Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kablami grzewczymi

Franc Bekenbauer

Recommended Posts

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozumiem że jak u ciebie tyle wychodzi to także tyle samo będzie u założyciela wątku...

Obstawiam także że to ty pokryjesz wszystkie koszty ogrzewania które będą powyżej tego co sugerujesz...???

Nie wiem co sugerujesz bo ja niczego. Podaję jako przykład własne koszty bo takie znam, natomiast wszelkie inwestycje to wydanie pieniędzy w jakimś konkretnym celu, czyli chce mieć ciepło przez 15 lat decyduję sie obecnie wydać 25 tys na tani układ grzewczy wraz z małą instalacją PV i to pozwoli mi na zwrot inwestycji w max 5 lat posiadanie bez kosztowego domu. Lub zainwestuję w dom 100 tys licząć pc, pv 10 kwp i wodny układ grzewczy i to nie zdąży się zwrócić w ani w 5 ani w 20 lat bo po 15 trzeba wymienić lub wyremontować pompę.

No niestety z racji zawodu nikt mnie nie pobije w liczeniu kosztów i wyciąganiu z tego wniosków. Dla mnie dla już istniejących domów PC jak najbadziej nawet z grzejnikami i do tego rozsądna instalka PV nie rozdmuchana, natomiast do nowych domów w kontekście wymagań tech 2021 to na pewno NIE.

Ale to wsztsko jest jak to się mówi w głowie, kiedy zrezygnowałem z wody w układzie grzejnym 17 lat temu budując dom to było to traktowane źle bo jakto inaczej niż wszyscy, obecnie jest trochę lepiej ale nastawienie się mało zmieniło.

To że wszyscy cos robią nie oznacza że to nie jest głupie, dlatego ludzi majętnych jest bardzo mało na świecie.

kogeneracyjna jest już od dwóch lat i sa to jakieś grosze. Teraz będzie nowa :(

no coż i tak opłata za prąd nie jest moim największym kosztem więc mi to nie przeszkadza i w końcu zapłaciłem za prąd najmniej od 17 lat dzięki pv, jak na razie wszystkie moje klakulacje się sprawdziły, z wyjątkiem ^%&%&%^ maja gdzie również ogrzewałem i trochę mi to popsuło scenariusz.

A oco ci chodzi z tym szacowaniem?

Za zeszły sezon 1400kWh i 800kg ekogroszku. W tym roku już tylko prąd. Dojdzie druga klima a podłogówka zostaje bardziej dla komfortu

A co do domu 240m2 napisał że będzie ocieplony zakładam że spełni minimalne obecne normy. Chociaż to i tak mało jakby chciał grzać prądem.

a dlaczego mało? Moj dom nie ma ociepleń niewiadomo jakich ale ja grzeje prądem. dla domu 2x większego rachunki też by były 2x większe i to jest koszt podiadania duzego domu.

W grudniu miałem po 24,5gr.

W październiku po wprowadzeniu opłaty mocowej w wysokości 45zl/MWh będzie 34,5gr.

Jak byk wychodzi podwyżka 40%.

opłata ma byc najwcześniej od 1 st 2021 ale nie wiadomo czy nie później wiadomość z dzisiaj.

BTW ja mam już 40 gr za II strefe i cieszę się że nie drożej więc nie wiem o co te lamenty.

ciekawe jak stawka w I strefie

Ocieplenie będzie 15 cm styropianu, 30 wełny mineralnej na poddaszu, 20 cm w stropie pomiędzy kondygnacjami. A na stropie nad piwnica będzie styrobeton i styropian około 10 cm razem. Później kable w wylewce około 5 cm.

OZC, jak kolega w pierwszym poście radził.

Generalnie, to nawet 20 kWp Ci zabraknie.

a mnie się wydaje ze co najmniej gigawat:rolleyes:

Masz prawie 2x mniejszy dom, a tu sugerujesz, że 10 kWp wystarczy na dom 2x większy.

Gdzie sam, na czystym prądzie, miałeś zużycie około 10 tys kWh.

Czegoś pewnie nie załapałem :p

pzdr

Edytowane przez klaudiusz_x

Ocieplenie będzie 15 cm styropianu, 30 wełny mineralnej na poddaszu, 20 cm w stropie pomiędzy kondygnacjami. A na stropie nad piwnica będzie styrobeton i styropian około 10 cm razem. Później kable w wylewce około 5 cm.

Wydaje się to mało ocieplenia. Najlepiej zleć komuś wyliczenia OZC.

Abybyło tanio kable śa dla domów do 100 - 100parę mętrów i solidnie ocieplonych..

Edytowane przez kulibob

Wydaje się to mało ocieplenia. Najlepiej zleć komuś wyliczenia OZC.

Abybyło tanio kable śa dla domów do 100 - 100parę mętrów i solidnie ocieplonych..

Jakie mało :o, mam wrażenie że ujmę to cenzuralnie obecnie owczy pęd obejmuje "rzucenie na mózg" na punkcie walenia metra ocieplenia.

Nikt nie dba przy tym o to zo dzieje sie z wilgotnością w takich domach i czy to jest uzasadnione ekonomicznie.

co ma na celu walenie 20 cm ocieplenia pomiędzy parterem i ocieplonym poddaszem ?????????????

Zostawiłbym ściany natomiast zrobił 20--25 cm wełny na poddaszu i zwiększył może ocieplenie podłogi oraz koniecznie ocieplił ściany pionowe fundamntu od zewnatrz 10 cm styropianu od ławy do końca podmurówki bo tego brakuje.

Jakie mało :o, mam wrażenie że ujmę to cenzuralnie obecnie owczy pęd obejmuje "rzucenie na mózg" na punkcie walenia metra ocieplenia.

Nikt nie dba przy tym o to zo dzieje sie z wilgotnością w takich domach i czy to jest uzasadnione ekonomicznie.

co ma na celu walenie 20 cm ocieplenia pomiędzy parterem i ocieplonym poddaszem ?????????????

Zostawiłbym ściany natomiast zrobił 20--25 cm wełny na poddaszu i zwiększył może ocieplenie podłogi oraz koniecznie ocieplił ściany pionowe fundamntu od zewnatrz 10 cm styropianu od ławy do końca podmurówki bo tego brakuje.

To jest mało nie spełnia minimalnych norm dla przegród.

A co ma się dziać z wilgotnością. Wentylacja jest od odprowadzenia wilgoci

Rozumiem że jest to srop między poddaszem użytkowym a poddaszem nie użytkowym.

Na moje 20-25 ściana 20 podłoga 40-45 dach