Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt - sugestie mile widziane

Recommended Posts

Witajcie,

Nadszedł czas i na nas.

Po wielu przygodach z działką i ponad dwóch latach oczekiwania na podział, nareszcie możemy domykać projekt z nadzieją że uda się pierwszą łopatę wbić jeszcze w tym roku.

W załączeniu efekty naszych przemyśleń. Chętnie przeczytamy co o tym myślicie. Jakiś podpowiedzi ? wszelkie uwagi mile widziane.

a2.jpga1.jpg

Miał być mniejszy ;) ale niestety wbudowany garaż dwustanowiskowy wymusza dużą górę, a na parterze nie za bardzo jest z czego zrezygnować.

Też nie jestem fanem schodów zabiegowych i wolałbym ze spoczynkiem, ale niestety nie udało się wymyślić nic innego - chętnie zapoznam się z propozycjami alternatyw.

Co do kierunków świata to mniej więcej pokrywają się z orientacją rzutów. Garaż oraz wejście do domu od strony zachodniej, a może raczej WNW.

Przejrzeliśmy wiele gotowców i niestety nic nam nie spasowało.

Myślę że na parterze należy razem liczyć salon+jadalnie i wtedy wychodzi ok. 30 m2.

Sypialnie rzeczywiście są duze, tym bardziej że przy każdej jest garderoba. W gotowcach najczęściej są to 4 sypialnie po ok 15 m2, a my potrzebujemy jedynie trzech i tym samy powierzchnia rośnie do 20 m2 niestety.

Edytowane przez piotr5151

Być może nie must-have ale na pewno byłoby miło mieć wejście do garażu przez dom zamiast przez podwórze.

Czy możesz mi przybliżyć co masz na myśli pisząc o korzyściach energetycznych ?

Poza tym wydawało mi się (być może mylnie), że wrzucając garaż do środka zyskujemy metry ponosząc koszt jedynie dodatkowych metrów stropu nad garażem.

Jeszcze może napiszę dwa zdania o funkcjonalnościach jakie przewidujemy/zakładamy dla górnych pomieszczeń.

Sypialnia od strony wschodniej to oczywiście sypialnia dla dwojga.

Sypialnia do strony południowej - 16 m2 - to sypialnia dla syna.

Pomieszczenie nad garażem to pokój siłownia/fitnes, pokój do majsterkowania, komputer a w razie gości fajnie aby dało się tam zorganizować pokój gościnny.

Było o tym sporo wątków na forum, pierwszy z brzegu:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?223827-Gara%C5%BC-w-bryle-domu-kto-posiada&highlight=gara%C5%BC+bryle

ogólnie kwestii do przemyślenia kilka - jaka temperatura w garażu, jakie ogrzewanie, jakie ocieplenie, jaka izolacja od reszty domu. Jakby nie patrzeć, masz 40m2 więcej do ogrzania.

1. Na poddaszu w łazience wanna jest za blisko umywalek, by wygodnie z nich korzystać.

2. Po co garderoba w pokoju gościnnym?

3. jak oglądać telewizję z kanapy?

4. kuchnia jest za ciasna na wyspę. Między szafkami a wyspa musi być min 100 cm, ale optymalne jest 120 cm. Wyspa wyszła ci karykaturalnie mała, by spełniała swoje zadanie - będzie tylko zawalidrogą.

5. te trzy stopnie schodów wychodzące w światło korytarza to idealny potykacz.

Rozumiem, że to są wasze amatorskie luźne przemyślenia i architekt zrobi z tego normalny projekt.

Edytowane przez Elfir

Napisz proszę jaką masz propozycję na inne rozplanowanie wnętrza.

W tej chwili od południa masz na parterze tylko dwa okna. Na pietrze tylko jedno.

Czyli słabo wykorzystujesz nasłonecznienie.

Ja bym kuchnię zrobiła gdzie salon a salon gdzie kuchnię. Przy czym zrobiłabym spore zadaszenie tarasu

3150ee9452fde068gen.jpg

5ca749f22e3bd414gen.jpg

Edytowane przez Elfir
  • Like 1

Elif, dzięki za propozycje !!!

Jestem pod dużym wrażeniem Twojej kreatywności. Nigdy nie myślałem o takim układzie, trochę zafiksowałem się na swoich pomysłach.

To co braliśmy pod uwagę rozmieszczając pomieszczenia to m.in. kuchnia od drogi, a salon od ogrodu - być może nie jest to żadne must be i można z tego zrezygnować.

Podobna historia dotyczy głównej sypialni, którą chcieliśmy również od ogrodu.

Nie bardzo wiem jak połączyć schody z obu postów. Czy dobrze rozumiem że sugerujesz schody jednobiegowe ?

Spokojnie możesz zamienić główną sypialnię z łazienką w sposób lustrzany. Od ogrodu oczywiście lepiej.

543b3d32bfa0b3b0gen.jpg

ja preferuje kuchnię przy tarasie - bo tak naprawdę to kawę nosisz z kuchni a nie z salonu.

Tak samo obiad na tarasie - nie trzeba z talerzami przez cały salon biegać.

Schody jednobiegowe, i tak beda wygodniejsze od zabiegowych.

Edytowane przez Elfir

A co myślicie o takich poprawkach ?

Schody z dwoma spoczynkami i zlikwidowane potykacze, ale niestety muszą wjechać 50 cm do garażu.

Kuchnia od strony ogrodu z drzwiami wyjściowymi, spiżarka 'na środku'.

Salon + jadalnia z ekspozycją na południe i drzwiami na wschód do ogrodu oraz oknem na drogę.

Ma to sens ?

08d5d67b195fff65med.png

kuchnia powinna mieć taką wielkość aby nie trzeba było za dużo w niej biegać.

W takim układzie masz spore pomieszczenie, ale w sumie z niewielką liczba szafek i kilkoma niepotrzebnymi metrami do przejścia by coś sięgnąć ze spiżarki..

Albo wyspa, albo inaczej rozplanowane szafki, albo mniejsza kuchnia.

Z tego, jak ustawisz szafki wychodzi ci wielkość kuchni.