Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziom 0 względem drogi

janosik77

Recommended Posts

Witam wszystkich, jestem nowy na forum tak więc proszę o wyrozumiałość. Buduję domek i na mojej drodze pojawił się pierwszy poważny problem i dylemat. Działka (+97,9m n.p.m.) na której będę budował domek jest około 0,60cm niżej niż asfalt (+98,5m n.p.m.) przy działce. I tu pytanie jakie rozwiązanie było by najlepsze według was? Projektant wstępnie zaprojektował, iż działka zostanie podniesiona do (+98,20 już łącznie z kostką), a poziom zero znajdzie się na poziomie asfaltu (+98,5). Czy to jest dobre rozwiązanie? Czy może lepiej było by podnieść wyżej poziom zero a tym samym działkę. Obawiam się że woda może spływać mi pod domek i dodatkowo spód pierwszej warstwy pustaka będzie na wysokości (+98,28) jakieś 8sm od ziemi, czy to nie za nisko? Poniżej załączam projekt działki i fundamentu. Proszę o pomoc bo absolutnie nie wiem co robić...

fund.jpg

teren.jpg

Bardzo skromnie wykonana mapa, chyba po taniości. Bardzo. Kij z mapą. Teren jest prawie płaski, za twojego życia położą raz lub dwa nowy asfalt czyli jezdnia kilkanaście cm w górę. W Polandii remont ma być tani i polega na nadlewaniu asfaltu. Bezpieczniej byłoby podnieść zero pół metra nad drogę, dosypać działkę i żadna ulewa ci nie straszna. Nigdzie wód opadowych nie odprowadzisz, trzeba zrobić wszystko aby nie gromadziła się na twojej działce.