d24 03.08.2020 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Chciałbym wybudować domek narzędziowy o wymiarach ok. 3,5m x 2,5m x 2,30m wysokości. Lekka konstrukcja bez okien, dach jednospadowy, ściany z desek, osadzona na bloczkach typu M. Chciałbym odejść z budynkiem od granicy sąsiada ok 3m, od linii lasu ok 4m. Niestety nie mam pewności czy aby taka "szopka" łapie się w przepisy o budowie na zgłoszenie bez konieczności wydania pozwolenia na budowę? Głównie mam tu wątpliwość jeśli chodzi o odstęp budynku od linii lasu. Przeczytałem już wiele artykułów ale im więcej szukam tym jestem "głupszy". Czy ktoś z Was mi podpowie jak to rzeczywiście jest z przepisami w takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.08.2020 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?364947-Domek-ogrodowy-narzedziowy&p=7960283&viewfull=1#post7960283 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 04.08.2020 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 O ile wydawało mi się, że zgłoszenie jest potrzebne dla świętego spokoju to po przeczytaniu linku który przedłożyłeś mam już wrażenie, że nic nie muszę zgłaszać...? W zasadzie dzisiaj projektant również podpowiedział mi aby nie gmatwać sprawy i dać sobie spokój ze zgłoszeniem. Tak czy inaczej chcę być poprawny politycznie i wolałbym wybudować coś zgodnego z prawem. Największą zagwozdką dla mnie jest ten odstęp od lasu. Ale tutaj ile wypowiedzi w internecie tyle interpretacji... Jedni piszą o odstępie od granicy 4m, drudzy 12m, trzeci z kolei że budynek tego typu nie wymaga żadnych ograniczeń. Czy w Polsce tak musi być że prawo interpretuje się jak kto woli? Podpowiedzcie proszę bo to nieco irytujące że tak prosta kwestia jest jednak bardzo zagmatwana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.08.2020 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Jedni piszą o odstępie od granicy 4m, drudzy 12m, trzeci z kolei że budynek tego typu nie wymaga żadnych ograniczeń. Właśnie o tym głównie masz dyskusję w linku - kiedy obiekt jest budynkiem, i wymaga spełnienia wymogów co do odległości (ale nie tylko) dla budynków, a kiedy budynkiem nie jest i te wymogi go nie dotyczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts