adam_mk 24.07.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 (edytowane) Pompa ciepła do domku prawie nieużywanego ? Czy nie wystarczy na prąd ? Gdy przyjedziesz do domku z +5 to napalisz w kominku lub piecyku kominkowym i szybko uzyskasz 18-20 stopni. Domy szkieletowe szybko się nagrzewają Dwukondygnacyjny z bala też? Bo też był brany pod uwagę... Pisałem - kominek dla rekreacji... tak! Kominkiem chcesz wykąpać w tej samej chwili bandę gosci sylwestrowych?!!! Do tego - bezobsługowo... No, mozna , bo... Mam kumpla co ze srajfona kominek odpala. Ale on inteligentne domy sprzedaje. Adam M. Edytowane 24 Lipca 2020 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 24.07.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 Komary Cię pogryzły? W/g Ciebie autorka TomaszMI zarzuca mi zawiść i podobne uczucia. Odpowiedziałem mu (jej?). Czytaj ze zrozumieniem! (tekstu...) Załozycielce watku odpowiedziałem NA TEMAT. Przeczytaj wątek raz jeszcze.. Adam M. Owszem, odpowiedziałeś na temat dodajac błędne spostrzeżenia. Nie masz, nie budowałeś domu rekreacyjnego to nie masz pojęcia o jego idei. Bywaj zdrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.07.2020 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 (edytowane) Owszem, odpowiedziałeś na temat dodajac błędne spostrzeżenia. Nie masz, nie budowałeś domu rekreacyjnego to nie masz pojęcia o jego idei. Bywaj zdrów. Bardzo nie chcę Ci ublizyć... Napiszę wiec wprost. moderowano ILE domów zbudowałeś? Kilkadziesiąt? Bo ja - tak! Adam M. Edytowane 24 Lipca 2020 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.07.2020 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 Dzisiaj domek weekendowy, jutro być może, domek do całorocznego zamieszkania, szczególnie na emeryturze. Domek wypieszczony, wymarzony, budowany pomału, w wolnych chwilach, "hobbystycznie". Po swojemu, dla siebie. Rozwiązania w takim domku muszą być rozwojowe, dające różne alternatywy, pożądaną, indywidualnie pojmowaną wygodę, powinny brać pod uwagę nieprzewidziane skutki upływu czasu...Ludziska potrafią na maleńkich, swoich działkach pracowniczych spędzić pół życia. I pięknie.Można podpowiedzieć jedno czy drugie rozwiązanie, lecz bez wywyższania się, bez wykpiwania, bez narzucania, bez nadawania porządnym ludziom, którzy chcą zrobić coś więcej niż tylko leżeć przed telewizorem z puszką piwa do góry... pępkiem. Miłej niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 26.07.2020 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 Olać izolację od gruntu, a oszczędności z tego wsadzić w izolację ścian i dachu. Tym sposobem mamy latem zimne podłogi a zimą ciepłe caałe 10 stopni. Starczą wiatraczki mieszające powietrze znad podłogi z reszta i zima mamy plusową temperaturę wnętrz Kominek z buforem ciepła i zarazem zbiornikiem WU. Dla przezornych jeszcze kable grzejne wzdłuz rur wodnych. To gdyby ciepło ziemii nie poradziło ekstremalnie niskiej temperaturze z zewnątrz czy wandalskiemu włamaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 27.07.2020 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 W naszej ofercie nie ma powietrznych. A gruntowe zwykle są tańsze jak 42 tysiące. Z buforem, odwiertami instalacą i uruchomieniem. Adam M. Dla dyletanta mam taką informację. PC gruntowa (markowa) z odwiertami i instalacją kotłowni i zbiornikiem na CWU, wykonana przez firmę za 42 tyś. Ale to nie jest koszt całego rozwiązania, drugie tyle trzeba władować w podłogówkę, bo nic innego przy pompie nie ma sensu. A jeżeli to parter z użytkowym poddaszem na stropie drewnianym? Oczywiście do grzejników też można podpiąć PC, ale to jest domek rekreacyjny który kilka razy trzeba podgrzać z 5 stopni do 23. Dlatego wszystkie niskotemperaturowe ogrzewania w tym przypadku nie są optymalne również z technicznego punktu widzenia. Poza tym gruntowa pompa ciepła pod względem inwestycji to jedno z najdroższych rozwiązań. Chyba nikt przy takim domu nie zdecydowałby sie na gruntową pompę ciepła, z autorem pomysłu łącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.07.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 Przy domu użytkowanym sezonowo wodne układy grzewcze to zwykła głupota i proszenie się o problemy. Instalacja wodna oraz cwu powinna być wykonana w taki sposób a móc wypuścić z niej wodę bez upierdliwości. Do ogrzewania wody w tym przypadku ogrzewacz przepływowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.07.2020 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 Przy domu użytkowanym sezonowo wodne układy grzewcze to zwykła głupota i proszenie się o problemy. Instalacja wodna oraz cwu powinna być wykonana w taki sposób a móc wypuścić z niej wodę bez upierdliwości. Do ogrzewania wody w tym przypadku ogrzewacz przepływowy. Czyli DROGO ale bezpiecznie, bo ludzie nie umieją TANIO i bezpiecznie? A o suchej podłogówce na drewniane stropy to Wy słyszeli? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.07.2020 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 Ale to nie jest koszt całego rozwiązania, drugie tyle trzeba władować w podłogówkę, bo nic innego przy pompie nie ma sensu. A jeżeli to parter z użytkowym poddaszem na stropie drewnianym? Oczywiście do grzejników też można podpiąć PC, ale to jest domek rekreacyjny który kilka razy trzeba podgrzać z 5 stopni do 23. Dlatego wszystkie niskotemperaturowe ogrzewania w tym przypadku nie są optymalne również z technicznego punktu widzenia. Poza tym gruntowa pompa ciepła pod względem inwestycji to jedno z najdroższych rozwiązań. Chyba nikt przy takim domu nie zdecydowałby sie na gruntową pompę ciepła, z autorem pomysłu łącznie. Mniemasz, ale co się dziwić, jak dobrych rozwiązań tego typu nie widziałeś. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts