giman 12.12.2020 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Kogo bawi automatyka / "inteligencja" domu to ją ma. Kto nie potrzebuje ten nie ma. Tylko po co ci co nie mają piszą, ze to jest niepotrzebne a ci co mają mówią tym co nie mają, ze tak naprawdę to mają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TakTo 14.12.2020 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Jak już ktoś napisał, to jest trochę tak jak z automatyką w samochodach.Większość osób nie jest świadoma systemów automatyki montowanych w nowych autach. A nawet gdy o nich słyszeli to i tak uważają że są niepotrzebne i mogą się bez nich obejść bo to nieekonomiczne wydawanie pieniędzy, a prawdopodobnie nigdy nie siedziały w samochodzie nowszym niż 3 letni. Ale z drugiej strony będą nakłaniały do kupienia samochody wyposażonego w centralny zamek, elektryczne szyby i automatyczną klimiatyzację bo to są funkcje automatyki w ich zasięgu ekonomicznym z których korzystają i są przydatne w codziennej drodze z domu do pracy. Duża liczba użytkowników samochodów nie jest również świadoma czerwonych i pomarańczowych kontrolek na desce rozdzielczej które podczas normalnej jady są zgaszone.Zapalają sie wtedy gdy coś jest nie tak. Czy one są niepotrzebne? Dla niektórych wydatek 100zł na czuję czadu to za dużo bo tylko wisi na suficie i się nie używa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 14.12.2020 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 @TakTo, temat jest o inteligentnym domu. Nie mieszajmy.Jak wrzucasz tu centralny zamek i elektryczne szyby to automatyką będą moje rolety na pstryczek."Inteligentne" to one jednak będą jak same będą jeździć w reakcji na czujnik zmierzchowy czy czasowy.Wbrew temu co próbujesz przekazać to nie każdy ma w domu inteligentną automatykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TakTo 14.12.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 @giman Ja o poziom inteligencji realizowanej przez automatykę nie będę się spierał.Zwykły "pstryczek" może też być czujnikiem, daje sygnał 0/1. Sterownik realizuje funkcję wł/wył. Żaluzja się otwiera i zamyka. To jest scenariusz który można zrealizować z pominięciem automatyki zamykając i otwierając obwód.W klasycznej instalacji to jest jedyny scenarujsz, natomiast automatyka daje możliwość realizacji bardziej "inteligentnych" funkcji bazując również na sygnałach z innych czujników i urządzeń sterujących.Tak samo jest w nowych samochodach, jeden przycisk na pilocie może zamkąć zamki w drzwiach, domknąć okna i zrealicjować dziesiątki innych funkcji których użytkownik nie jest świadomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2020 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 "Inteligentne" to one jednak będą jak same będą jeździć w reakcji na czujnik zmierzchowy czy czasowy. Inteligentny to będzie, jak "czysty" system będzie się uczył Twoich zwyczajów. I poznawał, że np. jak jest jedna osoba w sypialni, to rolety w nocy mają być otwarte, a jak dwie płci przeciwnej to zamknięte - na podstawie tego, że sam ręcznie kilka razy podejmiesz takie działanie. Ale powinien też zauważyć, że ta reguła nie działa na córkę. Tak długo, jak system nie potrafi sam się uczyć to nie jest inteligentny - to programowalna automatyka. Nie wiem, czy ktokolwiek na świcie ma system inteligentny (w razie wątpliwości polecam słownik i definicję "inteligencja"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 14.12.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Inteligentny to będzie.[...] Wpadasz z suchą definicją słowa inteligencja domu zamiast przeczytać o czym jest dyskusja w ostatnich kilku postach. Dyskusje zazwyczaj bywają w kontekście. Poza tym byłem prawie pewien, ze dobrze wstawiłem cudzysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.12.2020 01:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Wpadasz z suchą definicją słowa inteligencja A Ty w teksty marketingowe. I kulawe tłumaczenie "smart" które jest co najmniej naciągane. Wytłumaczysz, czym dla Ciebie "inteligentne" różni się od automatyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 15.12.2020 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Ja wyjątkowo nie lubię w pingponga, nudna gra.A co do pytania to moje poprzednie posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TakTo 15.12.2020 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 @kaizer, Automatyka może realizowac funkcje w oparciu o analizę danych zbieranych z czujników z zastosowaniem algorytmów opartych na różnego rodzaju typach sieci neuronowych.W przemyśle takie funkcje znajdują zastosowanie do optymalizacji procesów i wykrywania abnormalnych sytuacji. Czy zastosowanie takich funkcji w automatyce domu jednorodzinnego ma sens, dla 99,9 % ludzi pewnie nie. Sami nie będą w stanie takich rzeczy z realizować. A jeżeli nawet ktoś u siebie taką funkcję zrealizuje/kupi i będzie ona miała ekonomiczne lub inne uzasadnienie to dla 99,9 % ludzi i tak to będzie tylko marketingowy bełkot bo pewnie nie będą w stanie zrozumieć działania tej funkcji.Tak więc spór o poziom inteligencji nie ma sensu, to nie jest tematem tego wątku. A odpowiadając autorowi na pytanie co daje inteligenty dom, Inteligenty dom daje możliwośc implementacji mniej lub bardziej inteligentych funkcji, na podstawie sygnałów z zainstalowanych czujników które to mają mniejszy lub większy wpływ na komfort, bezpieczenistwo i być może ekonomię użytkowania domu.Montując klasyczną instalację użytkownik nie ma takjej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.12.2020 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 A jeżeli nawet ktoś u siebie taką funkcję zrealizuje/kupi i będzie ona miała ekonomiczne lub inne uzasadnienie to dla 99,9 % ludzi i tak to będzie tylko marketingowy bełkot bo pewnie nie będą w stanie zrozumieć działania tej funkcji. Dokładnie odwrotnie. To automatykę musi ktoś zaprogramować. Inteligentny system wyciągasz z pudełka, instalujesz sprzęt i tyle. Dalej uczyłby się sam. Nie potrzeba konsultanta, zawracania głowy użytkownikowi. Na tym właśnie polega inteligencja. Obserwuje zachowania użytkowników, i ich w nich wyręcza. Jak Szatan z 7 klasy przewiduje przyszłe działania człowieka. Jak inteligencja zagra w szachy, to z każdą grą będzie grała lepiej. Bez modyfikacji algorytmów z zewnątrz. Na tym właśnie polega inteligencja. A co daje automatyka? Wygodę i oszczędności. Dla przykładu Owczar automatycznie przedmuchuje rekuperator gdy spada sprawność (rośnie sprawność, czyli oszczędza a z anemostatów wieje cieplejszym powietrzem czyli poprawia komfort). Ja mówię "włącz cyrkulację" i zanim dojdę do łazienki czy kuchni jest ciepła woda. To wygoda którą również można zapewnić ciągłym chodzeniem cyrkulacji czy na czujkę ruchu. Ale tylko puszczanie na żądanie daje maksymalną oszczędność - nie zawsze idę skorzystać z ciepłej wody. Co kto potrzebuje, co kto zainstaluje i oprogramuje (zatem inteligentny może być człowiek ustawiający to - nie system). Można automatycznie rozbrajać alarm po rozpoznaniu twarzy przy wejściu, wysłać powiadomienie gdy obca twarz pojawi się w zasięgu kamery. Można poustawiać klimę czy ogrzewanie w sposób niedostępny dla standardowych sterowników. Zabawy z oświetleniem, roletami, RTV czy scenami to tematy oklepane i chyba właśnie przez takie postrzeganie automatyki domowej jest ona postrzegana jako bajer nie wart swojej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.12.2020 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Ja wyjątkowo nie lubię w pingponga, nudna gra. A co do pytania to moje poprzednie posty. To w jakim celu grasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 15.12.2020 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Jak byśmy tego nie nazwali , Automatyka domowa , czy "Dom Inteligentny" chociaż to drugie określenie nie jest trafione , taki system znacznie ułatwia życie, poprawia komfort i zwiększa oszczędności , ale dokąd ludzie się nie przekonają , systemy nie spowszechnieją tak jak PV , Rekuperacja czy PC to zawsze znajdzie się kilku sceptyków, którzy będą pisać, że to zbędny gadżet. Kilka lat temu panele na dachu można było liczyć na palcach jednej ręki , teraz co trzeci dach utkany panelami.Jak taki jeden z drugim zrozumie, że ma jedną aplikację do wszystkiego , że wodę może zagrzać prądem albo gazem, a to albo robi się samo bo system wie czy w momencie potrzeby grzania jest wystarczająca produkcja prądu i nie ma sensu grzać gazem, to pewnie za jakiś czas pojawi się pytanie "Ile tracę nie mając automatyki domowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.12.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 . Jak taki jeden z drugim zrozumie, że ma jedną aplikację do wszystkiego , że wodę może zagrzać prądem albo gazem, a to albo robi się samo bo system wie czy w momencie potrzeby grzania jest wystarczająca produkcja prądu i nie ma sensu grzać gazem, to pewnie za jakiś czas pojawi się pytanie "Ile tracę nie mając automatyki domowej" Jak ktoś potrafi liczyć, to wiedząc, że mając kWh z gazu po 22gr, a z prądu po 55gr nic nie traci. Jak ktoś tego nie rozumie, to mu nawet automatyka nie pomoże.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.12.2020 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Czy spieranie o samą definicję ma w ogóle sens? Fakt, dom inteligentny to zbyt mocno nadużywane słowo, które podobnie jak plastik weszło do użytku codziennego. Ale jakby nie nazywać automatyki domowej i tego co daje. U siebie jeszcze nie wszystkie cele mam zrealizowane, ale na wszystko mam już gotowe algorytmy sterowania (tak, to automatyka nie inteligencja). - w pełni automatyczne sterowanie oświetleniem - cały dom wyposazony jest w czujniki obecności i ruchu w zależności od potrzeb. W strefie dziennej, łazienkach, ciągach komunikacyjnych, ale także w pokojach/sypialniach. By default światła włączane są automatycznie, w zalezności od pory dnia/nocy z różną intensywnością. Jednym przyciskiem mogę wyłączyć automatykę i zapalić na stałe, ale po okreslonym czasie braku aktywnośści w danym pomieszczeniu światła, TV, kino domowe zostaną wyłączone. Automatyka jest włączana automatycznie każdego dnia - nawet jak poprzedniego dnia wyłączę. Ściemnianie godzinowe, zapalanie w oparciu o energię produkowaną z PV. - wentylacja z kontrolą wilgotności i CO2, jak wspomniał Kaizen, z optymalizacją sprawności reku poprzez jego przedmuchiwanie, od weekendu z przełączaniem stref sypialnia, strefa dzienna- pełne sterowanie ogrzewaniem i chłodzeniem - optymalizacja grzania w 2 strefie, a także w oparciu o produkcję energii przez PV. Sterowanie chłodzeniem w każdym pomieszczeniu z osobna - integracja z alarmem- intergracja z monitoringiem - sterowanie refleksolami w oparciu o położenie słońca, temp na zewnątrz oraz wewnątrz oraz natężenie promieniowania, a także automatyczne zamykanie o otwieranie dzień/noc- sterowanie głosowe - sterowanie poszczególnymi urządzeniami itp- sterowanie cyrkulacją CWU- monitorowanie wszystkich parametrów komfortu - temepratury, wilgotności, CO2, pyłów- gdy wychodze z domu dom przechodzi w tryb oszczędzania energii gdzie tylko może, wyjeżdząjąc na urlop zmieniam tryb wyłączając dodatkowe udogodnienia- czujniki zalania z zaworem zamykającym wodę w całym domu I wiele, wiele innych o których jeszcze nie pamiętam i takie, których jeszcze nawet nie pomyślałem, że się przydadzą, a w przyszłości zagoszczą w domu. Wiele osób pyta - po co Ci to? Dla komfortu przede wszystkim. Czy dla oszczędności? Raczej nie, to co uda się uciąć automatyką tracę na energię na zasilenie tego wszystkiego, więc oszczędności nie oczekuję, a wręcz myślę, że trochę to prądu żre. Mam włączniki do światła, rolet itp, ale w zasadzie ich w strefie dziennej nie używam. W sypialni wyłączam tylko gdy idę spać. Światła na zewnątrz zapalają i gaszą sie same po zachodzie słońca - zegar astronomiczny i dane z PV lub gdy dojeżdzam do domu. Moja intergracja ze wsdzystkim jest ograniczona do minimum. Jeśli dziecko chce netflixa to zamiast włączać kino domowe, TV, czekać na inicjalizację, wchodzić do aplikacji szukać netflixa.., zapalać światło za TV. Wciskam przycisk na telefonie i mówię włącz netflix. 3 letnie dziecko może sobie swobodnie chodzić po całym domu i mimo tego, że nie sięga do włączników wszędzie ma jasno Oczywiście da się bez tego żyć, ale zdecydowanie przyjemniej jest to mieć. Aczkolwiek, gdybym miał to zlecić firmie zewnętrznej a nie robić samemu, to nie wiem czy bym sie zdecydował. Wiele potrzeb wychodzi w praniu, wiele pomyslów wymaga zmian i mogę na bieżąco sobie dopasować pod siebie. Więc albo worek pieniędzy i firma z dużym doświadczeniem, albo samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 15.12.2020 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) Jak ktoś potrafi liczyć, to wiedząc, że mając kWh z gazu po 22gr, a z prądu po 55gr nic nie traci. Jak ktoś tego nie rozumie, to mu nawet automatyka nie pomoże.... Jak ktoś montuje PV a potem oszczędza prąd na zimę grzejąc wodę gazem to nie umie liczyć i nic mu nie pomoże. Edytowane 15 Grudnia 2020 przez isom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isom 15.12.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Wiele osób pyta - po co Ci to? Dla komfortu przede wszystkim. Czy dla oszczędności? Raczej nie, to co uda się uciąć automatyką tracę na energię na zasilenie tego wszystkiego, więc oszczędności nie oczekuję, a wręcz myślę, że trochę to prądu żre. Samo sterowanie oświetleniem pewnie w znacznym stopniu rekompensuje to co pobierają urządzenia automatyki , a jak dobrze wiesz przy głupiej wymianie osprzętu możesz zaoszczędzić montując same przyciski chwilowe zamiast schodowych , krzyżowych itp. Nawet takie sterowanie roletami może być znacznie tańsze niż dedykowane sterowniki do rolet. A to że system wyłączy większość odbiorników jak wyjadę na urlop i nie muszę biegać i się zastanawiać czego jeszcze nie wyłączyłem ( bezcenne) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 15.12.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Samo sterowanie oświetleniem pewnie w znacznym stopniu rekompensuje to co pobierają urządzenia automatyki , a jak dobrze wiesz przy głupiej wymianie osprzętu możesz zaoszczędzić montując same przyciski chwilowe zamiast schodowych , krzyżowych itp. Nawet takie sterowanie roletami może być znacznie tańsze niż dedykowane sterowniki do rolet. A to że system wyłączy większość odbiorników jak wyjadę na urlop i nie muszę biegać i się zastanawiać czego jeszcze nie wyłączyłem ( bezcenne) . A jak system padnie to siedzisz po ciemku przy świeczce i wtedy najbardziej oszczędzasz na "prądzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.12.2020 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) Jak ktoś montuje PV a potem oszczędza prąd na zimę grzejąc wodę gazem to nie umie liczyć i nic mu nie pomoże. Wiem, że nie masz PV, i najwyraźniej nie bardzo ogarniasz temat, ale (po raz drugi, gdyż już to robiłem) pomogę: Ja nie "oszczędzam" prądu" Zużywam aktualnie około 3,7 MWh energii elektrycznej (po 55gr/kWh) i 3.6MWh energii z gazu na podgrzanie CWU (po 22gr/kWh). Założyłem instalację 4.3kWp, gdyż przy moich warunkach (zacienienie, odchylenie od południa) zakłądam, że wyprodukuje 4.4M MWh. Około 15% z tej produkcji stracę, oddając ją Tauronowi, zostaje więc 3,74MWh Pokrywam więc w 100% moje zapotrzebowanie na prąd, czas zwrotu przy koszcie energii 55gr/kWh to niecałe 8 lat. Zużywając w trakcie sezonu "nadmiarowe" kWh na podgrzanie wody oszczędzałbym w tym momencie wprawdzie 22gr na każdym kWh, po to, zimą płacić 55gr za każdy brakujący na skutek letniego grzania wody kWh na energię elektryczną do celów bytowych. Jaki w tym sens, nawet odliczając te 15% daniny dla Taurona ? Jaki w tym sens ? Zeby to miało sens, musiałbym przewymiarować instalację fotowoltaiczną, problem tylko taki, że przy cenie 55zł/kWh instalacja zwróci się za około 8 lat. Za ile się zwróci przy cenie 22gr ? No właśnie... Zaręczam ci - gdyby energia eletryczna w taryfie G11 kosztowała 22gr/kWh to nikt nie inwestowałby w PV, bo to byłoby nieopłcalne, rozumiesz ? Poza tym - gdybym miał nadwyżki energii elektrycznej, to wolałbym wrzucić ją w magazyn, po to by wykorzystać w październiku, listopadzie na ogrzanie domu klimą z COP=3 (może nawet 4) Wtedy tą jedną kWh (-15% daniny) pomnażasz x 3 (lub więcej) i masz z niej przynajmniej 2,5kWh energii cieplej. Ty znowu wciskasz automatykę tam, gdzie jej nie trzeba, gdzie generuje STRATY, a nie oszczędności. Najgorsi są tacy instalatorzy - którzy wprawdzie dobrze ogarniają to, co montują, ale kompletnie nie potrafią sie zgrać z oczekiwaniami inwestora, czy warunkami, jakie zastają w domu (tu: duża dysproporcja pomiędzy ceną gazu i en. elektrycznej). dobrze napisał @Owczar: Wiele potrzeb wychodzi w praniu, wiele pomyslów wymaga zmian i mogę na bieżąco sobie dopasować pod siebie. Więc albo worek pieniędzy i firma z dużym doświadczeniem, albo samemu. Edytowane 15 Grudnia 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.12.2020 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 A jak system padnie to siedzisz po ciemku przy świeczce i wtedy najbardziej oszczędzasz na "prądzie" Dlaczego zakładamy, że padnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.12.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Dlaczego zakładamy, że padnie? Pierwsze prawo Murphy'ego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts