Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawnik Problem

Recommended Posts

Witam Serdecznie, założyłem nowy trawnik, stare chwasty spalone roundupem, ziemia porządnie przeorana, wybrane wszelkie możliwe chwasty, trawa zasiana. Do 1wszego koszenia wszystko było w porządku jakieś pojedyncze perze mlecze, które udało się usunąć.

Niestety z każdym kolejnym koszeniem zasiewało mi się takie coś

chwastnica.jpg

i to w ilości, która uniemożliwia normalnie usunięcie tego i w wielu miejscach to dziadostwo przejęło trawę praktycznie.

Wyczytałem, że jest to chwastnica. Z tego co się dowiedziałem, że jeśli to jednoroczna, wówczas wystarczy poczekać i po zimie zniknie sama, na 2-3 letnich tego nie ma już. Jeśli wieloroczna to może być problem, no i teraz pytanie czy ktoś na podstawie ilustracji może doradzić czy to wersja pierwsza czy ta bardziej kłopotliwa? Szukając w sieci po nazwach dla jednej i drugiej pokazuje te same lub podobne ilustracje.

Pozdrawiam Serdecznie

Piotr

Nawet, jeśli to roślina jednoroczna, to przed zimą wysieje nasiona i też będzie problemem.

Pomoże regularne, niskie koszenie przed jesienią.

Natomiast, jeśli mają ją sąsiedzi, albo masz za ogrodzeniem łąki, nieużytki, to w zasadzie nie masz szans...

gleba była wertykulatorem orana i była przerzedzona, po iluś deszczach się zbiła niestety. Co dziwne na drugim kawałku murawy gdzie gleba była mniej żyzna, tj więcej piachu w ogóle tego nie mam.

Co do nieużytków to niestety przez ogrodzenie mam pola, łąki, raz do roku koszone przez kogoś, więc są chwaszczory. Zawiesiłem siatkę cieniującą na ogrodzeniu, żeby się od tego oddzielić, może to coś pomoże.