Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co nam daje dom inteligentny

Recommended Posts

Przyznaję, że był czas, kiedy myślałem podobnie do Ciebie i wtedy przyznałbym Ci rację w całej rozciągłości, ale tak samo jak podejście ludzi do PV jeszcze kilka lat temu, tak moje zmieniło się po zamontowaniu pierwszych elementów automatyki.

Ostatni przykład:

Wodę grzeję z dwóch źródeł piec i kolektory słoneczne, kiedyś, gdy zużyłem ciepłą wodę to priorytetem było uruchomienie się pieca żeby tą wodę dogrzać.

Teraz, jeżeli system automatyki stwierdzi, że nasłonecznienie jest wystarczające do zagrzania tej wody nie uruchamia pieca. I nie jest tak oczywiście zawsze, ale daje to wymierne oszczędności.

Zużycie prądu też w brew pozorom zmalało, bo kiedy dziecko zostawi zapalone światło w pokoju czy włączony komputer to ten komputer nie będzie pracował całą noc, a czujnik po określonej godzinie, gdy w pokoju nic się nie dzieje wyłączy oświetlenie.

To co mam w domu to praktycznie tylko użyteczna automatyka a nie zabawa kolorowymi lampkami z telefonu, więc nie wszystko co ma on/off jest zautomatyzowane bo po co automatyzować suszarkę do włosów. Nie martwiłbym się, więc na Twoim miejscu trzeźwością mojego oglądu, ale dziękuję za troskę

Jedno co jest bardzo pozytywne to fakt, że umiemy w przyjazny sposób serwować sobie swoje racje i za to też dzięki

• Odpowiedzi 234
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przyznaję, że był czas, kiedy myślałem podobnie do Ciebie i wtedy przyznałbym Ci rację w całej rozciągłości, ale tak samo jak podejście ludzi do PV jeszcze kilka lat temu, tak moje zmieniło się po zamontowaniu pierwszych elementów automatyki.

No więc musisz zrozumieć, że jest bezsensem ogrzewanie wody prądem z dachu (oszczędzając 20gr/kWh, których nie musiałbym zapłacić PGNiG), skoro pod koniec roku musiałbym taką samą ilośc kWh dokupić, tyle, że z Tarutonu po 60gr/kWh .

Przecież to się ekonomicznie nie składa do kupy.

A co do kolektorów słonecznych- przecież teraz każdy kocioł ma program wymuszający priorytet grzania wody jeśli jest podpięty zestaw solarny.

Cały czas piszesz o dublowaniu systemów, które samo w sobie posiada każde urządzenie (opóżniony start w zmywarce, uśpienie komputera po np 15 minutach, priorytet solarów w kotle gazowym)

Po co to wszystko dublować ?

No więc musisz zrozumieć, że jest bezsensem ogrzewanie wody prądem z dachu (oszczędzając 20gr/kWh, których nie musiałbym zapłacić PGNiG), skoro pod koniec roku musiałbym taką samą ilośc kWh dokupić, tyle, że z Tarutonu po 60gr/kWh .

Przecież to się ekonomicznie nie składa do kupy.

A co do kolektorów słonecznych- przecież teraz każdy kocioł ma program wymuszający priorytet grzania wody jeśli jest podpięty zestaw solarny.

Cały czas piszesz o dublowaniu systemów, które samo w sobie posiada każde urządzenie (opóżniony start w zmywarce, uśpienie komputera po np 15 minutach, priorytet solarów w kotle gazowym)

Po co to wszystko dublować ?

A Ty spróbuj zrozumieć, że robisz teraz pseudo oszczędności na grzaniu wody po 20gr za kWh nie wiedząc, jaką nadwyżkę zastaniesz w magazynie na koniec roku.

Piszesz „ teraz każdy kocioł ma priorytet solarów” a nie bierzesz pod uwagę, że ktoś może mieć kocioł nie 5 letni tylko 12 letni i co mam wymieniać kocioł? Żeby mieć priorytet solarów.

To jest dopiero ekonomicznie nieuzasadnione, przecież kocioł ma się dobrze i może jeszcze długo służyć. Uśpienie komputera powoduje, że nie pobiera on już prądu? Jaki masz ten komputer napisz może kupię takie do siebie?

Zrozum Ty masz oddzielną aplikację do kamer i do wideodomofonu obie połączone z chińskim serwerem w chmurze, ja mam lokalny serwer z zabezpieczonym dostępem z zewnątrz przez VPN i jedną aplikację gdzie nie wystawiam swoich newralgicznych danych nikomu. To się nazywa bezpieczeństwo i ochrona mojej prywatności.

Tak samo z domofonem, mam zwykły domofon a za monitor robi jedna z kamer monitoringu po co mam kupować od chińczyka wątpliwej jakości wideodomofon i łączyć go z chmurą żeby odebrać połączenie ? Przecież w kamerze od monitoringu widać znacznie lepiej niż w tym pinhole z czterema diodami podczerwieni. Zresztą ja widzę to co jest za furtką i przed a w tym chińskim sprzęcie już tak się nie bardzo uda.

Po co opóźniasz start w zmywarce? Przecież pobierze tyle samo prądu o 8 rano, co o 11 Ja jak zamontuję PV będę zmywał wtedy kiedy uzysk z tych paneli będzie temu sprzyjał a jak nie będzie takiej sytuacji to pozmywa się o wyznaczonej godzinie.

Edytowane przez isom

A moja zmywarka w lipcu zużyła 14kWh, zmywając kiedy trzeba, a nie kiedy słońce grzeje i mam w głębokim poważaniu takie pseudo oszczędności.

Żeby w razie czego wszystko padło równocześnie.

Twoja zmywarka i ty płacisz za to zużycie więc możesz to mieć gdzie chcesz , Twoja wola.

Twoja zmywarka i ty płacisz za to zużycie więc możesz to mieć gdzie chcesz , Twoja wola.

Ja to piszę żeby ludzie nie dawali sobie wmówić, że będę oszczędzać nie wiadomo jak, bo będą zmywarką sterować na podstawie produkcji PV, a nie potrzebą zmywania.

@isom

A skąd wiesz, jaką będę miał nadwyżkę i czy w ogóle będzie?

Jesli bedzie, to wykorzystam w styczniu, lutym na grzaniu z COP3.

jak zamontuję PV będę zmywał wtedy kiedy uzysk z tych paneli będzie temu sprzyjał a jak nie będzie takiej sytuacji to pozmywa się o wyznaczonej godzinie.

No to po co do tego automatyka :lol:

Zmywam o 11, żeby zwiększyć autokonsumpcję to proste. Jesli w danym dniu trzeba ją włączyć i jest słonecznie, to super, całe mycie zrobi na "prądzie z dachu", jeśli nie, to trudno, ale mycie zrobić i tak trzeba. To wszystko załatwia opóźnienie startu, po co podpinać to do "serwera" ?

Pomierze dziś, ile pobiera komputer z W10 w stanie uśpienia ( właściwie hibernacji) podejrzewam, że parę W, czyli praktycznie tyle, co nic. Pamięć zrzuca na dysk, wyłącza wszystkie diody . Zawsze też można ustawić, źeby sam się wyłączył.

https://jaklatwo.pl/jak-ustawic-automatyczne-wylaczenie-komputera-z-windows-10-o-okreslonej-porze/

A Ty ? Odcinasz mu zasilanie ?

Edytowane przez fotohobby

Z poboru Twojej zmywarki można łatwo wywnioskować, że ta potrzeba zmywania nie występuję znów tak często więc czemu nie pozmywać wtedy kiedy PV to pokryje w całości ?

Bo lepiej pozmywać, jak zmywarka się napełni naczyniami... Przy okazji nie dopłacając kolejnych 500zł do zmywarki z opcją sterowania nią.

Bo lepiej pozmywać, jak zmywarka się napełni naczyniami...

A tego momentu inteligentny dom chyba nie ogarnie :)

Dlatego pisałem- po co podpinać pod "serwer" coś, co trzeba i tak manualnie zapełnić i wystartować (korzystając ew. z funkcji opóźnionego startu) ?

Bo musisz patrzeć w przyszłość, a nie w przeszłość.

To jest taki same sens jak ten słynny ekspres do kawy z każdego debilnego materiału marketingowego. Zrobi Ci rano kawę. Tylko musisz ustawić żeby zrobił, wsypać ziarna, i podstawić kubek. Automatyka za kilka tysięcy wciśnie za Ciebie przycisk.

Edytowane przez agb

Bo lepiej pozmywać, jak zmywarka się napełni naczyniami... Przy okazji nie dopłacając kolejnych 500zł do zmywarki z opcją sterowania nią.

Przy takim podejściu to po co mierzysz zużycie tej zmywarki ? Przecież ile zużyje to zużyje a ty wyłożyłeś kasę żeby tego pomiaru dokonywać.

@isom

Odpuść sobie polemikę z niektórymi oportunistami bo dostarczasz im paliwa a jak łatwo policzyć oni klepią w klawiaturę cokolwiek 24h na dobę miesiąc po miesiącu w ciągu roku. 15300 postów wraz z czytaniem odpowiedzi innych to powiedzmy 300000 minut co daje 5000 godzin !!! a gdzie czas na zastanowienie i zrozumienie argumentów adwersarza? Ci ludzie najbardziej boją się ostracyzmu.

Jak chcesz pomóc innym w temacie to zamieść kilka zdjęć albo krótki filmik popularyzujący konkretne rozwiązania w automatyce domowej.

@isom

Odpuść sobie polemikę z niektórymi oportunistami bo dostarczasz im paliwa a jak łatwo policzyć oni klepią w klawiaturę cokolwiek 24h na dobę miesiąc po miesiącu w ciągu roku. 15300 postów wraz z czytaniem odpowiedzi innych to powiedzmy 300000 minut co daje 5000 godzin !!! a gdzie czas na zastanowienie i zrozumienie argumentów adwersarza? Ci ludzie najbardziej boją się ostracyzmu.

Jak chcesz pomóc innym w temacie to zamieść kilka zdjęć albo krótki filmik popularyzujący konkretne rozwiązania w automatyce domowej.

Jak już zabierasz głos, to może napiszesz coś na temat?

Chciałem zrobić sobie instalację domu inteligentnego, ale im dalej tym mniej znajduje powodów, aby w to brnąć.

Pomóż autorowi temat znaleźć te powody na podstawie swoich doświadczeń.