Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skrzynka elektryczna z licznikiem

Recommended Posts

mam pewien problem. dziś zacząłem liczyć słupki na ogrodzenie i okazała się że skrzynka elektryczna(szer. około 30.cm) z licznikiem jest wsunięta w moja działkę okolo 50 cm do drzwi z licznikiem ( czyli jakiś 50-80 cm) krawędź od drzwi do licznika ani tylna krawędź nie licuje się z granica działki. z ciekawości zajrzałem do dokumentacji i wg. projektu z ZE powinnaś być w połowie na działce i w połowie w pasie drogowym. wykonawca po prostu źle osadzil skrzynka.

jest szansa że po zgłoszeniu ktoś to poprawi ?

A przewody już podłączone i z którego miejsca jest ta skrzynka podłączona?

Pytam dlatego bo u mnie podłączenie skrzynki polegało na jej postawieniu z zapasem przewodu 5m. Jak murowano ogrodzenie(mam z klinkieru) to fachowcy sobie ją przestawiali i dopasowywali do słupka(jest w słupku).

Może i u Ciebie zapas przewodu jest "w" lub "pod" skrzynką i masz pełną możliwość jej przestawienia.:confused:

Weź mnie nie osłabiaj, będę się śmiał zawsze z Twoich wywodów które ni jak się mają do rzeczywistości:no:

W 99,99% skrzynek montowanych i w Twoim "Tauronie" i w podlegających innym dystrybutorom energii skrzynka wygląda tak jak na foto:

skrzynki 1 i 2.jpgwnętrze.jpg

I w postumencie jest zawsze to na czym skrzynkę ustawiono i może będę wulgarny, ale jeśli wg projektu skrzynka miała by stać na stercie gnoju to w środku było by g....

Może tak kolega od #8 spyta murarzy jaki jest minimany promień zagięcia kabla np. na podejściu do szafki ZK lub SL? Pojechaliśmy kiedyś na inwentaryzację przyłącza i właśnie była akcja PE bo "ukrzył" się kabelek na wejściu WLZ do ZK. Zapas był skąpy, bo coś sztukowali (mufa termozgrzewalna). Ogólnie brygada była cóś bardzo wcur, znaczy się wzdenerwowana - "kto to spie.....ł" itp. dialekt tam fruwał. Każdy ma, powinien robić swoje. Nie napiszę o człowieku któren orbitował kilka metrów gdy trafił szpadlem w kabel, podobno 10kV. Elon Musk mógłby się czuć zawstydzony pierwszą szybkością kosmiczną osiągnietą przy minimalnych nakładach. Na szczęście skończyło sie na strachu, siniakach i wypalonej dziurze w szpadlu. Dziura wielkości pięciozłotówki. Tej starej , z rybakiem. Człek przeżył to miał co opowiadać.

Dopiero teraz obejrzałem zdjęcia! Gdzie pętle zapasu?????? W pionie? U nas by nogi przy samej szyi u.....i, znaczy się urwali.

Edytowane przez Bertha
Dopiero...

A u mnie skrzynka stoi na działce drogowej (w której mam udziały). Czyli jak postawię ogrodzenie, to skrzynka będzie w całości przed nim. Nie wiem, czy tak było w projekcie, czy błąd wykonawcy. Czy ZE może przestawić skrzynkę, żeby ją zlicować z przyszłym ogrodzeniem (i skrzynką gazową)? Oczywiście koszt byłby po mojej stronie.

• 2 weeks później...

Podepnę się pod temat i zapytam. Czy orientujecie się czy ZE robi przyłącz zwyczajowo w granicy działki czy raczej w ogrodzeniu lub przed nim. Do czego zmierzam załóżmy sytuację taką jak na obrazku:

dzialka.jpg

Działka z drogą dojazdową która jest tylko moją własnością. Czy w takim przypadku przyłącz będzie w punkcie A czy raczej B.

W wytycznych PGE jest tak napisane:

lok.jpg

Santini, całość to Twoja działka, czyli ma tylko jeden numer ewidencyjny? Prawie na pewno okolice miejsca A.

Jeśli jednak prostokąt z planowanym ogrodzeniem i wąska część posiadają odrębne numery ewidencyjne, a warunki przyłącza masz na część z ogrodzeniem, to złącze kablowe będzie prawdopodobnie w miejscu B.

Gdyby operatorem tej sieci była Enea to raczej chcieliby wewnątrz granic danej działki z dostępem do drzwiczek od zewnątrz. Czasem jednak robią w publicznym pasie drogowym przed ogrodzeniem (różni projektanci, podwykonawcy, nie jest u nas jednorodnie). Według Twojego drugiego załącznika wnioskuję, że na terenie PGE można się dogadać z ich projektantami, którzy pewnie będą się z Tobą kontaktować ws. dokładnego posadowienia złącza.

Edytowane przez lukasz_298

• 5 weeks później...

Zadając pytanie w poście #13 zapomniałem, że mamy z sąsiadem podwójną skrzynkę, więc kwestia przestawienia nie wchodzi w grę, szczególnie, że sąsiad już wymurował ogrodzenie :D

Zatem mam pytanie z innej beczki - w jaki sposób wykonywaliście przejście kabla WLZ przez fundament ogrodzenia?