Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płaski próg.

Recommended Posts

Będę miał okna firmy deceuninck. Okno wyjściowe na taras będę miał otwierane nie żadne hst czy psk.

Firma deceuninck ma w ofercie tak zwany płaski próg easystep - plaskiprog.pl.

Ogólnie fajna sprawa, tylko firm która będzie mi montować okna twierdzi, że robi się tam mostek termiczny.

Ogólnie okno ma uw=0,93, ale ten próg ma uw=1.8.

Jak myślicie da radę to jakoś ocieplić. Czy wogole dać sobie spokój z tym wynalazkiem?

Będę miał okna firmy deceuninck. Okno wyjściowe na taras będę miał otwierane nie żadne hst czy psk.

Firma deceuninck ma w ofercie tak zwany płaski próg easystep - plaskiprog.pl.

Ogólnie fajna sprawa, tylko firm która będzie mi montować okna twierdzi, że robi się tam mostek termiczny.

Ogólnie okno ma uw=0,93, ale ten próg ma uw=1.8.

Jak myślicie da radę to jakoś ocieplić. Czy wogole dać sobie spokój z tym wynalazkiem?

Współczynnik przenikania ciepła zdaje się być najmniejszym problemem. Spytaj o pozostałe parametry.

Takie rozwiązanie zapożyczone z drzwi, czyli zwykły próg opadający stosowany jako rodzaj doszczelnienia, a nie podstawową zaporę.

Podawane parametry wyglądają dobrze. Samo U - dla progu to pikuś. Wodoszczelność podawana wysoka. szczelność na powietrze też. Obiecująco. A jak w praktyce to musi ktoś spróbować. Nie dalej jak tydzień temu były w necie fotki mocno przeciekającego progu z taniej, popularnej firmy (próg w "klasycznym" wykonaniu).

Wg mnie powinna tam być jeszcze chyba uszczelka "windstoper" w narożniku bo sama uszczelka opadająca nigdy nie jest na całej długości okna.

Takie rozwiązanie zapożyczone z drzwi, czyli zwykły próg opadający stosowany jako rodzaj doszczelnienia, a nie podstawową zaporę.

Podawane parametry wyglądają dobrze. Samo U - dla progu to pikuś. Wodoszczelność podawana wysoka. szczelność na powietrze też. Obiecująco. A jak w praktyce to musi ktoś spróbować. Nie dalej jak tydzień temu były w necie fotki mocno przeciekającego progu z taniej, popularnej firmy (próg w "klasycznym" wykonaniu).

Wg mnie powinna tam być jeszcze chyba uszczelka "windstoper" w narożniku bo sama uszczelka opadająca nigdy nie jest na całej długości okna.

No właśnie nie mogę znaleźć żadnych opinii o tym produkcie.

Tak naprawdę nie duża dopłata jest do tego progu, więc zastanawiam się.

A czy jest tam jakaś uszczelka to nie wiem. Na ich stronie nie widzę szczegółowych rysunków. Ale parametry przepuszczalności wilgoci i powietrza są wysokie. Więc musi być tam dobrze zabezpieczone.

Próbuj. Ktoś musi ;) a najlepiej znajdź producenta okien (nie systemodawcę) i zapytaj go o doświadczenia. A jak jakieś ma, to najlepiej poproś o demo w realu, na zrobionej inwestycji. Wiem że o to będzie bardzo ciężko, ale to dopiero ostateczny użytkownik może dać wiarygodne odczucia. Sprzedawcy - na każdym szczeblu - będą przecież dążyć do zysku..

Ja jakoś trafiłem na szczerych sprzedawców od różnych producentów. Trzech mi wybijało z głowy niski próg. Całkiem niedawno był wątek o nieszczelności takiego rozwiązania. Jak porównasz standardowy próg, to masz nawet trzy dobrze dociśnięte uszczelki. Zapewnia to szczelność zarówno dla powietrza jak i wody nieosiągalną dla niskich progów.

Niby uszczelka opadająca fajna rzecz (mam w drzwiach wejściowych). Ale jej docisk jest mizerny. Tylko w drzwiach wejściowych jest oprócz tego normalna uszczelka przyzwoicie dociskana do wystającego progu przy drzwiach otwieranych na zewnątrz (a tematów z nieszczelnością drzwi wejściowych otwieranych do wewnątrz też trochę było).