Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tyle wiem, nie do końca o to mi chodziło.

Chodzi o to, że działka powyżej 0,3 ha jest według prawa ziemia rolna, więc pytanie w jaki sposób podzielić działkę np 5000 mkw na 5 działek po 1000 mkw? Ziemia klasy 5 lub 6, brak MPZP,

studium obszar mieszkalno usługowy. Jak powinien w takim wypadku wyglądać cały proces podziału i dalszej sprzedaży?

Chodzi o to, że działka powyżej 0,3 ha jest według prawa ziemia rolna,
ja mam 0,5h i nie jest to działka rolna, tylko budowlana.

tam gdzie sie wybudowałem, to była działka rolna ok 2ha, z tego zostały wydzielone działki po ok 1000m2 i sprzedane jako budowlane.

Pytaj w gminie i starostwie. tu raczej nikt dokładnie nie odpowie

Podpytaj się wykonawcę studium dla gminy, dla twojego obrębu. Gdy dokładnie dowiesz się co i jak, spróbuj wystąpić o WZ, na załączniku mapowym z wkreślonym projektem podziału. Kiedyś robiłem taki podział, gdzie WZ określały na sztywno na sposób podziału do m2. Działka wyjściowa miała ustalone granice ,w ewidencji ujawniona poprawna powierzchnia do jednego m kw., ujawniona w KW, i według zaleceń architekta policzyłem podział , architekt to przeniósł na mapę - załącznik do WZ i w ten sposób jeden raz wydane WZ załatwiły temat dla 5 działek które miały powstać.

Na jakiej podstawie ta działka 0, 5 ha jest budowlana ? Lezy w mpzp z przeznaczeniem na zabudowę mieszkalna czy po wydaniu WZ stała się budowlana?

Nie mam pojęcia. Teraz leży na terenie MPZP, ale to dopiero od 12 lat, wcześniej nie była WZ też nie było. Od zawsze była budowlana. Może dlatego że leży przy głównej drodze i w środku wsi.

Zrób tak jak napisał @Bertha

Ok ale jak ma się tutaj możliwość podziału ziemi rolnej na działki poniżej 3000mkw? Bo chyba nie ma tutaj znaczenie która gmina itp w całej Polsce te zame zasady.

:wave::wave::wave::wave:

W tem kraju, pardon w NRP, wszystko zależy od INTERPRETACJI. Przepis może i jest jeden, interpretacja we każdem powiecie może być odmienna.