MacieQS 06.08.2020 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Witam, na przyszły rok planuję budowę domu. Jakieś 85m2 użytkowe. Parter plus sypialnie na poddaszu użytkowym. Dom w technologii tradycyjnej. Okolice Nowego Targu (Podhale). W Domu chcę zrobić rekuperację i zastanawiam się nad ogrzewaniem (gazu nie ma możliwości podpiąć). Zastanawiam się nad piecem na pellet. Czy możecie doradzić jaką formę ogrzewania (oraz koszt wykonania) można przemyśleć do takiego domu w tym miejscu? Myślę o pellecie ze względu na koszy "budowy". Swoją drogą jaka jest może być różnica w cenie zrobienia podłogówki, a zwykłych kaloryferów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 06.08.2020 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Pompa ciepła albo prędzej kable grzewcze w wylewce i jakas fotowoltaika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 06.08.2020 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 (edytowane) Docieplić maksymalnie bo to koszt najmniejszy i prądem w postaci, ktory najbardziej odpowiada. Swoją drogą jaka jest może być różnica w cenie zrobienia podłogówki, a zwykłych kaloryferów ? Grzejniki to przeżytek. Podłogówkę samemu w dwa dni położysz. Materiały ze 3 tys cie wyjdą. Edytowane 6 Sierpnia 2020 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.08.2020 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Witam, na przyszły rok planuję budowę domu. Jakieś 85m2 użytkowe. Parter plus sypialnie na poddaszu użytkowym. Dom w technologii tradycyjnej. Okolice Nowego Targu (Podhale). W Domu chcę zrobić rekuperację i zastanawiam się nad ogrzewaniem (gazu nie ma możliwości podpiąć). Zastanawiam się nad piecem na pellet. Czy możecie doradzić jaką formę ogrzewania (oraz koszt wykonania) można przemyśleć do takiego domu w tym miejscu? Myślę o pellecie ze względu na koszy "budowy". Swoją drogą jaka jest może być różnica w cenie zrobienia podłogówki, a zwykłych kaloryferów ? Bierz koniecznie pellet żadne pompy ciepła itp, wywal pieniądze w błoto może nauczysz się na własnych błędach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.08.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 Nie masz w pobliżu nitki z ciepłem z geotermi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.08.2020 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 Myślę o pellecie ze względu na koszy "budowy". Swoją drogą jaka jest może być różnica w cenie zrobienia podłogówki, a zwykłych kaloryferów ? Kable w podłogę - wtedy w 100% możesz grzać w taniej strefie a do tego instalacja na grzejnikach wyjdzie drożej. Ewentualnie klimy, a w łazienkach grzejniki elektryczne. Ale to w montażu wyjdzie drożej, a w używaniu niewiele taniej, bo trzeba będzie grzać 24/7 i komfort trochę mniejszy - za to masz załatwiony też temat chłodzenia w upały. Pellet jest drogi i w instalacji, i w używaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 08.08.2020 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 Dom ocieplić maksymalnie. Podłogówka wodna i tylko wodna. Pompa ciepła PW albo gruntowa jak jest kasy dużo. I na to wszystko fotowoltaika.I w tej właśnie kolejności ważności . Na początek szukać dotacji na te cele bo są różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.08.2020 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 Bierz koniecznie pellet żadne pompy ciepła itp, wywal pieniądze w błoto może nauczysz się na własnych błędach. Co Ty piszesz ? Przespałeś ostatnią dekadę? Do domu 85m2 ? Tak dużo miejsca tam jest, żeby marnować m2 na kotłownię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 08.08.2020 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam, na przyszły rok planuję budowę domu. Jakieś 85m2 użytkowe. Parter plus sypialnie na poddaszu użytkowym. Dom w technologii tradycyjnej. Okolice Nowego Targu (Podhale). W Domu chcę zrobić rekuperację i zastanawiam się nad ogrzewaniem (gazu nie ma możliwości podpiąć). Zastanawiam się nad piecem na pellet. Czy możecie doradzić jaką formę ogrzewania (oraz koszt wykonania) można przemyśleć do takiego domu w tym miejscu? Myślę o pellecie ze względu na koszy "budowy". Swoją drogą jaka jest może być różnica w cenie zrobienia podłogówki, a zwykłych kaloryferów ? Nie wiem ile kotłownia na pellet kosztuje ale wiem ile kosztuje zrobienie ogrzewania na 82m2 +24m2 ogrzewanego garażu. Kompletna 'kotłownia' z PC PW i montażem wszystkiego =22500zł, ogrzewanie podłogowe - rozdzielacz 11 sekcji, rura Kantherm Blue Floor plus wszelkie graty - 3414zł., na 106m2. Ponieważ mam WM i nie chciałem mieć kominka, bo 25lat mi wystarczy z takim gadżetem, dodatkowym bonusem jest brak komina, co oprócz oszczędności ułatwiło mi zrobienie dachu. PS - miejsca na taką kotłownię potrzebujesz mniej więcej 100x70cm, co w takich domkach ma znaczenie. W pomieszczeniu 2,9m2 mam oprócz "kotłowni" rekuperator, rozdzielacz wody pitnej, licznik z osprzętem, pralkę i kibelek. Edytowane 8 Sierpnia 2020 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 09.08.2020 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 Co Ty piszesz ? Przespałeś ostatnią dekadę? Do domu 85m2 ? Tak dużo miejsca tam jest, żeby marnować m2 na kotłownię ? Odnoszę wrażenie, że to była ironia: wywal pieniądze w błoto może nauczysz się na własnych błędach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.08.2020 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 A w sumie to tak, jakieś zaćmienie widocznie miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.08.2020 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 Co Ty piszesz ? Przespałeś ostatnią dekadę? Do domu 85m2 ? Tak dużo miejsca tam jest, żeby marnować m2 na kotłownię ? to był sarkazm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts