Franc Bekenbauer 21.07.2020 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Witam. Mam stary dom 240 m2. Chciałbym w nim zainstalować kable grzewcze ale w wylewce 5 cm bo nie mam miejsca na więcej. Będę grzał bezpośrednio. A ma pietrze będę miał grzejniki elektryczne akumulacyjne. Pytanie brzmi czy to dobry pomysł z kablami bo nie wiem czy rachunki mnie nie zjedzą. Dom z cegły pełnej z pustka powietrzna. Będzie ocieplony z zewnątrz i w wewnątrz. No o jest piwnica pod całym domem. I będzie instalacja fotowoltaiczną około 10 kwI czy kable grzewcze mogą grzać bezpośrednio bo wszyscy mówią o akumulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.07.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Raczej pompa plus pv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.07.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Ozc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.07.2020 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Witam. Mam stary dom 240 m2. Chciałbym w nim zainstalować kable grzewcze ale w wylewce 5 cm bo nie mam miejsca na więcej. Będę grzał bezpośrednio. A ma pietrze będę miał grzejniki elektryczne akumulacyjne. Pytanie brzmi czy to dobry pomysł z kablami bo nie wiem czy rachunki mnie nie zjedzą. Dom z cegły pełnej z pustka powietrzna. Będzie ocieplony z zewnątrz i w wewnątrz. No o jest piwnica pod całym domem. I będzie instalacja fotowoltaiczną około 10 kw I czy kable grzewcze mogą grzać bezpośrednio bo wszyscy mówią o akumulacji. Co ma na celu tworzenie układów grzewczych akumulacyjnych przy PV 10 kwp. W nocy i wekendy masz tani prąd a w dzień za darmo. Co i po co chcesz akumulować????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.07.2020 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Raczej pompa plus pv. tak wiatrak i tamę wodną z generatorem. Przecież autor nie instaluje średniowiecznego ukąłdu wodnego to gdzie tą pompe podłaczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.07.2020 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 tak wiatrak i tamę wodną z generatorem. Przecież autor nie instaluje średniowiecznego ukąłdu wodnego to gdzie tą pompe podłaczysz? Bo chce 10 kWp. A taka ilość, to sobie może obiady gotować plus cwu jak mu zostanie. Pomijam inne sprawy, o których nie wspomniał. Nawet u mnie taka ilość pv by zabrakła, jakbym nie miał pompy. Moje zużycie z poprzedniego sezonu, za całość,. To prawie 10 tys. kWh. Więc z tak małą zabawką, przy takiej chałupie, plus braku jakichkolwiek danych, to można samochodziki na pilota ładować. Ps. U mnie prąd od grudnia do października w taniej podrożeje o 40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.07.2020 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Bo chce 10 kWp. A taka ilość, to sobie może obiady gotować plus cwu jak mu zostanie. Pomijam inne sprawy, o których nie wspomniał. Nawet u mnie taka ilość pv by zabrakła, jakbym nie miał pompy. Moje zużycie z poprzedniego sezonu, za całość,. To prawie 10 tys. kWh. Więc z tak małą zabawką, przy takiej chałupie, plus braku jakichkolwiek danych, to można samochodziki na pilota ładować. Ps. U mnie prąd od grudnia do października w taniej podrożeje o 40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.07.2020 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 No z tanim prądem pojechali ostatnia podwyżka z 27 gr na 30 gr a jak dojdzie opłata mocowa to 34-35gr będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.07.2020 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 No z tanim prądem pojechali ostatnia podwyżka z 27 gr na 30 gr a jak dojdzie opłata mocowa to 34-35gr będzie. u mnie od stycznia 2020 jest w g12w I - 40 gr, II - 75 gr nie wiem skąd u was takie ceny i gdzie to pojechanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.07.2020 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Stary i duży dom...Trzeba mieć nierówno pod kopułą aby dobrowolnie pakować się w kable grzewcze i grzejniki elektryczne...A te 10kwp fotowoltaiki to nawet przy pompie ciepła będzie za mało aby pokryć całość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.07.2020 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Stary i duży dom... Trzeba mieć nierówno pod kopułą aby dobrowolnie pakować się w kable grzewcze i grzejniki elektryczne... A te 10kwp fotowoltaiki to nawet przy pompie ciepła będzie za mało aby pokryć całość... A dlaczego nie równo z grzejnikami? Grzejniki odłączasz i sprzedajesz lub wywalasz. No ale jak na moje podstawa wodna podłogówka chociaż u mnie zostanie zmarginalizowana szacuję że 2000kWh to będzie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.07.2020 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 u mnie od stycznia 2020 jest w g12w I - 40 gr, II - 75 gr nie wiem skąd u was takie ceny i gdzie to pojechanie? Tanią masz droższą o 10gr ale drogą mamy podobnie na chwilę obecną. Pojechanie że w tym roku tania taryfa podrożeje 7-8gr. A tak na oko u mnie to 25-29% drożej w skali roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.07.2020 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Tanią masz droższą o 10gr ale drogą mamy podobnie na chwilę obecną. Pojechanie że w tym roku tania taryfa podrożeje 7-8gr. A tak na oko u mnie to 25-29% drożej w skali roku Od kiedy to szczęście nas czeka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.07.2020 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Stary i duży dom... Trzeba mieć nierówno pod kopułą aby dobrowolnie pakować się w kable grzewcze i grzejniki elektryczne... A te 10kwp fotowoltaiki to nawet przy pompie ciepła będzie za mało aby pokryć całość... Może wystarczy zamknąć okna w zimie i 10 kwp wystarczy tym bardziej że spokojnie wyprodukuję ok 12 mwh rocznie. Sam mam okazję zejść ze zuzyciem prądu z ok 7 mwh rocznie do max 5 mwh, U mnie wychodzi ok 2,2 mwh - zuzycie bytowe+cwu+gotowanie, ciekaw jestem jak będzie sprawował się klimatyzator ale jeżeli zuzyje tyle co u kuliboba to uda mi się zmieścic na spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.07.2020 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Od kiedy to szczęście nas czeka? Od października 4,5gr https://swiatoze.pl/oplata-mocowa-wzrost-rachunkow-za-prad-dla-rodzin-i-przedsiebiorcow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.07.2020 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 A dlaczego nie równo z grzejnikami? Grzejniki odłączasz i sprzedajesz lub wywalasz. No ale jak na moje podstawa wodna podłogówka chociaż u mnie zostanie zmarginalizowana szacuję że 2000kWh to będzie dużo. Taaa... Odłączasz grzejniki i grzejesz dobrymi chęciami... Ale te 240m2 starego domu to nie jest twój dom abyś mógł cokolwiek szacować... Mam u siebie za płotem taki mały "szacowany" domek... Po dwóch sezonach grzewczych na "prądzie" skończyło się zamontowaniem pompy ciepła...( Dobrze że było trochę zdrowego rozsądku i było ogrzewanie podłogowe wodne a nie kable...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.07.2020 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 to jest opłata koegeneracyjna ? Bo ja mam ja juz na fakturze z wczoraj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.07.2020 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Taaa... Odłączasz grzejniki i grzejesz dobrymi chęciami... Ale te 240m2 starego domu to nie jest twój dom abyś mógł cokolwiek szacować... Mam u siebie za płotem taki mały "szacowany" domek... Po dwóch sezonach grzewczych na "prądzie" skończyło się zamontowaniem pompy ciepła...( Dobrze że było trochę zdrowego rozsądku i było ogrzewanie podłogowe wodne a nie kable...) a nie można ogrzewać klimatyzacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.07.2020 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Może wystarczy zamknąć okna w zimie i 10 kwp wystarczy tym bardziej że spokojnie wyprodukuję ok 12 mwh rocznie. Sam mam okazję zejść ze zuzyciem prądu z ok 7 mwh rocznie do max 5 mwh, U mnie wychodzi ok 2,2 mwh - zuzycie bytowe+cwu+gotowanie, ciekaw jestem jak będzie sprawował się klimatyzator ale jeżeli zuzyje tyle co u kuliboba to uda mi się zmieścic na spokojnie. Rozumiem że jak u ciebie tyle wychodzi to także tyle samo będzie u założyciela wątku... Obstawiam także że to ty pokryjesz wszystkie koszty ogrzewania które będą powyżej tego co sugerujesz...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.07.2020 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Taaa... Odłączasz grzejniki i grzejesz dobrymi chęciami... Ale te 240m2 starego domu to nie jest twój dom abyś mógł cokolwiek szacować... Mam u siebie za płotem taki mały "szacowany" domek... Po dwóch sezonach grzewczych na "prądzie" skończyło się zamontowaniem pompy ciepła...( Dobrze że było trochę zdrowego rozsądku i było ogrzewanie podłogowe wodne a nie kable...) A oco ci chodzi z tym szacowaniem? Za zeszły sezon 1400kWh i 800kg ekogroszku. W tym roku już tylko prąd. Dojdzie druga klima a podłogówka zostaje bardziej dla komfortu A co do domu 240m2 napisał że będzie ocieplony zakładam że spełni minimalne obecne normy. Chociaż to i tak mało jakby chciał grzać prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts