piotr5151 22.07.2020 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Witajcie, Nadszedł czas i na nas. Po wielu przygodach z działką i ponad dwóch latach oczekiwania na podział, nareszcie możemy domykać projekt z nadzieją że uda się pierwszą łopatę wbić jeszcze w tym roku. W załączeniu efekty naszych przemyśleń. Chętnie przeczytamy co o tym myślicie. Jakiś podpowiedzi ? wszelkie uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 23.07.2020 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Taki duży dom i schody zabiegowe? Nic nie wiadomo o kierunkach świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr5151 23.07.2020 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Miał być mniejszy ale niestety wbudowany garaż dwustanowiskowy wymusza dużą górę, a na parterze nie za bardzo jest z czego zrezygnować. Też nie jestem fanem schodów zabiegowych i wolałbym ze spoczynkiem, ale niestety nie udało się wymyślić nic innego - chętnie zapoznam się z propozycjami alternatyw. Co do kierunków świata to mniej więcej pokrywają się z orientacją rzutów. Garaż oraz wejście do domu od strony zachodniej, a może raczej WNW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casual 23.07.2020 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 16 metrowy salon i 20 metrowe sypialnie, no nie wiem. Nic z gotowców nie wybierzecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr5151 23.07.2020 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 (edytowane) Przejrzeliśmy wiele gotowców i niestety nic nam nie spasowało.Myślę że na parterze należy razem liczyć salon+jadalnie i wtedy wychodzi ok. 30 m2. Sypialnie rzeczywiście są duze, tym bardziej że przy każdej jest garderoba. W gotowcach najczęściej są to 4 sypialnie po ok 15 m2, a my potrzebujemy jedynie trzech i tym samy powierzchnia rośnie do 20 m2 niestety. Edytowane 23 Lipca 2020 przez piotr5151 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 23.07.2020 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Moim zdaniem projekt nie jest do końca funkcjonalny. Strefa dzienna, w której toczy się życie, w porównaniu ze strefą nocną dość mała, schody zabiegowe są niewygodne, mam wątpliwości czy mała łazienka pod schodami będzie funkcjonalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr5151 23.07.2020 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Dzięki za uwagi.libra100, czy uważasz że strefa dzienna za mała czy nocna za duża ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casual 23.07.2020 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 A ten garaż w bryle to must-have? Wyrzucenie go poza obrys na pewno da korzyści energetyczne i pozwoli elastyczniej zaprojektować resztę pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr5151 23.07.2020 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Być może nie must-have ale na pewno byłoby miło mieć wejście do garażu przez dom zamiast przez podwórze.Czy możesz mi przybliżyć co masz na myśli pisząc o korzyściach energetycznych ?Poza tym wydawało mi się (być może mylnie), że wrzucając garaż do środka zyskujemy metry ponosząc koszt jedynie dodatkowych metrów stropu nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr5151 23.07.2020 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Jeszcze może napiszę dwa zdania o funkcjonalnościach jakie przewidujemy/zakładamy dla górnych pomieszczeń.Sypialnia od strony wschodniej to oczywiście sypialnia dla dwojga.Sypialnia do strony południowej - 16 m2 - to sypialnia dla syna. Pomieszczenie nad garażem to pokój siłownia/fitnes, pokój do majsterkowania, komputer a w razie gości fajnie aby dało się tam zorganizować pokój gościnny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casual 23.07.2020 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Było o tym sporo wątków na forum, pierwszy z brzegu:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?223827-Gara%C5%BC-w-bryle-domu-kto-posiada&highlight=gara%C5%BC+bryle ogólnie kwestii do przemyślenia kilka - jaka temperatura w garażu, jakie ogrzewanie, jakie ocieplenie, jaka izolacja od reszty domu. Jakby nie patrzeć, masz 40m2 więcej do ogrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.07.2020 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 (edytowane) 1. Na poddaszu w łazience wanna jest za blisko umywalek, by wygodnie z nich korzystać.2. Po co garderoba w pokoju gościnnym?3. jak oglądać telewizję z kanapy?4. kuchnia jest za ciasna na wyspę. Między szafkami a wyspa musi być min 100 cm, ale optymalne jest 120 cm. Wyspa wyszła ci karykaturalnie mała, by spełniała swoje zadanie - będzie tylko zawalidrogą.5. te trzy stopnie schodów wychodzące w światło korytarza to idealny potykacz. Rozumiem, że to są wasze amatorskie luźne przemyślenia i architekt zrobi z tego normalny projekt. Edytowane 23 Lipca 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.07.2020 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 (edytowane) Z tym, że przy działce z południem u dołu zupełnie inaczej rozplanowałabym wnętrza Edytowane 23 Lipca 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr5151 23.07.2020 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 (edytowane) Elfir, dzięki za komentarze. Wiele z tych elementów już dyskutowaliśmy. Samo wyposażenie to na razie wrzucone 'od tak' wiec prośba o nieprzywiązywanie się do niego. Napisz proszę jaką masz propozycję na inne rozplanowanie wnętrza. Edytowane 23 Lipca 2020 przez piotr5151 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.07.2020 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.07.2020 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 (edytowane) Napisz proszę jaką masz propozycję na inne rozplanowanie wnętrza. W tej chwili od południa masz na parterze tylko dwa okna. Na pietrze tylko jedno. Czyli słabo wykorzystujesz nasłonecznienie. Ja bym kuchnię zrobiła gdzie salon a salon gdzie kuchnię. Przy czym zrobiłabym spore zadaszenie tarasu Edytowane 23 Lipca 2020 przez Elfir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr5151 23.07.2020 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Elif, dzięki za propozycje !!!Jestem pod dużym wrażeniem Twojej kreatywności. Nigdy nie myślałem o takim układzie, trochę zafiksowałem się na swoich pomysłach. To co braliśmy pod uwagę rozmieszczając pomieszczenia to m.in. kuchnia od drogi, a salon od ogrodu - być może nie jest to żadne must be i można z tego zrezygnować.Podobna historia dotyczy głównej sypialni, którą chcieliśmy również od ogrodu. Nie bardzo wiem jak połączyć schody z obu postów. Czy dobrze rozumiem że sugerujesz schody jednobiegowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.07.2020 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 (edytowane) Spokojnie możesz zamienić główną sypialnię z łazienką w sposób lustrzany. Od ogrodu oczywiście lepiej. ja preferuje kuchnię przy tarasie - bo tak naprawdę to kawę nosisz z kuchni a nie z salonu. Tak samo obiad na tarasie - nie trzeba z talerzami przez cały salon biegać. Schody jednobiegowe, i tak beda wygodniejsze od zabiegowych. Edytowane 23 Lipca 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr5151 24.07.2020 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 A co myślicie o takich poprawkach ? Schody z dwoma spoczynkami i zlikwidowane potykacze, ale niestety muszą wjechać 50 cm do garażu. Kuchnia od strony ogrodu z drzwiami wyjściowymi, spiżarka 'na środku'. Salon + jadalnia z ekspozycją na południe i drzwiami na wschód do ogrodu oraz oknem na drogę. Ma to sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.07.2020 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 kuchnia powinna mieć taką wielkość aby nie trzeba było za dużo w niej biegać.W takim układzie masz spore pomieszczenie, ale w sumie z niewielką liczba szafek i kilkoma niepotrzebnymi metrami do przejścia by coś sięgnąć ze spiżarki..Albo wyspa, albo inaczej rozplanowane szafki, albo mniejsza kuchnia.Z tego, jak ustawisz szafki wychodzi ci wielkość kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts