Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt robocizny za remont małej łazienki 2mx1,5m. Nie za dużo polecił fachowiec?

Pirlo2004

Recommended Posts

Witam,

Jestem w trakcie planowania remontu łazienki, płytki mam wybrane, pozostałem elementy wyposażenia praktycznie też. Mam osobę, z którą wstępnie umówiłem się na remont, poprosiłem o kosztorys - koszty samej robocizny. Dostałem kilka dni temu i mnie zamurowało, bo wydaje mi się że koszt robocizny jest za duży. Po kolei...

Jaka łazienka?

Łazienka mała, w starym budownictwie - wymiary (232 cm wysokość), szerokość 194 cm, długość 150 cm. Wanna, umywalka, pralka 40 cm i nic więcej.

Oto kosztorys, który dostałem:

Kosztorys:

1. Łazienka

a) hydraulika 2500

b)Elektryka 300

c) Wymiana drzwi 600

d) Płytki ściany + podłoga + sufit podwieszany 2520

e)Półka nad wanną 600

e) biały montaż(kabina, umywalka, bateria 600

Razem 7100 zł

Mam zdjęcie projektu łazienku, rozkład umywalki, pralki i wanny jest taki sam.

Proszę o pomoc, czy cena 7100 zł za samą robociznę to nie lekka przesada jeśli chodzi o tak małą łazienkę?

:

Kosztorys:

1. Łazienka

a) hydraulika 2500

b)Elektryka 300

c) Wymiana drzwi 600

d) Płytki ściany + podłoga + sufit podwieszany 2520

e)Półka nad wanną 600

e) biały montaż(kabina, umywalka, bateria 600

Razem 7100 zł

a) Masz do wymiany wszystkie rurki a docelowo chcesz mieć 15 ujść wody w lazience? Bo cena na to wskazuje, szczególnie że jest to bez montażu urządzeń sanitarnych.

b) nie wiem jaki zakres prac, ale moim zdaniem nomralna cena - pewnie odkucie i wymiana lub polozenie nowej instalacji w calym pomieszczeniu - więc moim zdaniem może niezbyt tanio ale ok.

c) Znajomy dwa dni temu płacił 500zł za wymiane wejsciowych w domu i to na szybko. Wymieniać chcesz same drzwi czy ościeznice tez? Też drogo choć po prostu w górnych widełkach

d) j.w, moim zdaniem drogo ale nadal mieści się w widełkach

e)ciężko powiedzieć co to ma być za półka

f) jeśli byłby w cenie hydrauliki to ok, ale tak to hmmm też raczej drogo.

Na pewno jest kupa roboty, kucia itp, ale realnie myślę że 4-5 tys za całość robocizny jest też realne, znajomi za większa łazienkę płacili coś ok 7 tys, fakt że bez elektryki bo była robiona, ale metraż 2x taki...