Robi25 11.08.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Witam. Będę montował u siebie podbitkę dachową (po kilku latach od montażu dachu) i się zastanawiam czy trzeba impregnować krokwie pod okapem i murłaty wystające poza obrys ściany. Więźba była kupiona impregnowana, ale po tylu latach koloru impregnatu na niej nie widać. Jeśli należy taką konserwację przeprowadzić to czym najlepiej to zrobić. Mam impregnat Sadolin hybrydowy classic i może tym pociągnąć (chociaż na opakowaniu napisane jest że nie jest zalecane do malowania dachów) czy jakimś koncentratem do więźby (żeby był mocniejszy to bez rozrabiania z wodą)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.08.2020 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 A co tam jest jako krycie wstępnie?Możesz pomalować impregnatem, również na bazie soli miedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 11.08.2020 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 A co tam jest jako krycie wstępnie? Możesz pomalować impregnatem, również na bazie soli miedzi. Nie wiem czym tartak impregnował więźbę. Czyli tym Sadolinem śmiało mogę malować co mam. Bo w sklepie widziałem jeszcze jincentrat Tytan Profesional do więźby dachowej rozrabianie 1:9 i tak się zastanawiam jakby bez rozrabiania tym pomalować, tylko czy się wtedy nic nie stanie z drewnem jak taki mocny będzie i czy to na zdrowie nasze nie będzie wpływać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.08.2020 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Co Ci da stosowanie silniejszej dawki? Nie ma takiej potrzeby, jeszcze raz powtórzę skoro miało kolorek z tartaku to się utleniło i wyblakło od UV, sól nadal jest w drewnie.Tak jak producent napisał Sadolin nie nadaje się do więźby., jak chcesz być spokojny kup ten wodorozcieńczalny preparat i pomaluj natryskowo, tylko nie maluj foli czy tam co masz, chociaż po takim czasie zapewne do niczego się już nie nadaje. Pozdrawiam PS jak będziesz malował chroń oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.08.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Nie należy stosować koncentratu impregnatu.Jeśli podane jest 1:9, to tak należy zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.08.2020 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Bezbarwny Drewnochron. Podbitkę (o ile będzie drewniana) też od spodu należy nim pomalować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts