fotohobby 30.07.2020 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Robi to skrypt programowo Taki, jakim dysponuje każdy użytkownik W10 ? Wow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.07.2020 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 (edytowane) Ci ludzie najbardziej boją się ostracyzmu. Ha, ha, - rozbawiłęś mnie Jestem tu 9 lat, piszę bo lubię. Czytam, myślę i pisze trochę szybciej, niż 10 minut na każdy post. Skoryguj swoje rachunki Edytowane 30 Lipca 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.07.2020 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Robi to skrypt programowo Czyli zamiast wykorzystać standardową funkcję usypiania systemu operacyjnego (co jest o tyle lepsze, że sprawdza, czy komputer jest w użyciu nawet, jak użytkownik jest w pokoju) robisz to skryptem? Taki skrypt, jak rozumiem, ma uprawnienia administratora na kompie? To jest nie tylko wynajdowaniem koła na nowo, ale też zmniejsza bezpieczeństwo i zwiększa zużycie energii. A do tego jak komp coś robi jak użytkownika nie ma w pokoju jest uciążliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 30.07.2020 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 (edytowane) Czyli zamiast wykorzystać standardową funkcję usypiania systemu operacyjnego (co jest o tyle lepsze, że sprawdza, czy komputer jest w użyciu nawet, jak użytkownik jest w pokoju) robisz to skryptem? Taki skrypt, jak rozumiem, ma uprawnienia administratora na kompie? To jest nie tylko wynajdowaniem koła na nowo, ale też zmniejsza bezpieczeństwo i zwiększa zużycie energii. A do tego jak komp coś robi jak użytkownika nie ma w pokoju jest uciążliwe. O czym Ty do mnie piszesz ? Mówi Ci coś taka linijka? net rpc -S 192.168.x.xx -U USER%PWD shutdown -t 1 -f Edytowane 30 Lipca 2020 przez isom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 30.07.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Taki, jakim dysponuje każdy użytkownik W10 ? Wow Twój odkurzacz ani robot koszący nie jest w stanie uruchomić tego skryptu więc po co pytasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.07.2020 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 O czym Ty do mnie piszesz ? Mówi Ci coś taka linijka? net rpc -S 192.168.x.xx -U USER%PWD shutdown -t 1 -f No i gdzie ją odpalqsz? Na serwerze automatyki domowej gdy wykryje ona, ze przez x minut nikt w pokoju z kompem się nie rusza? Into hasło masz jawnym tekstem zapisane na tym serwerze? Z pewnością byłbym przeszczęśliwy, gdyby ten skrypt zamknął kompa w czasie (re)kompresji filmu z wakacji czy innego długotrwałego zadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 30.07.2020 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 No i gdzie ją odpalqsz? Na serwerze automatyki domowej gdy wykryje ona, ze przez x minut nikt w pokoju z kompem się nie rusza? Into hasło masz jawnym tekstem zapisane na tym serwerze? Z pewnością byłbym przeszczęśliwy, gdyby ten skrypt zamknął kompa w czasie (re)kompresji filmu z wakacji czy innego długotrwałego zadania. A czytałeś chociaż pobieżnie moje wcześniejsze wpisy ? Twoje dzieci robią rekompresję filmów z wakacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.07.2020 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 A czytałeś chociaż pobieżnie moje wcześniejsze wpisy ? Twoje dzieci robią rekompresję filmów z wakacji ? Moje dzieci nie używaja komputera. Jednak szukam jakiejkolwiek logiki w zaprzęganiu automatyki domowej do wyłączania komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 30.07.2020 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Moje dzieci nie używaja komputera. Jednak szukam jakiejkolwiek logiki w zaprzęganiu automatyki domowej do wyłączania komputera. Poczekaj aż zaczną używać, to może ją szybciej znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.07.2020 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Twój odkurzacz ani robot koszący nie jest w stanie uruchomić tego skryptu więc po co pytasz ? A jaki związek ma robot koszacy z komputerem ? Zaczynasz odlatywać.... Dla własnej satysfakcji robisz rzeczy standardowo dostępne za free w zmywarkach, komputerach, współczesnych kotłach gazowych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 30.07.2020 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 A jaki związek ma robot koszacy z komputerem ? . Jeżeli w twoim nie siedzi krasnoludek kierujący tym robotem to możesz się zdziwić jak wiele wspólnego ma ten robot z komputerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.07.2020 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Ale pytałem o związek robota z komputerem stacjonarnym, na ktorym miałby uruchamiać skrypt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 30.07.2020 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Ale pytałem o związek robota z komputerem stacjonarnym, na ktorym miałby uruchamiać skrypt. Ten skrypt jest uruchamiany przez serwer a nie komputer stacjonarny , a w związku z tym że ty takiego serwera nie posiadasz to i twoje pytanie o skrypt było pozbawiane sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.07.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Pogubiłes się. Piszesz, że moj robot koszący nie jest w stanie uruchomić skryptu na komputerze stacjonarnym. Czy jeśli Ty będziesz posiadał robota koszącego, to on będzie potrafił to zrobić? Taki skrypt można ustawic w harmonogramie zadań W10. Rozumiem, że uruchamianie go z zewnętrznego serwera to +10pkt do prestiżu, ale finalny efekt jest ten sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 30.07.2020 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Pogubiłes się. Piszesz, że moj robot koszący nie jest w stanie uruchomić skryptu na komputerze stacjonarnym. Czy jeśli Ty będziesz posiadał robota koszącego, to on będzie potrafił to zrobić? Taki skrypt można ustawic w harmonogramie zadań W10. Rozumiem, że uruchamianie go z zewnętrznego serwera to +10pkt do prestiżu, ale finalny efekt jest ten sam... Może poświęć jednak trochę więcej niż 10 min na przeczytanie , zrozumienie i napisanie, bo to Ty się mocno pogubiłeś . Harmonogram pozwoli na wyłączenie PC-ta o określonej porze i tylko raz , a serwer po godz 23 wyłączy pod warunkiem, że nikt z tego komputera nie korzysta przez min 30 min , a jeśli ktoś go włączy ponownie i przestanie używać to skrypt zrobi to co do niego należy ponownie . Czy Harmonogram W10 też to ogarnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.07.2020 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Ale dziecko moze korzystać z kompa do 22. Mogę ustawić w harmonogramie wyłączenie o 22.10. Poza tym hibernacja w W10 to dokładnie taki sam pobór mocy, jak wyłączenie.Wiec po co mi skrypt, jak komputer na SSD budzi się w kilka sekund ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 30.07.2020 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Ale dziecko moze korzystać z kompa do 22. Mogę ustawić w harmonogramie wyłączenie o 22.10. Poza tym hibernacja w W10 to dokładnie taki sam pobór mocy, jak wyłączenie. Wiec po co mi skrypt, jak komputer na SSD budzi się w kilka sekund ? Nie wiem ile lat ma to dziecko, ale przy autoodtwarzaniu z Youtube przejście w stan hibernacji będzie trudne , ale przecież to niemożliwe żebyś wyszedł z żoną do znajomych na grila a dziecko zostawi włączone bajki prawda ? A co do skryptu to raczej już ustaliliśmy że jest Ci niepotrzebny, więc nie wiem po co o nim jeszcze wspominasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.07.2020 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Jeszcze raz - w kazdej chwili moge ustawic w harmonogramie shutdown o 22.15 i zamknie się bez problemu .Wiesz, dlaczego jeszcze nie ustawiłem ?Bo moje dziecko nigdy nie wyszlo i nie zostawiło działającego youtube na ekranie.11-latek potrafi zamknąć system, nie mówiąc o oknie z YT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 31.07.2020 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2020 Jeszcze raz - w kazdej chwili moge ustawic w harmonogramie shutdown o 22.15 i zamknie się bez problemu . Wiesz, dlaczego jeszcze nie ustawiłem ? Bo moje dziecko nigdy nie wyszlo i nie zostawiło działającego youtube na ekranie. 11-latek potrafi zamknąć system, nie mówiąc o oknie z YT W takim przypadku to faktycznie, po co Tobie ta automatyka? Idealne dziecko, które zawsze za sobą wszystko wyłącza, do poczucia komfortu wystarczy skoszony i podlany trawnik, na ogrzewaniu w czasie wyjazdu nie ma sensu oszczędzać, bo to tylko 20gr, idealnie dobrana instalacja PV gdzie straty wynikające z daniny dla ZE, jeśli będą, to będą znikome, wszystko jesteś w stanie tak zaprogramować lub uruchomić zawsze o tym pamiętając, że integracja tych urządzeń może tylko utrudnić życie. Chiński wideodomofon, który i tak trudno by było zintegrować, a jak serwer w chmurze zawiedzie, to najwyżej poprosisz szwagra z kluczami żeby wpuścił kuriera z przesyłką, przecież mieszka niedaleko. Bramy maja ustawione automatyczne zamykanie i jak chcesz coś dłużej zrobić w garażu przy otwartej bramie to przecież wystarczy zakleić plastrem fotokomórkę. Ale dzięki temu nigdy nie zdarzy się tak, że zapomnisz zamknąć bramę. Zastanawiam się, po co w ogóle zaprzątasz sobie głowę rozważaniami czy jest Ci to potrzebne? Moim skromnym zdaniem nie jest i pisałem Ci o tym już kilka razy. Mam nadzieję, że ten post będzie pomocny i tylko utwierdzi Cię w przekonaniu, że absolutnie nie potrzebujesz wydawać kasy na coś, co może tylko utrudnić życie, bo może się zepsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhein 31.07.2020 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2020 Dziwne jest, że zawsze najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy nie mają i nie używają tego o czym piszą. Ja nie latam na międzynarodową stację kosmiczna to sie nie wypowiadam o komforcie podróży. Ale widać , że część osób, która niewątpliwie jest wykształcona w jakimś kierunku i posiada w tym kierunku wiedzę uważa, że zna się na wszystkim. Nie przeszkadza im to, że nigdy nie mieli styczności z tym o czym piszą. Polak nie chodzi do lekarza bo ma wystarczającą wiedzę medyczną. Jest dobrym adwokatem, projektantem i geodetą. Każdy zna się na elektryce i w małym paluszku ma budowę komputera. Masz wiedzę w danym temacie, użytkujesz dany sprzęt? To twoje wpisy są mile widziane. A nie mędrkuj jeden z drugim na podstawie opowieści zasłyszanych w kolejce po bułki. Na pewno założycielowi tematu chodziło o to aby wypowiadał się ktoś kto nie posiada automatyki . Te wypowiedzi są najcenniejsze. Fotohobby..twoim hobby jest fotografika? Poczekaj na temat o lustrzankach. Wtedy będziesz grał pierwsze skrzypce. Założyciel tematu powinien teraz spytać tych przeciwników..jak wam się użytkuje ten system. Jakie plusy i minusy. A odpowiedź będzie następująca.. sorry nie wiemy bo nie mamy. I zaraz usłyszymy jakże popularną odpowiedź. ,,Jest wolność wypowiedzi...mogę pisać co chcę,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts