Ka92 02.08.2020 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Witam , zamierzamy zakupić działkę 410 m , która jest w trakcie podziału , sprzedający dzieli jedna duża działkę na kilkanaście innych plus wydzielił drogę ( zakup dopiero po podziale , podział niby już zatwierdzony przez ale zakup i tak najwcześniej za miesiąc , jeszcze tam formalności trwają ) , pod budowę domu , działka jakieś 18 m szerokości , równa czysta , prąd ,woda ,gaz wzdłuż drogi , która graniczy z działka . Na przeciwko szeregowki , malutka wieś 6 km od miasta . Wiem ze metraż mały ale interesuje nas malutki domek 40 metrów dół 40 metrów góra , to ma być dla dwóch osób ja i parter no i nasz piesek . Dla nas i tak lepiej niż w kawalerce w bloku .Jest szansa ,ze uda nam się wybudować z małym kredytem ponieważ mamy troche oszczędności . Teren jest objęty Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego. Możliwy typ zabudowy: teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej z dopuszczeniem zabudowy usługowej. powierzchnia zabudowy: maksymalnie 30% powierzchni działki; wysokość zabudowy: do 2 kondygnacji. Przejrzałam plany przestrzenne gminy i nigdzie nie widzę wzmianki o minimalnej działce pod zabudowę, jednak na forum znalazłam wpisy ,ze cześć gmin poczyniła takie zapisy . Pytanie czy jest szansa ze w trakcie załatwiania przyłączy i innych formalności gmina zmieni plan na taki , ze możemy nie moc się wybudować na tak małej działce ? Czy gmina zgodziłaby się na podział działek na takie małe , na obszarze takiego planu przestrzennego gdyby wiedziała ze nie można się tam wybudować ? Wszystkie działki są w granicach 400-500 metrów , dwie są większe ale tam biegną linie wysokiego napięcia wiec pewnie dlatego . Myślałam o zakupie dwóch działek ale w sumie każdy grosz się dla nas w tym momencie liczy a perspektywa małego ogródka mnie nie przeraża . Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 02.08.2020 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Obowiązuje jakiś plan czyli zapisy w MPZP. Na tej podstawie ubiegasz się o PnB, otrzymujesz z datą AA.BB.2020 i nie obchodzi cię co będzie w nowym/póżniejszym/zmienionym MPZP. Pacta sum servanta. Zmiany będą interesowały tylko późniejszych chętnych na budowę, na nowych PnB. Nowy plan będzie miał jakieś vacatio legis , trzy lub sześć miesięcy. Przynajmniej takie obyczaje były dotychczas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ka92 02.08.2020 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Obowiązuje jakiś plan czyli zapisy w MPZP. Na tej podstawie ubiegasz się o PnB, otrzymujesz z datą AA.BB.2020 i nie obchodzi cię co będzie w nowym/póżniejszym/zmienionym MPZP. Pacta sum servanta. Zmiany będą interesowały tylko późniejszych chętnych na budowę, na nowych PnB. Nowy plan będzie miał jakieś vacatio legis , trzy lub sześć miesięcy. Przynajmniej takie obyczaje były dotychczas. Dziękuje za odpowiedz Czy możemy wystąpić o pozwolenie na budowę jeszcze przed przyłączeniem się ? Nie wiem ile trwają przyłącza jak już wystąpimy o wszystkie , biegną w drodze gminnej wzdłuż działki . Póki działka nie jest nasza ciężko mi coś ustalić . Najbardziej obawiam się zakupu działki , wydania pieniędzy na przyłącza po czym okaże się ze coś przeoczyłam i nie pozwolą się nam wybudować . Zawsze staram się zaplanować takie najczarniejsze scenariusze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ka92 03.08.2020 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Zadzwoniłam jeszcze do gminy , pani mnie uspokoiła , nie ma zapisów co do minimalnej wielkości działki a jakby cokolwiek chcieli zmieniać w miejscowym planie to z dwa lata by trwało, wiec jeśli uda się ja kupić to spokojnie zdążymy . Teraz jeszcze pytanie może ktoś się orientuje ile się czeka na przyłącza jeśli biegną w drodze wzdłuż granicy działki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.08.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Rozmawiaj z operatorem sieci plus wywiad u wykonawcy prac = najczęściej podwykonawca który wygrał przetarg na wykonywanie przyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts