Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk na elewacje - Caparol, Knauf a może...

Recommended Posts

no greinplast robi robote... trcohe trwalo nim przesiedlismy sie z Caparol-a na Greinplasta, ale generalnie - tak tak tak - zdecydowanie bardzo fajne systemy docieplen . no moze za wyjatkiem siatki i listew naroznikowych, okapnikowych, przyokiennych - tu dalej korzystamy z Caparol-a

Rozmawiałem ostatnio z jednym doświadczonym wykonawcą elewacji, który też pracował na Greinplaście i stwierdził, że w ostatnim czasie te tańsze tynki zewnętrzne pogorszyły się i nie da się ich w żaden sposób zatrzeć tak, aby nie było dziurek (może jakoś inaczej to nazwał). Powodem jest rzekomo zbytnia oszczędność producenta na "chemii". Problem nie dotyczy droższych tynków Greinplastu.

Rozmawiałem ostatnio z jednym doświadczonym wykonawcą elewacji, który też pracował na Greinplaście i stwierdził, że w ostatnim czasie te tańsze tynki zewnętrzne pogorszyły się i nie da się ich w żaden sposób zatrzeć tak, aby nie było dziurek (może jakoś inaczej to nazwał). Powodem jest rzekomo zbytnia oszczędność producenta na "chemii". Problem nie dotyczy droższych tynków Greinplastu.

nie wiem - nigdy nie pracowalismy i nie dostarczalismy niczego "nizej" niz TXB / TNB / TNB w zimnych pigmentach

Ostatnio słyszałem opinię, że tynki silikonowe różnych dostawców różnią się przede wszystkim zawartością silikonu (zaciągnięte od jednego z producentów), i że podobno do tych lepszych (zawierających więcej silikonu) taśmy klejące nie powinny się lepić. Czy spotkaliście się z podobną opinią? Pytam, bo do Caparol'a Amphisilan taśmy lepią się bez problemu (co by znaczyło, że dobrym tynkiem raczej nie jest).

Już dawno czytałem na forum ,że amphisilan mega porządany , a średnim tynkiem jest (ponoć się popsuł ) .

Sam taki posiadam bo carbopor był za ciężki dla wykonawców choć na tym amphisilanie tez wychodzą kwiatki ,niby łyse plamy , a tak jakby właśnie za dużo silikonu względem kwarcu (inna partia z wiadra?)

Ogólnie czytałem , ze czasami caparol uwzględni reklamacje i daje farbę silikonowa do naprawy , ale to chyba przy określonym modelu tynku .

https://zapodaj.net/1e0f2f80ffb7f.jpg.html

Już dawno czytałem na forum ,że amphisilan mega porządany , a średnim tynkiem jest (ponoć się popsuł ) .

Sam taki posiadam bo carbopor był za ciężki dla wykonawców choć na tym amphisilanie tez wychodzą kwiatki ,niby łyse plamy , a tak jakby właśnie za dużo silikonu względem kwarcu (inna partia z wiadra?)

Ogólnie czytałem , ze czasami caparol uwzględni reklamacje i daje farbę silikonowa do naprawy , ale to chyba przy określonym modelu tynku .

https://zapodaj.net/1e0f2f80ffb7f.jpg.html

przez tyle lat , kiedy Caparol byl fajny - walka na forum , a bo ty masz to w sprzedazy to polecasz itd... jak sie syplo - ludzie walili po caparol-a zrobilem zwrot bo sie zrobilo tak sobie...

a Ty wiedziales przeciez...

to jest carbopor czy ams ?

Edytowane przez fighter1983

Muszę się przyjrzeć, ale u mnie takich łysych plam nie zauważyłem przy Amphisilanie. Dla porównania spróbuję jeszcze przylepić taśmę na Carbopor i zobaczyć jak się klei - część ściany jest w systemie Carbon z użyciem Carbonit'a jako masy szpachlowej i nie zauważyłem na razie różnicy wizualnej pomiędzy Amphisilanem i Carboporem przy kolorze bazowym (wykonawca nie robił odcięcia tynku listwą, czy taśmą tylko zatarł jeden tynk z drugim i nie widać łączenia na razie).

Myślałem, że Carbopor stosuje się tylko w systemie Carbon, dlatego na zwykłą masę szpachlową (190 szary lub biały) szedł Amphisilan a na Carbonit Carbopor. Czy dopuszczalne jest mieszanie systemu Capatect z Carbon?

U mnie strefa cokołowa to był carbopor położony na 190 ciemny kolor nawet ok wyszło nie widać ,że średnio zatarty jest .

To co na foto to amphisilan ... a wiedziałem ,ale akurat tynki brałem z większego miasta z okolic i caparol był najsłuszniejszym wyborem choć tak jak mówię jakby nie ekipa carbopor jasny na cały budynek .

Dopuszczalne . W systemie classic czyli opartym o klej 190 wyprawa wierzchnia może być carbopor

Kurcze, teraz się zastanawiam czy nie warto było dołożyć 20 zł za wiaderko i zamiast Amphisilanu wziąć Carbopor (thermosan nqg, to może była by przesada przy kolorze bazowym, bo duża różnica w cenie), ale nie ma już chyba co płakać nad rozlanym mlekiem. Może takie lessons learned dla innych inwestorów, że może warto nieco dołożyć do tynku i spać spokojnie.

Fighter1983 mam takie zapytanie jako ,ze masz doświadczenie i tyle realizacji . Co jest nie tak z montażem rur spustowych i niszczeniem tynku ? Mam wysoki dom ściany po 8-9m 12cm wełny , zakupione specjalne kotwy do montażu Uchwytów rur spustowych Długość 26cm , rynny się trzymają , lecz tynk wkoło kotew pięknie Obrobiony łapiąc za rurę można tym trząść . Robicie elewacje z grubszej izolacji jak tam jest to zamontowane , może kotwy mogłem dać 40cm ?

Tak systemowe producentów dachów .

Długi kołnierz długi gwint , w moim przypadku 26cm ,12 cm w murze ,12cm w ociepleniu , reszta to wystaje w tynku . Po miesiącu cały tynk wkoło obejmy obruszany , spękany . Napewno te gowniane spusty pcv to potęgują . Silikonu tam jakiegoś nawalić ,bo zaprawienie to tynkiem bez sensu .

• 3 weeks później...

Hehehe, ja ostatnio też zrobiłem testy na obu tynkach i taśma się lepiła do obu (coś lewe te tynki mam chyba). No i wyglądają tak samo.

jekZT2F.jpg

Pierwszy metr powyżej poziomu tarasu (taras nad garażem) otynkowany Carboporem, potem Amphisilan aż o szczytów (attyki jeszcze nie otynkowane - n razie tylko zaciągnięte CarboNITem, bo czekają a obróbki - fachowcy niedostępni, a póki co nie mam czasu, żeby zrobić samemu).

Edytowane przez Regius