endless 05.08.2020 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Witam Jestem w budowlance zielony i proszę o pomoc. Mam wybudowany dom,przykryty w stanie surowym bez okien. Jakie teraz dokładnie powinienem podjąć działania tzn kolejność prac aby to miało ręce i nogi. Planuje ogrzewanie podłogowe i pompę ciepła plus kolektory. Parter jest normalny, piętro wymaga zrobienia sufitu (nie ma litego stropu)i ocieplenia go. Jaka teraz powinna być kolejność prac? Ja pomyślałem tak elektryka, woda, okna i tynki. Później ocieplenie posadzek, podłogówka, wylewki i zrobienie na pietrze sufitu z ociepleniem. Doradzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.08.2020 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 U mnie było tak:Woda i kanalizacjaOdkurzacz centralnyWentylacja mechanicznaOknaElektryka, alarm, tvTynkiPodlogówkaWylewkiZabudowa kgParapety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekrk 06.08.2020 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Świetny temat, miałem taki zakładać. kemot_p - wentylacja przed tynkami? w jakim stanie były rurki? Też mam pytanie jaka kolejność, jak ma być papa jako izolacja pozioma, to przed czy po oknach? To jest fenomen, mam podobny etap i każdy chce być przed innymi:Elektryk przed hydraulikiem.Hydraulik przed Elektrykiem.Pan od wentylacji przed tynkami i elektrykiem i Hydraulikiem.Pan od okien przed izolacją (papa).Pan od izolacji przed oknami, hydraulikiem, elektrykiem, wentylacją.I wisienka na torcie, tynkarz chce być tylko po elektryku, ale przed izolacją poziomą bo się papa "zapaskudzi", i on chce chudziak, bo naddatki i resztki tynku będzie mógł posprzątać. I kategorycznie nie zgadza się na rozłożenie foli "bo śliska i się chłopaki pozabijają". Jak to zrobić aby jedni nie poniszczyli tego co już jest wykonane? Proszę o poradę, przyda się też innym. Duże HS na purenicie, to papa przed czy po oknach? I co z dziurami w papie? (mocowanie poszerzeń, elektryki, hydrauliki, odkurzacza. Każdy po sobie powinien izolować te dziury w papie czy to się samo zawulkanizuje i nic z tym się nie robi? też tak mi wykonawcy mówią... Jak wygląda trwałość rur wody, kanalizacji, odkurzacza, dziesiątek kabli fatygowane przez każdego nawet delikatnie ("to drabina to but to miotła").Przecież tego nie sposób później się dowiedzieć coś się nie "popsuło, naderwało rozszczelniło, rozłączyło" i kto to zrobi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.08.2020 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 FM ma tyle lat, że taki temat musiał już być... pierwszy z wielu wyników szukajkihttps://forum.muratordom.pl/showthread.php?67345-KOLEJNO%C5%9A%C4%86-PRAC-WYKO%C5%83CZENIOWYCH-po-SSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.08.2020 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) Świetny temat, miałem taki zakładać. kemot_p - wentylacja przed tynkami? w jakim stanie były rurki? Wentylacja na rurach sporo i kanałach płaskich metalowych - co miałoby im się stać? Bardziej martwiłem się o instalację odkurzacza bo to plastik, ale ekipa zabezpieczyła je deskami i nic się nie stało. Rury od wody i kanalizacji też nie problem zabezpieczyć deskami. Jeden kabel elektryczny przewierciła mi ekipa od gazu. Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekrk 10.08.2020 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 Kaizen, dzięki za wskazanie tematu, przeczytałem cały.Nadal mało wiem. Duże HS i duże fix na purenicie i kątownikami mocowane do podłogi.Jak zrobić izolacje na podłodze?Obecnie papa wystaje spod ścian nośnych. Kiedy kłaść papę Przed czy po oknach) na całą resztę parteru i jak to powinno wyglądać przy ww. oknach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dekorator_123 12.08.2020 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Cześć, Możecie polecić mi firmę oferującą laminaty skórzane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts