radauskas 28.07.2020 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 (edytowane) Tydzień temu montowana była u syna w mieszkaniu klimatyzacja. Syn był na urlopie więc montaż nadzorowałem ja Po zakonczonej robocie odniosłem wrażenie, że klima nie chłodzi jakoś szczególnie mocno. Ale instalator przystawił czoło do nawiewu i stwierdził, że chłodzi Powiedział, że pomieszczenie jest mocno nagrzane i dla tego powietrze z klimy nie jest takie bardzo chłodne. Jednak byłem potem jeszcze w tym meszkaniu ze dwa razy po poludniu / wieczorem i jednak nabieram pewności, że nie działa to dobrze. Jak w swoim domu włacze klime na niska temp. to po 20-30 minutach czuje się w pomieszczeniu zimno. A w tym mieszkaniu przy 26 st. w pomieszczeniu i ustawieniu 20 st. po 3-ch godzinach schodzi raptem o 2 -3 stopnie. I nie ma tego odczucia zimna. Jest wprawdzie nieco przyjemniej ale o odczuwalnym chłodzie nie ma mowy. No i zastanawiam się, zanim znowu zadzwonie do instalatora jaka moze byc tego przyczyna ? Czy np. z jednostki zewnetrznej, która przeleżała w kartonie w magazynie 4-5 lat mógł zejść czynnik ? Bo zgodziliśmy się na takie nienajnowsze urządzenie, które gdzies tam sobie poleżało troche u jakiegoś dystrybutora w magazynie w promocyjnej cenie. Ale ewidentnie nówka nie rozpakowywana wczesniej z kartonu. A może jakas inna przyczyna ? Edytowane 28 Lipca 2020 przez radauskas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.07.2020 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 Wentylator ustaw na max, temperaturę na minimum i sprawdź po 15 minutach jaką ma temperaturę powietrze wywiewane z klimy (najlepiej termometrem z sondą na kabelku - uważaj, żeby nie włożyć w wentylator).Jak instalator sprawdza czołem, a nie termometrem to powinien się w nie puknąć. Dla pewności sprawdź wcześniej, czy filtry nie zapchane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 29.07.2020 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Zapomniałem dodać, że jak patrzyłem na odpływ skroplin z jednostki wewnętrznej to ich nie było,.. nic nie leciało ani nie kapało (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 29.07.2020 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Zapomniałem dodać, że jak patrzyłem na odpływ skroplin z jednostki wewnętrznej to ich nie było,.. nic nie leciało ani nie kapało (?) Chyba sprzęt nie działa jak powinien.Ja klimy nie mam ale wygrzewam posadzkę pompą a leci z niej jak z kranu. Z okna widzę dwie klimy na urzędzie i pod nimi kałuże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.07.2020 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Pod klimą miska psa pełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 02.08.2020 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 No to pomierzyłem. Najpierw u siebie w domu. Różnica temperatrur na wejściu i wyjściu jednostki mam 16 st A u syna w mieszkaniu 4 st. Tak więc nie mam już watpliwości, że klima chłodzi, delikatnie mówiąc, słabo. Więc jutro telefon do instalatora. Niezależnie od tego podpowiedzcie co może być przyczyną tak słabego chłodzenia nowego urządzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 03.08.2020 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Szereg problemów, od nieodpowiedniej ilości czynnika, do jakiejś wady sprzętu. Nic nie wymyślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 04.08.2020 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Przypomniał mi się jeden szczegół z montażu. Ponieważ mam dosyc długą instalację trzeba było dobić czynnika. Na koniec całej procedury jak instalator już odłaczał chyba sprzęt nagle na balkonie ( tam mam jednostke zew ) zaczęło głosno syczeć - dźwięk uciekającego czynnika. Trwało to 3-4 sekundy. Instalator uspokoił mnie, że to nie z instalacji tylko z przewodów jego urządzeń ( 3 sekundy z przweodów ? ) Ale może mi ściemnił ? Czy przez 3 - 4 sekundy może uciec z instalacji znacząca ilość czynnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 05.08.2020 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Może. Generalnie instalator ma przyjść, sprawdzić i poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 12.08.2020 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Taaa,.. instalator zapadł się pod ziemię. Jak zadzwoniłem i powiedziałem, że jednak nie jest dobrze to powiedział, że oddzwoni bo teraz jedzie autem. Od tygodnia nie oddzwania, nie odbiera telefonów, nie odpisuje na smsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 12.08.2020 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 No to masz odpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts