Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budynek gospodarczy do 35m2 (bez zezwolenia) i odstęp od linii lasu

d24

Recommended Posts

Chciałbym wybudować domek narzędziowy o wymiarach ok. 3,5m x 2,5m x 2,30m wysokości. Lekka konstrukcja bez okien, dach jednospadowy, ściany z desek, osadzona na bloczkach typu M. Chciałbym odejść z budynkiem od granicy sąsiada ok 3m, od linii lasu ok 4m. Niestety nie mam pewności czy aby taka "szopka" łapie się w przepisy o budowie na zgłoszenie bez konieczności wydania pozwolenia na budowę? Głównie mam tu wątpliwość jeśli chodzi o odstęp budynku od linii lasu. Przeczytałem już wiele artykułów ale im więcej szukam tym jestem "głupszy". Czy ktoś z Was mi podpowie jak to rzeczywiście jest z przepisami w takim przypadku?

O ile wydawało mi się, że zgłoszenie jest potrzebne dla świętego spokoju to po przeczytaniu linku który przedłożyłeś mam już wrażenie, że nic nie muszę zgłaszać...? W zasadzie dzisiaj projektant również podpowiedział mi aby nie gmatwać sprawy i dać sobie spokój ze zgłoszeniem. Tak czy inaczej chcę być poprawny politycznie i wolałbym wybudować coś zgodnego z prawem. Największą zagwozdką dla mnie jest ten odstęp od lasu. Ale tutaj ile wypowiedzi w internecie tyle interpretacji... Jedni piszą o odstępie od granicy 4m, drudzy 12m, trzeci z kolei że budynek tego typu nie wymaga żadnych ograniczeń. Czy w Polsce tak musi być że prawo interpretuje się jak kto woli? :) Podpowiedzcie proszę bo to nieco irytujące że tak prosta kwestia jest jednak bardzo zagmatwana.

Jedni piszą o odstępie od granicy 4m, drudzy 12m, trzeci z kolei że budynek tego typu nie wymaga żadnych ograniczeń.

Właśnie o tym głównie masz dyskusję w linku - kiedy obiekt jest budynkiem, i wymaga spełnienia wymogów co do odległości (ale nie tylko) dla budynków, a kiedy budynkiem nie jest i te wymogi go nie dotyczą.