AnRoMar 22.07.2020 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Witam serdecznieMniej więcej od jesieni zeszłego roku oficjalnie staram się w PINB o rozbiórkę starego domu mieszkalnego. Stary dom stoi na granicy i jest przyklejony do budynku gospodarczego sąsiada. PINB przyjechał na kontrolę stanu technicznego na kazał mi wykonać ekspertyzę i plan rozbiórki. Zalecenia wykonałam i wysłałam. Ekspertyza wykazała że mój budynek nadaje się do rozbiórki, były liczne pęknięcia ścian brak części dachu ugięcia w podłodze(budynek ma piwnicę głębokości 2m) oraz brak stateczności, dołączone były zdjęcia mojego budynku i sąsiada co śmieszniejsze stan jego budynku jest o wiele gorszy niż mój.Projekt rozbiórki zawierał informacje że żeby zapewnić bezpieczeństwo budynku sąsiada należy go trochę podreperować, podeprzeć strop.Dostałam z PINB decyzję odmowną, ponieważ w ekspertyzie było napisane że żeby bezpiecznie rozebrać mój trzeba podreperować sąsiada a urząd nie ma do tego prawa, poza tym gdyby urząd wydał decyzję na rozbiórkę moją u sąsiada mogłoby dojść do katastrofy budowlanej.I mamy klops...Kiedy PINB przyjechał skontrolować mój budynek inspektor powiedział mi że gdyby cokolwiek się wydarzyło mam ich powiadomić, Ok.Przed rozpoczęciem całej historii z PINB uzyskałam pozwolenie na budowę nowego budynku. Projekt zakładał że na stary budynek będzie usunięty.Fundamenty zrobione, pisma się piszą, od czerwca mury pną się do góry i .....Stary budynek na środku się zalalił.Dzwonię do PINB- przyjeżdżają; protokół, zdjęcia i milczący inspektor. Po tygodniu wiem że będzie kontrola na budowie.Znów protokół, zdjęcia,wstrzymanie budowy i ....... mandat za nielegalną rozbiórkę, mandatu nie przyjęty a inspektor nie wie co robić bo to jego pierwszy raz FINAŁ:dostanę decyzję o zabezpieczeniu swojego nowego budynku poprzez usunięcie zawaliska .Mam zrobić kolejny projekt tym razem usunięcia zawaliska. Pytam Panią: na działce zgodnie z planem zagospodarowania może być tylko jeden budynek gdyby sytuacja ze starym budynkiem się nie wydarzyła za około dwa lata przyszłabym do was żeby odebrać nowy budynek i wtedy co? jak widniały by na mapie dwaodpowiedź Pani: że decyzja o obiorze nowego byłaby odmowna bo budynki są dwa. Reasumując: chyba sprawa będzie miała finał w sądzie, chciałam dobrze wyszło .....Od czego jest PINB? Od ochrony starych walących się budynków? Proszę Was o pomoc. Czy macie jakąś wizję na tą sytuację, czego mogę się spodziewać? Czy ta sprawa naprawdę trafi do sądu? I jakiej kary (tylko za co?) mogę się spodziewać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/256040-wszcz%C4%99cie-post%C4%99powanie-o-rozbi%C3%B3rk%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 23.07.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Mogę Cię pocieszyć, że w PINB i WINB pracują ludzie przypadkowi, cały czas są wakaty i nabór nowych. To, że nie mają pojęcia o Prawie Budowlanym to jest w tej sytuacji oczywiste (oczywiście nie mówię o Dziale VI WT Bezpieczeństwo Pożarowe, bo to bardzo trudna działka i nie oczekuję od inspektorów PINB znajomości ppoż, ale mówię o "zwykłych" przepisach Prawa Budowlanego, które średnio rozgarnięty inwestor posiada). Np. w Krakowie kontrola w 2018 r. WINB w PINB wykazała ok. 50% spraw prowadzonych wadliwie, z wydanym orzeczeniem niezgodnym z przepisami. Był na ten temat artykuł w Dzienniku Polskim. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/256040-wszcz%C4%99cie-post%C4%99powanie-o-rozbi%C3%B3rk%C4%99/#findComment-7824502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnRoMar 23.07.2020 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Witam. Ale to jest jakiś dramat, jakbym gadała z innym wymiarem. Wezwali na światka kierownika a ten po rozmowie z nimi prosi mnie żebym wzięła mandat bo będzie szybciej nieźle Też mam jechać jeszcze raz, nie wiem czego się spodziewać Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/256040-wszcz%C4%99cie-post%C4%99powanie-o-rozbi%C3%B3rk%C4%99/#findComment-7824542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 25.07.2020 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2020 Witam. Ale to jest jakiś dramat, jakbym gadała z innym wymiarem. Wezwali na światka kierownika a ten po rozmowie z nimi prosi mnie żebym wzięła mandat bo będzie szybciej nieźle Też mam jechać jeszcze raz, nie wiem czego się spodziewać Są 2 drogi: możesz iść w zaparte, trzymać się przepisów i wygrasz, tylko zajmie to kilka lat. Możesz iść na skróty, udać głupa, przyjąć mandat i będzie szybciej. Ponieważ mi się nie spieszy obrałem pierwszą drogę. Sprawa się ciągnie od 4 lat. PINB - Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego, WINB - Wojewódzki Inspektorat Nadzoru Budowlanego, WSA - Wojewódzki Sąd Administracyjny pismo do PINB decyzja PINB (niezgodna z prawem) odwołanie do WINB uchylenie decyzji PINB w całości i sprawa do ponownego rozpatrzenia przez PINB decyzja PINB (częściowo poprawiona, ale nadal niezgodna z prawem) odwołoanie do WINB decyzja WINB zatwierdzająca decyzję PINB sprzeciw do WSA uchylenie decyzji WINB jako niezgodnej z prawem od pół roku utknęło w WINB - jeszcze nie wprowadzili do harmonogramu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/256040-wszcz%C4%99cie-post%C4%99powanie-o-rozbi%C3%B3rk%C4%99/#findComment-7824793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.07.2020 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 Dostałam z PINB decyzję odmowną PINB nie miał prawa odmówić wydania Decyzji o rozbiórce.Projektant rozbiórki jak najbardziej miał obowiązek wpisania wszelkich uwarunkowań związanych z rozbiórką obiektu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/256040-wszcz%C4%99cie-post%C4%99powanie-o-rozbi%C3%B3rk%C4%99/#findComment-7825456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts