potrzebne I co to ma wspolnego z lancuchem dostawa .. Bo widze chyba cos zle robie od 15 lat I :) .. No slucham??

Nie znam się na prowadzeniu ciężarówki, konstruowaniu reaktora syntezy jądrowej i wielu innych rzeczach.

Ciesze sie ze w koncu na czyms sie nie znasz szkoda ze nie doodales tez lancucha dostawa, Certyfikacji, imporcie,.

A tak odpowiada ja na twoj przytyk o prowadzenie ciezarowki:) to ze Sam tez jezdze nie znaczy ze jestes JAKIS lepiej wyuczony heheh bys czytal ze zrozumieniem to bys wiedzial ze prowadze wlasna dzialalnosc a jezdze bo chlopakI tez urlopow poterzebuja :) takze nigdy kolego nie oceniaj ludzi których nie znasz po tym co w danym momecie robia bo mozesz sie bardzooo zdziwic uwazajac ze jestes lepszy :)

I vice versa. Takie wróżby o interlokutorze nie świadczą o mnie, a o Tobie.

No wybacz ale Co mozna o twoich wypowiedziach innego napisac? Przeciez takie bajki czasem piszesz ze tego sie nie da czytac :(. A potem foch ze po paluszkach linijka dostajesz

Takze mniej bajek, pisz o tym co sie znasz :)

Nie pamiętasz co napisałeś? I wolisz zapytać, niż przeczytać na poprzedniej stronie?

No wlasnie bardzo dobrze pamietam czytasz co pisze?? Przeciez ponizej wyjasnilem hmm czytaj calosc proszeee :)

Deklarujesz wiarę, że nie są, czy masz wiedzę, że nie są złożone z komponentów wyprodukowanych w Niemczech?

Rozumiem ze ty posiadasz taka widze??? I dokumenty ?? Potwierdzajace ze wszytsko podzespoly zostaly wyprodukowane w Niemczech?

Ja wyraznie napisalem co sadze I na jakiej podstawie chyba nie musze tego powtarzac zaznaczajac na czerwono?? Ja faktu nie stwierdzalem czytaj prosze ze zrozumieniem

Wstrzymywałem się z odpowiedzią czekając na to. Nie dotarłeś jeszcze do domu?

Jednak widze ze nie czytasz tego co pisze wczesniej napisalem ze w domu bede za okolo 2 tyg hmm poczekasz??

Wiesz po co są grupy dyskusyjne? To nie fajsbuk, gdzie chodzi o to, żeby wszyscy pochwalili, jak to super wygląda pierwsza kupa bobaska.

Chcesz pozachwalać - podawaj argumenty. Merytoryczne informacje. A nie strzelasz focha, jak ktoś zapyta o sprawność odzysku wilgoci.

Hahah to na poczatek w którym momecie ja strzelilem tego focha??? Bo z tego co widze to ty chyba pod koniec swojej

odpowiedzi takowego foszka strzeliles :)

po 2gie wlasnie ja chyba wiem po sa fora ale tobie chyba cos sie pomylilo , poszedles w kierunku promowania pewnego producenta. Nie dziwilo by mnie to gdyby nie byl to bubel.

Takze merytoryczny argument jest taki ze promowany przez ciebie reku jest bublem (w blyszczacej obudowie ze srubkami nie zabezpieczonymi ocynkiem masakra :(. ) zlozonym z dobrej jakosc podzespolow o czym gdybys nie byl tak zafascynowany owa firma mowil bys otwarcie. Czy jest to wystarczajaco merytoryczny dla ciebie??

A jesli juz o tym to powiedz co merytorycznego bylo w twoich wypowiedziach o reku MIA?? domniemany syf w plastiku?? Dopuszczenie do obrotu EU ?? przeciez ty sie Sam pograzasz tymi wypowiedziami :) naprawde tego nie distrzegasz??

Przeczytaj art. 1 Ustawy o wyrobach budowlanych.

Teraz to dales no to dawaj przytocz fragment o tych twoich dopuszczeniach bo ja tam nic nie widze, zadnych tajemnych dopuszczeniach reku?? Ogolniki haha. Konkrety?? Fragment mozesz nawet na czerwono zaznaczyc.

Wrzuć w google "trujący plastik z chin". Jest sporo przypadków gdzie różne instytucje to wykrywały. No, ale to przy masówce - jak sobie sam ściągniesz, to nikt tego nie przebada. Twoje ryzyko.

Naprawde?? To jest twoj argument? Wez mi prosze przeslij jakies, no nie wiem nawet nie test, choc by najmniejszy artykol w którym pisza w reku marki MIA wykryto szkodliwy plastiku. Troszke to slabe. Nie osmieszaj sie :)

Mam wrażenie, że dociera do Ciebie, że kupiłeś kota w worku, ryzykując nędzną sprawność, nędzny odzysk wilgoci (a może i żaden), brak serwisu - za nie, jak pierwotnie myślałeś, 5K zł czy więcej, a za głupi tysiąc czy półtorej. Też bym siebie w takiej sytuacji przekonywał, że chociaż to jest lepsze, niż to za 6K kupiony w kraju. Powodzenia.

A widzisz dla ciebie 1800zl to glupie pieniadze hmm nie dla kazdego prawda?? A ze pewne ryzyko jest owszem jest mnie stac zeby je podjac nie kazdy sobie na to pzwoli I to potrafi zrozumiec, A ci co chca w pl kupic pewnie to zrobi pewnie jest wiele swietnych reku zgodze sie. Tylko jak juz chcesz sie kupowac bez ryzyka to nie bierz bubla. :) ... Ja bym nie wzial

I żeby nie było - na Ali wydałem w sumie kilkanaście tysięcy złotych do tej pory. Ale musi to być znacząco taniej, zazwyczaj to samo, co u nas (większość elektronika) za to 2-3x taniej. Wymiennikiem się zainteresowałem, bo liczyłem, że uda mi się kupić 4x taniej, niż w Polsce (a pewnie ze 6x, jakbym kilka osób jeszcze na FM namówił na wspólne zamówienie).

No to moze pochwalisz sie Co takiego zakupiles za te kilkanas cie tys? Jakies zdjecia moze? Bo ja BMW kupilem ale wiesz nie pokaze hehe takze jesli to nie tajemnica coz to za Zakupy?

A to ze wydaje co sie ze na alibabie kupisz cos dobrej jakosc 4 razy taniej niz w pl. Hahah dobrze powiedzialem wydawalo ci sie 30 % max 40% taniej Jesli chcesz miec przyzwoitej jakosc ponizej tej wartosci kupujesz szmelc.

Nudny jesteś, złośliwy i zaimpregnowany na wiedzę i argumenty. Wróć jak sobie zamontujesz, pomieszkasz, pomierzysz sprawność, wilgotność. Wrzuć wykresy, zdjęcia.

Do tego czasu z mojej strony EOT.

Pewnie nudny, pewnie zloslywy szkoda ze nie odniosles sie do budowy tego promu :) do tego ze twoj reku dopuszczony a moj nie :) zaimpregowany?? , poradze ci cos tak za free nie staraj sie uzywac wyszukanego slownictwa do tego co prosto nazwac mozna nie sprawa to ze wydajesz sie inteligetniejszy tylko ze robisz sie smieszny hehe

I wlasnie szkoda ze nie ma w tobie takiej ciekawosci.... a moze to i dobre moze warto poczekac na wiecej informacji ,.. niech potestuje, tylko odrazu niedopuszczony, szkodliwy hmm kto tu odporny na widze jest??

Edytowane przez Karol82w

Oo prosze definicje to ja na internecine tez znalesc moge hahah, czytaj ze zrozumieniem to ze ktos uzywa slowa ktorego znacznie poznal w internecine (a nie ma najmniejszego pojecia jak wyglada lancuch dostawa produkcji itp) nie oznacza ze sie na czyms zna. Nie wiem kolego nie dostrzegasz tego??

Alez wy macie podejscie. Haha teoretycy internetowi transportu I lancucha dostawa (filozofia hahaha a praktyka I zasady dzialaniu 0 :) ) a naprawde uwazasz ze znanie jakies definicje swiadczy o wiedzy??

Czy najwazniejsze to link wkleic I to starczy???

Rozumiem ze Jesli ja wkleje link nawet nie do filozofi budowy ale samego projektu budowy statku to znaczy ze ten statek potrafie zbudowac ?? Albo mam o tym jakiekolwiek pojecie??

Przeciez to jest smieszne :)

co filozofia ma do tego jak to wyglada w rzeczywistosci?? I do wiedzy osób ktore sie tu wypowiadaja?? Oraz osób ktore rzeczywiscie w lancuch dostaw jakis udzial biora?

Twoj kolega nawet nie znal kolejnosci produkowania obudowy twierdzi ze wierci sie otwory po malowaniu proszkowym, takze hmmm:) tez tak twierdzisz?? pewnie to zgodnie za owa filozofia jest hahaha

Zejdz na ziemi prosze :). Fajne to Forum wszedzie ludzie ktozy sie na wszystkim znaja :). Filozofowie :)

Cos jeszcze dodac chciales??

Jakies madre slowka z internetu?? Definicje??

Edytowane przez Karol82w

Dyskusja poszła w zupełnie złym kierunku...

Zaczekajmy aż zamontujesz reku, pochodzi u Ciebie z pół roku i opiszesz jak działa, jaką ma sprawność, jak odzyskuje wilgotność. Może się okaże, że jest lepiej niż może się wydawać. 2 lata temu też wpadłem na pomysł chłodzenia pasywnego, osuszania... Też była długa dyskusja nt teoretycznej jazdy na rowerze.

Szczerze mówiąc, to jakbym chciał mieć ERV i jednocześnie przyoszczędzić to zamiast ściągać chiński wynalazek bez wsparcia w PL wolałbym kupić Alnora, czy Tywenta - albo jakąś "markową" używkę, do której można byłoby zamówić wymiennik Core

Ooo wlasnie I w koncu ktos kto potrafi zrozumiec ze zanim zacznie sie krytykowac warto poczekac na jakies dane :)... brawo ty, Owczar :)

FOTOHOBBY oczywiscie masz prawo do takiej opini mozliwe ze masz racje I umocze :) ale jesli ktos tego nie przetestuje chocby domowymi sposobami zawsze bedziemy gdybac :) ja najwczesniej po zimie bede w stanie sie wypoiwdziec I jesli bedzie badziew to poinformuje :) a opinie taka zawsze mile widziana I pewnie pomysl z zmiana wymiennika glupi nie jest dla tych Co chca w miare tanio a dobrze :)

I tak gregos11 pomyslow bez liku heheh:)

Edytowane przez Karol82w

Zamontujesz i zdasz relację, jak to będzie sensownie działać, to sobie kupię (chyba, że będzie coś tańszego z oferty o3ozon- toporne, sprawdzone, niezawodne). Nie ma sensu dyskutować co lepsze, liczy się efekt końcowy. Jeżeli ktoś ma potrzebę kupowania "markowego" przy okazji będąc beta testerem to proszę bardzo, jeżeli ktoś chce chińszczyznę, też fajnie. Im więcej różnorodności, tym lepiej. Inna sprawa, to to, że niektórym wydaje się, że są nieomylni, a w rzeczywistości klucza i grzechotki w ręku nie trzymali tylko poradnik na youtube obejrzeli. Niestety praktyka z teorią często nie ma po drodze, bo gdyby tak było byłoby dużo łatwiej.

Pozdrawiam, no i czekam na obiektywne spostrzeżenia.

Ooo wlasnie I w koncu ktos kto potrafi zrozumiec ze zanim zacznie sie krytykowac warto poczekac na jakies dane :)... brawo ty, Owczar :)

A żeby zachwalać to nie?

Ja to może dziwny jestem, ale bez informacji o % odzysku ciepła, wilgoci, o sprężu i wydajności to nawet bym nie kupiłbym.

MSPANC

Edytowane przez Kaizen