Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z plaskim dachem, koszt budowy

Recommended Posts

Witam. Jestem nowa na forum. Chcialabym wybudować dom o powierzchni okolo 110-120m2. Nie ukrywam, ze wazny jest dla mnie punkt ekonomiczny. Chcialabym wybrac projekt, który nie bedzie generowal dużych kosztów. Moje pytanie jest takie czy iść w stronę pietrowek z plaskim dachem (co doradzaja mi ludzie mówiąc, ze zawsze takie są tańsze, bo dach jest drogi) czy raczej projekty z prostym, dwuspadowym dachem?

Mam na oku 2 projekty:

https://planz.pl/projekt-domu-zx92-z500

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zielistkach-3-t-mcec20a6ebfd5a

Nie wiem, na ile realne są podane tam koszty, ale z tego wynika, ze ten z płaskim dachem jest droższy w budowie. Wiem, ze z tych zadaszeń można zrezygnować i na pewno obnizylo by to koszta.

Proszę o poradę.

Mam kawałek płaskiego dachu nad garażem, część mieszkalna pokryta jest dachem dwuspadowym. Mój projekt nie jest zbyt miarodajny, ponieważ dach nad garażem ma konstrukcję przeznaczoną do dachów zielonych, a więc jest tam kupa stali i betonu, dach dwuspadowy to klasyczna więźba bez deskowania. Ostatecznie nie robiliśmy izolacji pw pod dach zielony, gdyż zostawiamy to sobie na przyszłość, ale i tak izolacja wraz z ociepleniem dachu płaskiego w stosunku do jego powierzchni wychodziła bardzo drogo, u nas skończyło się na 316zł/m2 styropapa + papa wierzchniego krycia. Dach dwuspadowy 120m2 łącznie z konstrukcją (więźba), membraną, dachówką i robocizną wyszedł 280zł/m2. Tylko zwróć uwagę, że dach dwuspadowy ma zawsze większą powierzchnię niż płaski, dlatego wyjdzie drożej. Z drugiej strony, już mieliśmy przygodę z przeciekającym dachem nad garażem, i z tym głównie kojarzą mi się płaskie dachy.

Żeby nie porównywać jabłek do gruszek porównać trzeba koszty:

Dachu skośnego:

- wieńca?

- więźby

- ewentualnego deskowania

- krycia wstępnego i wierzchniego

- izolacji termicznej i paroizolacji

- konstrukcji pod KG, płyt KG i przygotowania pod malowanie

Dachu płaskiego:

- stropu - jeżeli ma być robiony specjalnie pod dach płaski

- Wymurowania attyki z ewentualnym wieńcem.

- paro- i termoizolacji

- hydroizolacji

- obróbek blacharskich attyki.

- tynkowania sufitu.

Jak o czymś zapomniałem, to niech ktoś uzupełni.

Edytowane przez agb

Ja mam dach płaski - względy wizualne i kosztowe. Wykonywany w 09.2019.

- strop teriva 7500 pln + cena betonu (było niecałe 10m3, nie pamiętam kosztu...) + koszt wykonania ktory był wliczony w stan SSO

- dach płaski (folia, styropian, warstwa spadkowa, membrana, obróbka attyk itd ) 47 000pln (wraz z robocizną)

- żwir na dach 1800 pln

powierzchnia dachu to 145 mkw.