Agasiaga 29.07.2020 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Witam. Jestem nowa na forum. Chcialabym wybudować dom o powierzchni okolo 110-120m2. Nie ukrywam, ze wazny jest dla mnie punkt ekonomiczny. Chcialabym wybrac projekt, który nie bedzie generowal dużych kosztów. Moje pytanie jest takie czy iść w stronę pietrowek z plaskim dachem (co doradzaja mi ludzie mówiąc, ze zawsze takie są tańsze, bo dach jest drogi) czy raczej projekty z prostym, dwuspadowym dachem? Mam na oku 2 projekty:https://planz.pl/projekt-domu-zx92-z500https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zielistkach-3-t-mcec20a6ebfd5aNie wiem, na ile realne są podane tam koszty, ale z tego wynika, ze ten z płaskim dachem jest droższy w budowie. Wiem, ze z tych zadaszeń można zrezygnować i na pewno obnizylo by to koszta. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 29.07.2020 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Mam kawałek płaskiego dachu nad garażem, część mieszkalna pokryta jest dachem dwuspadowym. Mój projekt nie jest zbyt miarodajny, ponieważ dach nad garażem ma konstrukcję przeznaczoną do dachów zielonych, a więc jest tam kupa stali i betonu, dach dwuspadowy to klasyczna więźba bez deskowania. Ostatecznie nie robiliśmy izolacji pw pod dach zielony, gdyż zostawiamy to sobie na przyszłość, ale i tak izolacja wraz z ociepleniem dachu płaskiego w stosunku do jego powierzchni wychodziła bardzo drogo, u nas skończyło się na 316zł/m2 styropapa + papa wierzchniego krycia. Dach dwuspadowy 120m2 łącznie z konstrukcją (więźba), membraną, dachówką i robocizną wyszedł 280zł/m2. Tylko zwróć uwagę, że dach dwuspadowy ma zawsze większą powierzchnię niż płaski, dlatego wyjdzie drożej. Z drugiej strony, już mieliśmy przygodę z przeciekającym dachem nad garażem, i z tym głównie kojarzą mi się płaskie dachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.07.2020 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 (edytowane) Żeby nie porównywać jabłek do gruszek porównać trzeba koszty: Dachu skośnego:- wieńca?- więźby- ewentualnego deskowania- krycia wstępnego i wierzchniego- izolacji termicznej i paroizolacji- konstrukcji pod KG, płyt KG i przygotowania pod malowanie Dachu płaskiego:- stropu - jeżeli ma być robiony specjalnie pod dach płaski- Wymurowania attyki z ewentualnym wieńcem.- paro- i termoizolacji- hydroizolacji- obróbek blacharskich attyki.- tynkowania sufitu. Jak o czymś zapomniałem, to niech ktoś uzupełni. Edytowane 29 Lipca 2020 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel1986 29.07.2020 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Jak o czymś zapomniałem, to niech ktoś uzupełni. U mnie do dachu plaskiego doszla jeszcze sciana attykowa + wieniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 29.07.2020 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Ja mam dach płaski - względy wizualne i kosztowe. Wykonywany w 09.2019.- strop teriva 7500 pln + cena betonu (było niecałe 10m3, nie pamiętam kosztu...) + koszt wykonania ktory był wliczony w stan SSO- dach płaski (folia, styropian, warstwa spadkowa, membrana, obróbka attyk itd ) 47 000pln (wraz z robocizną)- żwir na dach 1800 plnpowierzchnia dachu to 145 mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.07.2020 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 U mnie do dachu plaskiego doszla jeszcze sciana attykowa + wieniec. Racja. Plus obróbki blacharskie attyki. Dodam do poprzedniego posta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.07.2020 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 U mnie dach klasyczny płaski (nie odwrócony) wyszedł bardzo tanio. teriva i betondysperbitstyropian i styropian spadkowy2 x papa+ obróbki blacharskie attyk Żadnych kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 29.07.2020 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 U mnie dach klasyczny płaski (nie odwrócony) wyszedł bardzo tanio. teriva i beton dysperbit styropian i styropian spadkowy 2 x papa + obróbki blacharskie attyk Żadnych kominów. U mnie podobnie, tylko mam komin. Bez porównania cena z dachem skośnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts