Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja PV a przewody

3rav

Recommended Posts

Witam,

Proszę o udzielenie informacji.

Wstęp:

Mam pod dachem wykonaną pod-rozdzielnicę, z główna rozdzielnicą łączy się przewodem 5x2.5mm^2 (instalacja 3-fazowa).

Licznik od dostawcy znajduję się za zewnątrz budynku.

Mogę wpiąć wyjście z falownika do mojej pod-rozdzielnicy i czy przekroje przewodów są wystarczające, myślę o instalacji ~3kW 1-fazowa (zastanawia mnie najbardziej przewód PE, czy muszę ciągnąc nowy np. 10mm^2)?

Pozdrawiam

3 kW przy 1-faz. falowniku to 16A, więc ten przekrój 2,5 pod względem wytrzymałości prądowej jest wystarczający, natomiast jaki będzie spadku napięcia to zależy jak jest wykonane całe zasilanie, przekroje i odległość od złącza/licznika do tej mikrodzielnicy a następnie falownika

3 kW przy 1-faz. falowniku to 16A, więc ten przekrój 2,5 pod względem wytrzymałości prądowej jest wystarczający, natomiast jaki będzie spadku napięcia to zależy jak jest wykonane całe zasilanie, przekroje i odległość od złącza/licznika do tej mikrodzielnicy a następnie falownika

Na szybko mogę dodać iż przewód łączący rozdzielnice ma jakieś 25m długości.

Edytowane przez 3rav

Na tym odcinku spadek nap. to jakieś 2 % a powinno się dążyć do poniżej 1 na całym odcinku , tak że mogą być problemy z za wysokim napięciem i wyłączeniami falownika.

Albo wymienić ten odcinek albo obwód DC z modułów podciągnąć bliżej rozdzielnicy głównej i tam falownik

Dzięki za cenne informacje.

Mam alternatywny przewód, który docelowo zasilał poddasze w prąd elektryczny (domek szeregowy zakupiony od dewelopera). Jest to przewód 3x2.5mm2 o długości około 10m, z obliczeń wychodzi że teoretyczny spadek (dla 16A) to 0,9% (spróbuję go zmierzyć doświadczalnie).

Teraz pytanie co z przewodem uziemiającym, czy muszę tam doprowadzić 10mm2 (a nawet może 16mm2)?

Moje obecne SPD AC wymaga min. 10mm2 przypuszczam że dla DC pewnie też.

Zastanawia mnie czy jest bezwzględnie wymagane czy mogę wykorzystać PE z przewodu zasilającego?

Edytowane przez 3rav

Może nie na temat przewodu, ale czy dobrym rozwiązaniem jest instalowanie inwertera "pod dachem". Jeżeli tam mogą występować wyższe temperatury, to nie wiem czy inwerter będzie z tego zadowolony i nie wyłączy się, jak zrobi mu się za gorąco.

Też miałem taki pomysł, ale zmieniłem zdanie i zamontowałem inwerter w chłodnym pomieszczeniu w przyziemiu. Teraz widzę, że był to dobry krok. Inwerter ma chłodzenie pasywne i jego plecki w postaci solidnego radiatora rozgrzewają się prawie do 50* przy maksymalnej mocy.

Witam,

Proszę o udzielenie informacji.

Wstęp:

Mam pod dachem wykonaną pod-rozdzielnicę, z główna rozdzielnicą łączy się przewodem 5x2.5mm^2 (instalacja 3-fazowa).

Licznik od dostawcy znajduję się za zewnątrz budynku.

Mogę wpiąć wyjście z falownika do mojej pod-rozdzielnicy i czy przekroje przewodów są wystarczające, myślę o instalacji ~3kW 1-fazowa (zastanawia mnie najbardziej przewód PE, czy muszę ciągnąc nowy np. 10mm^2)?

Pozdrawiam

Ma 4,55kW w garażu idzie podłącozne pod 5x2,5mm2 .długość tego 2,5mm2 to ok 10-12m później już 22m 10mm2 i elektrownia:)

2,5mm2 trochę mało na uziemienie i przejściówkę dlatego mam dobitą szpilkę i połączone z panelami 16mm2 i połączone dodatkowo z tym 2,5mm2 taki uziom dodatkowy.

Przy falowniku SPD Po stronie AD i DC

Po stronie DC dałem 6mm2 grosze różnicy a straty mniejsze