jacobobbo 07.08.2020 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2020 Witam, Stoję przed wyborem wielkości pieca na pellet 16-20 Kw do nowego domu w trakcie budowy. Dom ma 215 m2 po podłodze i ok 400 m2 do ogrzania. Ogrzewanie mieszane parter 70 % Podłogówka góra ok 30 % podłogówka reszta grzejniki. Dom ocieplony styropian podłogi 15 cm parter do tego pójdzie wełna 30 cm i w przyszłym roku elewacja 20 cm styropian. Mała kotłownia ok 7 m2. Polecono mi Slimeko z Kotłospawu. Do tego zastanawiam się jak rozwiązać sprawę buforu lub bojlera ? Przyszłościowo myślę nad kolektorami lub fotowoltaiką. Piec potrzebuję zamontować i ustawić na podkarpaciu. Możecie coś konkretnie doradzić żebym był nieczęstym gościem w kotłowni i nie stał się królem przerzucania pelletu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.08.2020 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2020 Witam, Stoję przed wyborem wielkości pieca na pellet 16-20 Kw do nowego domu w trakcie budowy. Dom ma 215 m2 po podłodze i ok 400 m2 do ogrzania. Ogrzewanie mieszane parter 70 % Podłogówka góra ok 30 % podłogówka reszta grzejniki. Dom ocieplony styropian podłogi 15 cm parter do tego pójdzie wełna 30 cm i w przyszłym roku elewacja 20 cm styropian. Mała kotłownia ok 7 m2. Polecono mi Slimeko z Kotłospawu. Do tego zastanawiam się jak rozwiązać sprawę buforu lub bojlera ? Przyszłościowo myślę nad kolektorami lub fotowoltaiką. Piec potrzebuję zamontować i ustawić na podkarpaciu. Możecie coś konkretnie doradzić żebym był nieczęstym gościem w kotłowni i nie stał się królem przerzucania pelletu ? Królem pelettu juz sie stałes bo tym myslisz. Po co grzejniki. 100% podłogówki. Jak bedzie fotowoltaika to po co pellet, a do tego komin. Skad taka chec zostania domowym palaczem?. Byc moze przerzucanie duzej ilosci worków z pelletem traktujesz jako siłownie lub dla zabicia nudy. Dom jest duzy, tylko pompa ciepła, jaka moc to pokażą obliczenia ozc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacobobbo 07.08.2020 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2020 Podłączenie pod grzejniki i komin już zrobiony wg. Projektu domu więc to nie mój wymysł. Fotowoltaika będzie ale pewnie za 5-10 lat, bo narazie nie ma środków na to. Pompcia ciepła spoko tylko wiesz ja chce zrobić kotłownie za 20 tys a nie bawić się z pompą za 50 tys, bo buduję bez kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 09.08.2020 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 . Dom ma 215 m2 po podłodze i ok 400 m2 do ogrzania.? dom 215 m2 to zrozumiałe, ale te 400 m2 to jakaś hala ,namiot ,....? A PC na dom 250 m2 to max 35 000 zł. I masz jedno pomieszczenie w domu w gratisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.08.2020 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 Podłączenie pod grzejniki i komin już zrobiony wg. Projektu domu więc to nie mój wymysł. U mnie w projekcie były grzejniki. Wymyśliłem, że mimo wszystko będzie podłogówka. Nawet więcej, nie murowałem jednego komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.08.2020 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Podłączenie pod grzejniki i komin już zrobiony wg. Projektu domu więc to nie mój wymysł. Fotowoltaika będzie ale pewnie za 5-10 lat, bo narazie nie ma środków na to. Pompcia ciepła spoko tylko wiesz ja chce zrobić kotłownie za 20 tys a nie bawić się z pompą za 50 tys, bo buduję bez kredytu. Polecam tańszy Skamp Technix PEL 24 [zasobnik na pellety 150 litrów] lub droższy RBR-B 19 z zasobnikiem 400 litrowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 13.08.2020 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2020 Przemyśl inwestycję w pompę ciepła, szczególnie jeśli faktycznie myślisz o fotowoltaiczne w przyszłości. no i ogrzewanie podłogowe.Z pompą ciepła w ogólne nie będziesz musiał się obawiać, że zostaniesz królem przerzucania pelletu, za to zyskasz praktycznie totalną bezobsługowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.08.2020 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Pellet daje niezależność. Każde drewno można zmagazynować praktycznie bez kosztowo i bez obciążeń dla środowiska. Spróbuj zgromadzić / zmagazynować prąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuuKee 23.08.2020 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Tutaj się nie dowiesz, ludzie wchodzą w temat, nie żeby Ci pomóc tylko wciskają te swoje kity i rację. Dla przykładu mam znajomych co ogrzewają w zasadzie te same domki, gaz wychodzi 4000zl A pellet drugiemu 2400, ale przecież obliczenia obliczenia Gość spała 3t pelletu razem z cwu na domek 160 m2 wt 2017 a drugi grzeje gazem, te same wt i te same m2, obaj wszędzie podłogowej, taki sam styropian, termo organika 0.033 grafit Z kotłów na pellet, sam poszukuje i chyba będę brał coś z heitztechnik, fajne gabarytem, ale mało opinie. Hydraulik ht one basic wycenia mi 10600 ale trzeba dokupić nadstawka powieksJaca zbiornik na pellet za 1000. I chyba tego będę brał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.08.2020 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) Tutaj się nie dowiesz, ludzie wchodzą w temat, nie żeby Ci pomóc tylko wciskają te swoje kity i rację. A Ty, co robisz? Na rok montujesz kocioł na pellet, bo za rok z hakiem gaz będziesz miał. Zamiast wstawić kocioł gazowy z modyfikacją na butle gazowe 33kg, jak Ci proponowali, to wywalasz ponad 10 tys (o ile nie z 15k) na niechciany kocioł/śmieciuch i płaczesz, że koszt gazu tych kilku butli przez jedną zimę Cie przerośnie. Nawet jakbyś grzał tę zimę prądem, miałbyś taniej. Ale nie, Twoje rozumowanie jest wyższe i bardziej wartościowe. PS. Odpisałem w taki sam sposób, jak Ty. Pzdr. Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuuKee 23.08.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Nie na rok tylko na żywotność kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.08.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Stoję przed wyborem wielkości pieca na pellet 16-20 Kw do nowego domu w trakcie budowy Kotłownia spełnia wszystkie wymogi dla kotła na paliwa stałe? Komin nadaje się do pelletu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts