Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kablami grzewczymi

Franc Bekenbauer

Recommended Posts

Witam. Mam stary dom 240 m2. Chciałbym w nim zainstalować kable grzewcze ale w wylewce 5 cm bo nie mam miejsca na więcej. Będę grzał bezpośrednio. A ma pietrze będę miał grzejniki elektryczne akumulacyjne.

Pytanie brzmi czy to dobry pomysł z kablami bo nie wiem czy rachunki mnie nie zjedzą. Dom z cegły pełnej z pustka powietrzna. Będzie ocieplony z zewnątrz i w wewnątrz. No o jest piwnica pod całym domem. I będzie instalacja fotowoltaiczną około 10 kw

I czy kable grzewcze mogą grzać bezpośrednio bo wszyscy mówią o akumulacji.

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Mam stary dom 240 m2. Chciałbym w nim zainstalować kable grzewcze ale w wylewce 5 cm bo nie mam miejsca na więcej. Będę grzał bezpośrednio. A ma pietrze będę miał grzejniki elektryczne akumulacyjne.

Pytanie brzmi czy to dobry pomysł z kablami bo nie wiem czy rachunki mnie nie zjedzą. Dom z cegły pełnej z pustka powietrzna. Będzie ocieplony z zewnątrz i w wewnątrz. No o jest piwnica pod całym domem. I będzie instalacja fotowoltaiczną około 10 kw

I czy kable grzewcze mogą grzać bezpośrednio bo wszyscy mówią o akumulacji.

Co ma na celu tworzenie układów grzewczych akumulacyjnych :confused: przy PV 10 kwp. W nocy i wekendy masz tani prąd a w dzień za darmo. Co i po co chcesz akumulować?????

tak wiatrak i tamę wodną z generatorem.

Przecież autor nie instaluje średniowiecznego ukąłdu wodnego to gdzie tą pompe podłaczysz?

Bo chce 10 kWp.

A taka ilość, to sobie może obiady gotować plus cwu jak mu zostanie.

Pomijam inne sprawy, o których nie wspomniał.

Nawet u mnie taka ilość pv by zabrakła, jakbym nie miał pompy.

Moje zużycie z poprzedniego sezonu, za całość,. To prawie 10 tys. kWh.

Więc z tak małą zabawką, przy takiej chałupie, plus braku jakichkolwiek danych, to można samochodziki na pilota ładować.

Ps.

U mnie prąd od grudnia do października w taniej podrożeje o 40%.

Bo chce 10 kWp.

A taka ilość, to sobie może obiady gotować plus cwu jak mu zostanie.

Pomijam inne sprawy, o których nie wspomniał.

Nawet u mnie taka ilość pv by zabrakła, jakbym nie miał pompy.

Moje zużycie z poprzedniego sezonu, za całość,. To prawie 10 tys. kWh.

Więc z tak małą zabawką, przy takiej chałupie, plus braku jakichkolwiek danych, to można samochodziki na pilota ładować.

Ps.

U mnie prąd od grudnia do października w taniej podrożeje o 40%.

:confused:

Stary i duży dom...

Trzeba mieć nierówno pod kopułą aby dobrowolnie pakować się w kable grzewcze i grzejniki elektryczne...

A te 10kwp fotowoltaiki to nawet przy pompie ciepła będzie za mało aby pokryć całość...

A dlaczego nie równo z grzejnikami? Grzejniki odłączasz i sprzedajesz lub wywalasz.

No ale jak na moje podstawa wodna podłogówka chociaż u mnie zostanie zmarginalizowana szacuję że 2000kWh to będzie dużo.

Stary i duży dom...

Trzeba mieć nierówno pod kopułą aby dobrowolnie pakować się w kable grzewcze i grzejniki elektryczne...

A te 10kwp fotowoltaiki to nawet przy pompie ciepła będzie za mało aby pokryć całość...

Może wystarczy zamknąć okna w zimie i 10 kwp wystarczy tym bardziej że spokojnie wyprodukuję ok 12 mwh rocznie. Sam mam okazję zejść ze zuzyciem prądu z ok 7 mwh rocznie do max 5 mwh, U mnie wychodzi ok 2,2 mwh - zuzycie bytowe+cwu+gotowanie, ciekaw jestem jak będzie sprawował się klimatyzator ale jeżeli zuzyje tyle co u kuliboba to uda mi się zmieścic na spokojnie.

A dlaczego nie równo z grzejnikami? Grzejniki odłączasz i sprzedajesz lub wywalasz.

No ale jak na moje podstawa wodna podłogówka chociaż u mnie zostanie zmarginalizowana szacuję że 2000kWh to będzie dużo.

Taaa...

Odłączasz grzejniki i grzejesz dobrymi chęciami...

Ale te 240m2 starego domu to nie jest twój dom abyś mógł cokolwiek szacować...

Mam u siebie za płotem taki mały "szacowany" domek...

Po dwóch sezonach grzewczych na "prądzie" skończyło się zamontowaniem pompy ciepła...( Dobrze że było trochę zdrowego rozsądku i było ogrzewanie podłogowe wodne a nie kable...)

Taaa...

Po dwóch sezonach grzewczych na "prądzie" skończyło się zamontowaniem pompy ciepła...( Dobrze że było trochę zdrowego rozsądku i było ogrzewanie podłogowe wodne a nie kable...)

a nie można ogrzewać klimatyzacją?

Może wystarczy zamknąć okna w zimie i 10 kwp wystarczy tym bardziej że spokojnie wyprodukuję ok 12 mwh rocznie. Sam mam okazję zejść ze zuzyciem prądu z ok 7 mwh rocznie do max 5 mwh, U mnie wychodzi ok 2,2 mwh - zuzycie bytowe+cwu+gotowanie, ciekaw jestem jak będzie sprawował się klimatyzator ale jeżeli zuzyje tyle co u kuliboba to uda mi się zmieścic na spokojnie.

Rozumiem że jak u ciebie tyle wychodzi to także tyle samo będzie u założyciela wątku...

Obstawiam także że to ty pokryjesz wszystkie koszty ogrzewania które będą powyżej tego co sugerujesz...???

Taaa...

A oco ci chodzi z tym szacowaniem?

Za zeszły sezon 1400kWh i 800kg ekogroszku. W tym roku już tylko prąd. Dojdzie druga klima a podłogówka zostaje bardziej dla komfortu

A co do domu 240m2 napisał że będzie ocieplony zakładam że spełni minimalne obecne normy. Chociaż to i tak mało jakby chciał grzać prądem.