Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lopezz

Recommended Posts

Dzień dobry

Planuje instalacje paneli fotowoltaicznych w nowo budowanym domu z kilkoma mieszkaniami przeznaczonymi na wynajem. Chciałbym sprzedawać prąd wytworzony lokatorom, czy mogę to zrobić? Jeśli tak to w jaki sposób, na jakich zasadach i jaki podatek należy odprowadzać z tego typu przychodu? Wszystkie mieszkania są opomiarowane indywidualnie. Drugie pytanie czy mogę do tej samej instalacji przyłączyć swój dom, który znajduje się zaraz obok, ale na odrębnej działce i ma inny numer?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę

:)

Edytowane przez Lopezz

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie możesz sprzedawać legalnie prądu ,podpisujesz umowę prosumenta gdzie jest to zabronione.Poza tym do instalacji jest przypisany jeden licznik.

Tak właśnie myślałem, za piękne żeby mogło być prawdziwe.

Szkoda bo w teorii wyglądało wspaniale.

Może da się to jakoś ominąć, na przykład

prąd naliczony w czynszu do pewnej granicy?

Szkoda mi odpuścić temat bez walki ;-)

NIe możesz sprzedawać prądu ale możesz zawrzeć z umowie najmu, że to Ty pokrywasz koszty określonej ilości prądu , określasz limit a możesz żądać większego czynszu tak ze będzie to dla ciebie korzystne.

Co do 2 pytania to nie widzę problemu masz jedną umowę kompleksową na kilka punktów poboru prądu na jednym z punktów masz PV a płacisz rozliczenie za całość.

NIe możesz sprzedawać prądu ale możesz zawrzeć z umowie najmu, że to Ty pokrywasz koszty określonej ilości prądu , określasz limit a możesz żądać większego czynszu tak ze będzie to dla ciebie korzystne.

Co do 2 pytania to nie widzę problemu masz jedną umowę kompleksową na kilka punktów poboru prądu na jednym z punktów masz PV a płacisz rozliczenie za całość.

Księgowa się ucieszy :) Albo wręcz przeciwnie. Coś mi mówi, że druga opcja wygra ;)

Co do 2 pytania: kiedyś badałem temat w Enerdze i nie było takiej możliwości. Nie wiem jak obecnie i jak to jest w innych ZE.

Księgowa się ucieszy :) Albo wręcz przeciwnie. Coś mi mówi, że druga opcja wygra ;)

Co do 2 pytania: kiedyś badałem temat w Enerdze i nie było takiej możliwości. Nie wiem jak obecnie i jak to jest w innych ZE.

w pge na fakturze masz wyszczególnione punkty pobory i rozliczenie dla każdego potem jest podsumowanie i jedna faktura bo umowa jest przecież jedna.

w pge na fakturze masz wyszczególnione punkty pobory i rozliczenie dla każdego potem jest podsumowanie i jedna faktura bo umowa jest przecież jedna.

W takim razie brawo dla PGE. Pytanie, czy aby na pewno PV skompensują na podsumowaniu, a nie na danym PPE. Mam pewne wątpliwości. W Enerdze się nie dało. No ale może ZE zmieniają się na lepsze ;)

W takim razie brawo dla PGE. Pytanie, czy aby na pewno PV skompensują na podsumowaniu, a nie na danym PPE. Mam pewne wątpliwości. W Enerdze się nie dało. No ale może ZE zmieniają się na lepsze ;)

@gawel, znów żeni kity, w chwili obecnej energia rozliczana/bilansowana jest w obrębie jednego punktu poboru (licznika). Energię wyprodukowaną i odłożoną w magazynie, można odebrać tylko i wyłącznie poprzez licznik przez który została wprowadzona.

Nie można na jednym liczniku wprowadzić na innym odebrać.

Edytowane przez _Grisza_

@gawel, znów żeni kity, w chwili obecnej energia rozliczana/bilansowana jest w obrębie jednego punktu poboru (licznika). Energię wyprodukowaną i odłożoną w magazynie, można odebrać tylko i wyłącznie poprzez licznik przez który została wprowadzona.

Nie można na jednym liczniku wprowadzić na innym odebrać.

w tauronie tak w PGE niekoniecznie

Panowie bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi i zainteresowanie tematem. Jednak muszę przyznać,

że teraz dopiero mi się zamieszało i kompletnie nie wiem co z tym zrobić. Sądziłem że temat będzie

łatwiejszy do ugryzienia. Zaczynam się poważnie zastanawiać czy w ogóle się za to zabierać, czy warto?

Strasznie się zapaliłem do tego pomysłu, ale powoli stygnę :bash:

Zaczynam się poważnie zastanawiać czy w ogóle się za to zabierać, czy warto?

Strasznie się zapaliłem do tego pomysłu, ale powoli stygnę :bash:

Szczerze, przy wynajmie, który sam w sobie jest momentami problematyczny od strony księgowej, na Twoim miejscu bym odpuścił. To jest gra niewarta świeczki

Twoje wpisy szkodzą, bo wprowadzają w błąd. Jesteś szkodnikiem.

Piszesz farmazony wyssane z palca lub innego ogórka którego masz pod ręką.

Takie też mam wrażenie.

ty też wprowadzasz forumowiczów w błąd i piszesz bzdury.

gawel, o czym Ty w ogóle piszesz? Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że wpuszczasz gościa w maliny, pisząc niesprawdzone informacje, w dodatku nie mając wiedzy z jakiego operatora on korzysta. Po czym odbijasz piłeczkę jak w przedszkolu. Miej litość dla swojej i naszej inteligencji.

Księgowo ciekawy temat. Domyślam się, że nie będzie tu wydzielonych lokali (mieszkań) i będzie jeden adres i licznik?

Z refakturowaniem prądu nie ma problemu w przypadku najmu. Tu jednak to nie nastąpi - chciałbyś sprzedać prąd, który wyprodukowałeś - a to nie przejdzie. Podobnie jak nie przejdzie dokładaniem opłat za prąd w cenie innej, niż zapłaciłeś. Nawet, jak z tego prądu wyprodukujesz ciepłą wodę czy ogrzejesz budynek - możesz obciążyć tylko takim kosztem, jaki poniosłeś na nośnik energii.

Pozostaje "przerzucić" koszt amortyzacji PV w czynszu.