Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co nam daje dom inteligentny

Recommended Posts

Ale jest setki sposobów na dom inteligentny. Wysokodostepne PLC czy systemy rozproszone, redundancja, awaryjne rozwiązania. Awaria nie oznacza, że w domu nastanie ciemność.

Czasem dostaje pytanie, jak będę funkcjonował jak zabraknie prądu. Odpowiadam odpalę generator, a co będzie u Ciebie? :D

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiem, że nie masz PV, i najwyraźniej nie bardzo ogarniasz temat, ale (po raz drugi, gdyż już to robiłem) pomogę:

Ja nie "oszczędzam" prądu"

Zużywam aktualnie około 3,7 MWh energii elektrycznej (po 55gr/kWh) i 3.6MWh energii z gazu na podgrzanie CWU (po 22gr/kWh).

Założyłem instalację 4.3kWp, gdyż przy moich warunkach (zacienienie, odchylenie od południa) zakłądam, że wyprodukuje 4.4M MWh. Około 15% z tej produkcji stracę, oddając ją Tauronowi, zostaje więc 3,74MWh

Pokrywam więc w 100% moje zapotrzebowanie na prąd, czas zwrotu przy koszcie energii 55gr/kWh to niecałe 8 lat.

Zużywając w trakcie sezonu "nadmiarowe" kWh na podgrzanie wody oszczędzałbym w tym momencie wprawdzie 22gr na każdym kWh, po to, zimą płacić 55gr za każdy brakujący na skutek letniego grzania wody kWh na energię elektryczną do celów bytowych.

Jaki w tym sens, nawet odliczając te 15% daniny dla Taurona ?

Jaki w tym sens ?

Zeby to miało sens, musiałbym przewymiarować instalację fotowoltaiczną, problem tylko taki, że przy cenie 55zł/kWh instalacja zwróci się za około 8 lat.

Za ile się zwróci przy cenie 22gr ?

No właśnie...

Zaręczam ci - gdyby energia eletryczna w taryfie G11 kosztowała 22gr/kWh to nikt nie inwestowałby w PV, bo to byłoby nieopłcalne, rozumiesz ?

Poza tym - gdybym miał nadwyżki energii elektrycznej, to wolałbym wrzucić ją w magazyn, po to by wykorzystać w październiku, listopadzie na ogrzanie domu klimą z COP=3 (może nawet 4)

Wtedy tą jedną kWh (-15% daniny) pomnażasz x 3 (lub więcej) i masz z niej przynajmniej 2,5kWh energii cieplej.

Ty znowu wciskasz automatykę tam, gdzie jej nie trzeba, gdzie generuje STRATY, a nie oszczędności.

Najgorsi są tacy instalatorzy - którzy wprawdzie dobrze ogarniają to, co montują, ale kompletnie nie potrafią sie zgrać z oczekiwaniami inwestora, czy warunkami, jakie zastają w domu (tu: duża dysproporcja pomiędzy ceną gazu i en. elektrycznej).

dobrze napisał @Owczar:

Jednak jakaś iskierka logicznego myślenia pojawia się w Twoim wpisie , szkoda tylko że iskierka . Skoro umiesz wyliczyć że grzanie klimą z COP 3 a nawet 4 jest korzystne , to czemu nie grzać wody w taki właśnie sposób ? Grzanie prądem to nie znaczy 1:1 . W lato ten COP 4 jest praktycznie gwarantowany i przewymiarowanie PV nie musiało być duże .

A jak system padnie to siedzisz po ciemku przy świeczce i wtedy najbardziej oszczędzasz na "prądzie"

Jesteś przykładem kolesia , który nigdy nie miał styczności z automatyką domową . jak padnie system to będę tak samo jak Ty włączał światło biegając od włącznika do włącznika . Tylko ja to będę robił do czasu naprawy systemu , a Ty musisz zawsze.

Jednak jakaś iskierka logicznego myślenia pojawia się w Twoim wpisie , szkoda tylko że iskierka . Skoro umiesz wyliczyć że grzanie klimą z COP 3 a nawet 4 jest korzystne , to czemu nie grzać wody w taki właśnie sposób ? Grzanie prądem to nie znaczy 1:1 . W lato ten COP 4 jest praktycznie gwarantowany i przewymiarowanie PV nie musiało być duże .

Szkoda, że tej iskierki wciąż brak u Ciebie.

Bo rozumiem, że żeby zejść poniżej 22gr muszę:

1. Przewymiarować PV

2. Zakupić PC CWU

3. Znaleźć na nią miejsce, bo przecież mam bojler kotła CO

4. Spiąc to wszystko automatyką

Dobrze - czy możesz więc wyliczyć opłacalność tej inwestycji dla 3.6MWh/rok ?

CZyli dla aktualnie ponoszonych kosztów rządu 800zł/rok ?

Szkoda, że tej iskierki wciąż brak u Ciebie.

Bo rozumiem, że żeby zejść poniżej 22gr muszę:

1. Przewymiarować PV

2. Zakupić PC CWU

3. Znaleźć na nią miejsce, bo przecież mam bojler kotła CO

4. Spiąc to wszystko automatyką

Dobrze - czy możesz więc wyliczyć opłacalność tej inwestycji dla 3.6MWh/rok ?

CZyli dla aktualnie ponoszonych kosztów rządu 800zł/rok ?

Jakoś kosztów serwisów kotła gazowego , jego ewentualnej wymiany ,czy napraw w swoich wcześniejszych wyliczeniach nie brałeś pod uwagę

AD 4 O jakiej automatyce ty piszesz ?

Samo sterowanie oświetleniem pewnie w znacznym stopniu rekompensuje to co pobierają urządzenia automatyki , a jak dobrze wiesz przy głupiej wymianie osprzętu możesz zaoszczędzić montując same przyciski chwilowe zamiast schodowych , krzyżowych itp. Nawet takie sterowanie roletami może być znacznie tańsze niż dedykowane sterowniki do rolet.

No, z tą prosta wymianą włączników to pojechałeś. Co tu prostego, jak nie ma kabelków pociągniętych do rozdzielnicy, żeby sygnał sterujący przesłać a zazwyczaj brak też neutralnego, żeby upychać do puszki jakąś elektronikę bezprzewodową i zasilacz do niej.

A to że system wyłączy większość odbiorników jak wyjadę na urlop i nie muszę biegać i się zastanawiać czego jeszcze nie wyłączyłem ( bezcenne) .

Masz większość gniazdek podpiętych przez przekaźniki? Jakie? W rozdzielnicy i osobny kabel z rozdzielnicy do każdego gniazdka, czy poupychane w puszkach? A może "inteligentne wtyczki" w każdym gnieździe?

Skoro umiesz wyliczyć że grzanie klimą z COP 3 a nawet 4 jest korzystne , to czemu nie grzać wody w taki właśnie sposób ? .

Nie rozumiesz kolego jakim dobrem jest prąd elektryczny, bo na razie masz go relatywnie w znośnej cenie kiedy zechcesz. Zrozumiesz jak cena stanie się nieznośna lub zabraknie prądu na dłużej niż parę dni. Grzanie wody prądem jest logicznie nieuzasadnionym marnotrawstwem. Wodę grzeje się solarem lub w najgorszym wypadku gazem czy paliwami stałymi.

Jakoś kosztów serwisów kotła gazowego , jego ewentualnej wymiany ,czy napraw w swoich wcześniejszych wyliczeniach nie brałeś pod uwagę

Ale to co Ty w tym momencie promujesz ?

Wymianę kotła gazowego na PC CWU, czy wykorzystywanie automatyki, by grzać wodę prądem, chwilowymi nadwyżkami z PV ? :lol:

bo wyraźnie pisałeś :

"że wodę może zagrzać prądem albo gazem, a to albo robi się samo bo system wie czy w momencie potrzeby grzania jest wystarczająca produkcja prądu i nie ma sensu grzać gazem, to pewnie za jakiś czas pojawi się pytanie "Ile tracę nie mając automatyki domowej"

chciałbym, żebyś w końcu przedstawił schemat takiego grzania i jego opłacalność, bo to, że tak MOŻNA robić, to ja wiem, wiem też, że to nieopłacalne.

No, ale może Ty masz inne, świeższe spojrzenie na sprawę i Twoje obliczenia mnie zadziwią.

Edytowane przez fotohobby

Jesteś przykładem kolesia , który nigdy nie miał styczności z automatyką domową . jak padnie system to będę tak samo jak Ty włączał światło biegając od włącznika do włącznika . Tylko ja to będę robił do czasu naprawy systemu , a Ty musisz zawsze.

No właśnie, tak jak piszesz, inteligentny dom nie powinien, przy awarii "inteligencji" uniemożliwiać korzystanie ze wszystkich urządzeń w domu. Dlatego nie jest to system oszczędny, pisałeś, że oszczędzasz na wyłącznikach bo używasz tylko przycisków zamiast innych wyłączników. Trzeba poprowadzić mnóstwo dodatkowych kabelków. Rozdzielnica urasta do dość dużych rozmiarów bo musi pomieścić nie tylko zabezpieczenia, ale i dodatkowe przekaźniki, styczniki do sterowania poszczególnymi obwodami. Opieranie się tylko na połączeniach bezprzewodowych nie jest dobrym rozwiązaniem. Inteligencja domu musi w każdej chwili wiedzieć w jakim stanie jest każde podpięte do niej urządzenie. Czyli taki głupi wyłącznik żarówki musi być z jednej strony monitorowany w jakim jest stanie i z drugiej strony posiadać możliwość jego sterowaniem. Patrząc od strony "procesora" potrzebne są dwa wyjścia do jego obsługi.

Zastanawiam się tylko dlaczego tak się nadymasz i piszesz, że latam od wyłącznika do wyłącznika, wyłączniki są zwykle w miejscach do których nie muszę specjalnie biegać np w szafie czy w innym pomieszczeniu, ponadto ruch jest potrzebny dla zdrowia. Siedzenie w fotelu i wydawanie komend głosowo do urządzeń jest dobre przy gościach, aby się pochwalić. "Naduszenie" przycisku, aby załączyć czy wyłączyć jakieś urządzenie nie jest wysiłkiem ponad możliwości przeciętnego człowieka, no chyba, że posiedzimy w tym fotelu kilka lat i urośnie nam co nieco i zaniknie co nieco.

Ale jest setki sposobów na dom inteligentny. Wysokodostepne PLC czy systemy rozproszone, redundancja, awaryjne rozwiązania. Awaria nie oznacza, że w domu nastanie ciemność.

Czasem dostaje pytanie, jak będę funkcjonował jak zabraknie prądu. Odpowiadam odpalę generator, a co będzie u Ciebie? :D

He he ja nie muszę odpalać generatora, sam się odpala.

Automatyczne odpalanie generatora to żadem problem, gorzej tylko z papierologią z ZE. Jak sobie poczytałem ile trzeba się nachodzić, to stwierdziłem, że powiedzmy raz na rok mogę się przejśc i włączyć go sam .

Ja steruję głosem. Mówię "agregat START" i syn leci i uruchamia. Otrzymuję odpowiedź "agregat uruchomiony" a ja wydaję polecenie "przełącznik sieć-agregat w pozycję agregat' i otrzymuję odpowiedź wykonane, a właściwie widzę, że prąd jest.

No, z tą prosta wymianą włączników to pojechałeś. Co tu prostego, jak nie ma kabelków pociągniętych do rozdzielnicy, żeby sygnał sterujący przesłać a zazwyczaj brak też neutralnego, żeby upychać do puszki jakąś elektronikę bezprzewodową i zasilacz do niej.

Masz większość gniazdek podpiętych przez przekaźniki? Jakie? W rozdzielnicy i osobny kabel z rozdzielnicy do każdego gniazdka, czy poupychane w puszkach? A może "inteligentne wtyczki" w każdym gnieździe?

To nie miejsce na szkolenia, ale warto się podszkolić zanim się napisze jakąś bzdurę shelly dim.jpg

A o zabezpieczeniach głównych kolega słyszał ? Po co w gnaizda pchać cokolwiek jak można odpowiednio spiąć zabezpieczenia w rozdzielnicy i jeden główny dla całej sekcji

Nie rozumiesz kolego jakim dobrem jest prąd elektryczny, bo na razie masz go relatywnie w znośnej cenie kiedy zechcesz. Zrozumiesz jak cena stanie się nieznośna lub zabraknie prądu na dłużej niż parę dni. Grzanie wody prądem jest logicznie nieuzasadnionym marnotrawstwem. Wodę grzeje się solarem lub w najgorszym wypadku gazem czy paliwami stałymi.

To dlaczego cały cywilizowany świat odchodzi od paliw stałych ? Czy to tylko kwestia klimatu ? Odchodził już jak jeszcze nie było krzyku o klimat .

chciałbym, żebyś w końcu przedstawił schemat takiego grzania i jego opłacalność, bo to, że tak MOŻNA robić, to ja wiem, wiem też, że to nieopłacalne.

Mówisz nieopłacalne ? Miałeś? sprawdziłeś przez rok ? Mówisz o tym tak samo jak o automatyce domu , nie masz a gadasz .

To nie miejsce na szkolenia, ale warto się podszkolić zanim się napisze jakąś bzdurę [ATTACH=CONFIG]451189[/ATTACH]

I o tym pisałem - w normalnych włącznikach nie masz neutralnego. A jak podłączasz przez LEDa to mruga albo ciągle się żarzy.

A o zabezpieczeniach głównych kolega słyszał ? Po co w gnaizda pchać cokolwiek jak można odpowiednio spiąć zabezpieczenia w rozdzielnicy i jeden główny dla całej sekcji

Czyli hurtem odłączyć mikrofalę, ładujący się tablet, akumulatorki do kamery, telefon i TV (w którym czekają zaplanowane do nagrania programy)? A potem zdziwienie, że sprzęty się poresetowały a robot koszący i odkurzający nie wykonały pracy.

W każdym obwodzie ogólnego przeznaczenia prawie zawsze mam wpięte coś, co ma się ładować, pracować albo nie chcę odcinać zasilania, bo się resetują ustawienia.

W praktyce nie ma sensu wyłączanie hurtowo.