Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łączenie ścian działowych z nośnymi

Recommended Posts

W jaki sposób należy łączyć ściany działowe z wymurowanymi wcześniej ścianami nośnymi prostopadłymi do tych działowych?

Murarze wymurowali mi ściany działowe parteru z gazobetonu i prawdopodobnie nie są one w żaden sposób połączone żadnymi łącznikami ze ścianami nośnymi. W jaki sposób można to teraz naprawić?

I druga sprawa.

Wkrótce będą murować ścianki działowe na poddaszu.

Chciałbym im wskazać właściwy sposób mocowania tych ścian do ścian konstrukcyjnych.

Albo w ścianach nośnych wmurowujesz blaszki nierdzewne do tego przeznaczone (co ileś warstw), albo tak jak to robi Łukasz Budowlaniec na YT.

Ten Budowlaniec to od razu wzbudza moje podejrzenia, bo nie da się DOBRZE zbudować domu za 150 tys. zł. Chyba że ma na myśli inną walutę. ;)

Tam jest mnóstwo godzin nagrań. Ktoś wspomoże linkiem do konkretnego filmu, na którym widać to łączenie?

Ale to jest mowa o samym materiale. A że kanał powstał kilka lat temu to te ceny skoczyły do góry. Ostatnio robił komuś dom konkursowy to podliczał wszystkie materiały do SSO nakrytego i wyszło chyba 92 tys. zł. Więc tragedii nie ma.

A co do ścian, to co ja napisałem nie będzie miało zastosowania u Ciebie, bo ściany parteru już stoją. Jeśli już murujesz ściany działowe to Łukasza Budowlańca sposób się nada. Jak znajdę to będzie w edycji tego posta.

Edycja:

od 14 minuty

Edytowane przez grzesio1712