R0bson 11.08.2020 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Dzień dobry, Mam na działce kilka drzew, wokół których nie została usypana ziemia przez Dewelopera oraz nie dostał pozwolenia na wycięcie w trakcie budowy. Deweloper zostawił doły wokół bo twierdzi że uschną drzewa jak się je zasypie na metr. Ogólnie mi drzewa nie przeszkadzają i nawet wolę je mieć ale nie spodziewałem się takich dołów wokół w których pewnie będzie się woda zbierać i nie wygląda to zbyt ciekawie. Jakie są możliwości żeby coś z tym zrobić bez wycinania drzew? W ostateczności będę się starał o pozwolenie na wycięcie i zasadzenie w innym miejscu. Drzewa to dęby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.08.2020 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Widziałem już coś podobnego. Zrobiono opaskę o śr ok 1m wokoło drzewa z palisady betonowej, dołek wyłożono agrotkaniną, i zasypano keramzytem. W keramzycie umieszczono rurę kanalizacyjną sięgającą dna, otwartą u góry w celu wentylacji tak powstałej donicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R0bson 11.08.2020 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 No to brzmi w miarę sensownie. Podesłałbyś jakieś zdjęcie jakby udało Ci się znaleźć jak coś takiego finalnie wygląda? Orientujesz się jaki + / - jest koszt wykonania takiej 1 donicy? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.08.2020 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 To coś w tym stylu - tylko u Ciebie będzie ładniej bo zamiast betonu będzie zapewne trawa;) Ponadto ze względu na nieckę -dołek który powstanie musisz go zasypać materiałem przepuszczalnym bo drzewo zacznie chorować , a kora podgniwać. Ponadto musisz jak już wspomniałem zapewnić przepływ powietrza , bo drzewo przez pień oddycha.Nie może również być tam wilgoci. To taka rycina która obrazuje mniej więcej sposób jak by to należało zabezpieczyć czyli A napowietrzenie, G przykrywa materiału sypkiego przepuszczalnego, H - dodatkowo ławeczka do spoczynku pod drzewem. Co do kosztów to jak z wszystkim mogą kształtować się od bardzo wysokich do średnich i najniższych - wszystko zależy od materiału z jakiego będzie wykonane obrzeże i jakiej będzie miało długości - bo to jest chyba najdroższe - można z impregnowanego drzewa, można z betonu można z kamienia naturalnego - powiedzmy - bez robocizny - od 350 zł do 1000 zł/ szt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.08.2020 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 U dwóch klientów zaschły w ciągu 3 lat po zasypaniu, nawet gdy zostawiono donice (z kręgów betonowych o średnicy 120 cm) - kilkudziesięcioletnie lipy u jednego a u drugiego jabłonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R0bson 11.08.2020 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Dzięki za podesłania zdjęć i opis. Pewnie zależy też od jakości samej instalacji czy drzewa w takich donicach są w stanie przetrwać.Orientujecie się, może czy trzeba dostać pozwolenie na tego typu rozwiązania? Rozumiem, że jeżeli po kilku latach drzewa by nie przetrwały nawet mimo profesjonalnej instalacji donic to Gmina może nałożyć karę za celowe ususzenie drzewa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts