mateusz1313 09.08.2020 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 Witam, w swoim projekcie chciałbym zrezygnować ze ścianki kolankowej ponieważ zamierzam zmienić konstrukcję dach z tradycyjnej na wiązary (w projekcie mam strop monolityczny, którego nie chcę budować ponieważ dom jest parterowy). Czy aby zachować założoną wysokość budynku mogę wybudować wyższe ściany nośne a następnie na nich zrobić wieniec, na którym będzie oparta konstrukcja dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.08.2020 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 Jak rozumiem z zewnątrz optycznie nic się nie zmieni, tylko wyżej będzie wieniec i strop będzie lekki, na wiązarach.Rozmawiaj z konstruktorem - bo strop monolityczny usztywnia całą konstrukcję i być może trzeba będzie coś wzmocnić, żeby ściany nie popękały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz1313 09.08.2020 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 Tak chcę podnieść o 2 lub 3. Otwory okienne chcę zakończyć nadprożami i na tym położyć jeszcze 2 lub 3 warstwy muru aby utrzymać zakładaną wysokość budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.08.2020 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 Możesz zmienić konstrukcję stropu ale faktycznie trzeba to uzgodnić z projektantem konstrukcji tego domu (lub innym).Nie musisz podnosić wieńca do góry bo można też odpowiednio wykonstruować dźwigary prefabrykowane ale podniesienie też jest dobrym pomysłem. Pokaż rzut parteru i rzut dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz1313 09.08.2020 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 Tak dam to do ponownego przeliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts