mlody90x 06.08.2020 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 mam pewien problem. dziś zacząłem liczyć słupki na ogrodzenie i okazała się że skrzynka elektryczna(szer. około 30.cm) z licznikiem jest wsunięta w moja działkę okolo 50 cm do drzwi z licznikiem ( czyli jakiś 50-80 cm) krawędź od drzwi do licznika ani tylna krawędź nie licuje się z granica działki. z ciekawości zajrzałem do dokumentacji i wg. projektu z ZE powinnaś być w połowie na działce i w połowie w pasie drogowym. wykonawca po prostu źle osadzil skrzynka. jest szansa że po zgłoszeniu ktoś to poprawi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.08.2020 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2020 A przewody już podłączone i z którego miejsca jest ta skrzynka podłączona? Pytam dlatego bo u mnie podłączenie skrzynki polegało na jej postawieniu z zapasem przewodu 5m. Jak murowano ogrodzenie(mam z klinkieru) to fachowcy sobie ją przestawiali i dopasowywali do słupka(jest w słupku). Może i u Ciebie zapas przewodu jest "w" lub "pod" skrzynką i masz pełną możliwość jej przestawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.08.2020 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 Murarze nie powinni samodzielnie wędrować ze skrzynka/szafką ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.08.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 Murarze nie powinni samodzielnie wędrować ze skrzynka/szafką ZE. A w czym miałoby to przeszkadzać? Zresztą byłem z nimi bo decydowałem gdzie ma stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.08.2020 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 A w czym miałoby to przeszkadzać? Zresztą byłem z nimi bo decydowałem gdzie ma stać. Bo mogą na przykład nie wiedzieć, na jakiej głębokości, jak i czym postument ma być wypełniony itd. Ot, takie szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.08.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 ...... jak i czym postument ma być wypełniony itd. Ot, takie szczegóły. :rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.08.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 Zamiast głupio chichotać, może dasz murarzom (i sobie) poczytać Księgę standardów Technicznych np. Tauron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.08.2020 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 Weź mnie nie osłabiaj, będę się śmiał zawsze z Twoich wywodów które ni jak się mają do rzeczywistości:no: W 99,99% skrzynek montowanych i w Twoim "Tauronie" i w podlegających innym dystrybutorom energii skrzynka wygląda tak jak na foto: I w postumencie jest zawsze to na czym skrzynkę ustawiono i może będę wulgarny, ale jeśli wg projektu skrzynka miała by stać na stercie gnoju to w środku było by g.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.08.2020 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 Nie widzę przeszkód, byś na g...ie stawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 09.08.2020 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) Może tak kolega od #8 spyta murarzy jaki jest minimany promień zagięcia kabla np. na podejściu do szafki ZK lub SL? Pojechaliśmy kiedyś na inwentaryzację przyłącza i właśnie była akcja PE bo "ukrzył" się kabelek na wejściu WLZ do ZK. Zapas był skąpy, bo coś sztukowali (mufa termozgrzewalna). Ogólnie brygada była cóś bardzo wcur, znaczy się wzdenerwowana - "kto to spie.....ł" itp. dialekt tam fruwał. Każdy ma, powinien robić swoje. Nie napiszę o człowieku któren orbitował kilka metrów gdy trafił szpadlem w kabel, podobno 10kV. Elon Musk mógłby się czuć zawstydzony pierwszą szybkością kosmiczną osiągnietą przy minimalnych nakładach. Na szczęście skończyło sie na strachu, siniakach i wypalonej dziurze w szpadlu. Dziura wielkości pięciozłotówki. Tej starej , z rybakiem. Człek przeżył to miał co opowiadać. Dopiero teraz obejrzałem zdjęcia! Gdzie pętle zapasu?????? W pionie? U nas by nogi przy samej szyi u.....i, znaczy się urwali. Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez Bertha Dopiero... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.08.2020 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 A u mnie skrzynka stoi na działce drogowej (w której mam udziały). Czyli jak postawię ogrodzenie, to skrzynka będzie w całości przed nim. Nie wiem, czy tak było w projekcie, czy błąd wykonawcy. Czy ZE może przestawić skrzynkę, żeby ją zlicować z przyszłym ogrodzeniem (i skrzynką gazową)? Oczywiście koszt byłby po mojej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.08.2020 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 U mnie podobnie. Byłem przy stawianiu i w linii ogrodzenia wstawić nie chcieli. Taki nakaz PGE. Standardowo zostawiony zapas kabla aby sobie na własną rękę przestawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.08.2020 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 Czyli murując ogrodzenie mogę ją cofnąć o te 20 cm we własnym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.08.2020 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 Te sprawy jasno określają Standardy techniczne Dystrybutora Energii. Przykład : Reszta w Warunkach Technicznych Przyłączenia Odbiorcy do sieci energetycznej, wydawanych dla klienta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santini 21.08.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Podepnę się pod temat i zapytam. Czy orientujecie się czy ZE robi przyłącz zwyczajowo w granicy działki czy raczej w ogrodzeniu lub przed nim. Do czego zmierzam załóżmy sytuację taką jak na obrazku: Działka z drogą dojazdową która jest tylko moją własnością. Czy w takim przypadku przyłącz będzie w punkcie A czy raczej B. W wytycznych PGE jest tak napisane: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 21.08.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Do kogo należy ten pas o szer. 70 m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santini 21.08.2020 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Może źle to narysowałem ale całość to moja działka. Chodziło mi o to że nie będę grodził po granicach całej działki bo to bez sensu. 70 metrów ma "droga" dojazdowa która ma szerokość jakieś 6 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_298 22.08.2020 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Santini, całość to Twoja działka, czyli ma tylko jeden numer ewidencyjny? Prawie na pewno okolice miejsca A. Jeśli jednak prostokąt z planowanym ogrodzeniem i wąska część posiadają odrębne numery ewidencyjne, a warunki przyłącza masz na część z ogrodzeniem, to złącze kablowe będzie prawdopodobnie w miejscu B. Gdyby operatorem tej sieci była Enea to raczej chcieliby wewnątrz granic danej działki z dostępem do drzwiczek od zewnątrz. Czasem jednak robią w publicznym pasie drogowym przed ogrodzeniem (różni projektanci, podwykonawcy, nie jest u nas jednorodnie). Według Twojego drugiego załącznika wnioskuję, że na terenie PGE można się dogadać z ich projektantami, którzy pewnie będą się z Tobą kontaktować ws. dokładnego posadowienia złącza. Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez lukasz_298 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.09.2020 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Zadając pytanie w poście #13 zapomniałem, że mamy z sąsiadem podwójną skrzynkę, więc kwestia przestawienia nie wchodzi w grę, szczególnie, że sąsiad już wymurował ogrodzenie Zatem mam pytanie z innej beczki - w jaki sposób wykonywaliście przejście kabla WLZ przez fundament ogrodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 22.09.2020 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Zatem mam pytanie z innej beczki - w jaki sposób wykonywaliście przejście kabla WLZ przez fundament ogrodzenia? Daj rurę ochronną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts