Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Monitoring wifi - kilka pytań

krzych22

Recommended Posts

Witam,

W związku z pojawiającymi się kradzieżami oraz włamaniami w mojej okolicy chcę założyć 3 kamery.

Do każdej z kamer jestem w stanie doprowadzić zasilanie ( tylko i wyłączanie ), transfer obrazu po wifi - co "serwera" -zapis na dysku HDD.

Co do kamer - jedna z nich musi być dosyć precyzyjna, tak aby np z 30 -40m można było na niej odczytać nr tej pojazdu.

Oczywiście kamery muszą działać w nocy + podgląd live przez aplikację lub stronę.

Możecie polecić kamerę która sprosta zadaniom ? Są różne ale nic mi nie mówią ich dane. Szukam rozwiązania w miarę budżetowego.

Wszystkie kamery będą zainstalowane na zewnątrz.

Jakim zadaniom? Przed złodziejem WiFi nie zabezpieczy, bo łatwo zagłuszyć. Jak sprawdzić, czy paczkę wrzuconą przez kuriera zeżarł pies, czy w ogóle nie wrzucił - każda.

Jak samochod stanie prostopadle do kamery w dzień, to cień szansy na odczytanie rejestracji z 40m jest - w ruchu, w nocy lub pod kątem nie ma szans.

Kamery wi-fi to tylko przeciw kradzieżom, typu "okazja czyni złodzieja" - czasem przejdzie przypadkowy lump, dobrzy coś interesującego na placu i w tym momencie kamery mogą go zniechęcić.

Raczej nie pomyśli o zagłuszaniu :)

Ale jeśli w danej okolicy grasuje zorganizowana szajka, to mogą sobie poradzić.

Natomiast fakt, faktem - zagłuszenie kamery generuje alarm w sofcie monitorującym, więc jest to zawsze jakieś ostrzeżenie.

Ciekawe też jestem, czy w momencie zagłuszenia kamer wi-fi zapisujących obraz na kartę SD zainstalowaną w kamerze ten zapis działa, czy nie ?

Edytowane przez fotohobby

Panowie w domu mam instalację alarmową opartą na czujnikach ruchu + podłączenie do firmy ochroniarskiej.

Nie chodzi tu o sprawdzenie paczki, lecz podgląd przydomowy,

Jeśli chodzi o odczytanie tablic - kamera jest pod kątem ok 30 stopni do podjazdu.

Ogólnie jakich kamer szukać 2mpx ? 4 mpx ? nic mi to nie mówi a na pokazowych zdjęciach obraz mają ten sam ;)