kbx 12.08.2020 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć, Kupiliśmy swoje pierwsze mieszkanie i za jakiś czas czeka nas jego wykończenie. Mieszkanie ma 58,5 m2 i będą w nim mieszkać dwie osoby (+2 koty). Szukamy różnych koncepcji na całe mieszkanie. Na rzutach zaznaczone czerwone ściany można wyburzać i nie można wkuwać instalacji w ściany między lokalowe. Chciałbym wygospodarować miejsce na garderobę. Myślę o umieszczeniu jej przy za drzwiami wejściowymi w miejscu gdzie na planie dewelopera jest lodówka i zmywarka. Wejście z drzwiami przesuwnymi od strony holu.Za drzwiami od łazienki, szafa do sufitu z siedziskiem i wieszakami na kurtki i półką na buty W kuchni płyta indukcyjna, piekarnik, zmywarka 45cm, zlew 1,5 komory albo 1 komorowy, lodówka z zamrażarką i ewentualnie pralka 60cm. Układ kuchni w kształcie L albo U z ladą z dwoma krzesłami. Zależy mi na sporej powierzchni blatów roboczych i ergonomii w kuchni. Meble kuchenne do sufitu. Stół dla 4 osób. W salonie kanapa 3 osobowa prosta albo L rozkładana i stolik kawowy. Telewizor na ścianie wschodniej. Regały na książki (jest ich sporo). Może jakiś fotel do czytanie i lampa stojąca obok. W pokoju nr 3 mam zamiar zrobić sypialnię. Na środku lewej ściany łóżko 160cm(ewentualnie 140), stoliki nocne. Na ścianie od holu regał z płytkim biurkiem. W rogu za oknem toaletka. Pokój nr 4 ma służyć do pracy i przechowywania oraz umieszczenia wymienionej w tytule sauny(sauna sucha elektryczna). Sauna ma wymiar 136x105x190 i stanie dłuższym bokiem na ścianie od łazienki(wejście na dłuższym boku). W rogu południowo-wschodnim narożne biurko do pracy. Może jakaś szafa i łózko pojedyncze. Tu jeszcze do końca nie mam pomysłu. W łazience prysznic 110x80 cm, dłuższym bokiem wzdłuż szachtu i dosunięty do rogu. Toaleta podtynkowa i umywalka na blatowa i lustro. Grzejnik chciałbym przenieść na ścianę ,na której są drzwi oraz zmniejszyć drzwi na 70cm. Ewentualnie pralka w rogu pod grzejniki i jakieś miejsce na zamykaną kuwetę. Czy ma ktoś może wizje jakby w tej łazience zmieścić prysznic i wannę (pozbywając się pralki do kuchni) ? Poniżej zamieszczone rzuty mieszkania oraz moja pierwszą koncepcję. Kuchnia z salonem wyszła średnio (kiepski trójkąt roboczy i miejsce na stół) i łazienka chyba też... Czekam na sugestie, uwagi i też całkiem odmienne wizje. Dla żony dużym priorytetem jest osobna garderoba i ta sauna Pozdrawiam Kamil Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez kbx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.08.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.08.2020 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbx 12.08.2020 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) Dziękuje za tak szybką odpowiedz w tym wątku. Bardzo ciekawa propozycja i na pewno sam bym na to nie wpadł. Zastanawiam się tylko nad kwestią miejsca na powieszenie kurtek i zostawianiem mokrych butów po wejściu do mieszkania bo raczej nie można ich od razu schować do szafy.. Wydaje mi się, że można by zrezygnować z zamykanej strefy przechowywania przy wejściu i na ścianie od łazienki zrobić wieszaki z siedziskiem. Co do łazienki to fajna koncepcja. Niestety nie wiem jeszcze jak będą wyglądały kwestie odpływów, i jak będzie dało się to wszystko ustawić, a zwłaszcza odpływ od toalety. Rozumiem, że 'X' w łazience to miejsce na szafki? Oraz dwa miejsca dla pralki, łazienka albo kuchnia? W tym układzie nie widzę tylko miejsca dla sauny, na którą już raczej jesteśmy zdecydowani. Może zmieściłaby się w pokoju 3 wraz z większym narożnym biurkiem do pracy. Jestem pod wrażeniem, nawet przez myśl nie przeszło mi takie rozwiązanie PS. Ta błękitna kreska to oznaczenie wyburzenia ściany czy może jakaś wysuwana przegroda oddzielająca kuchnie w razie potrzeby? Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez kbx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbx 12.08.2020 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Ten układ też bardzo ciekawy, tylko muszę się dowiedzieć czy deweloper nie będzie robił problemy z przestawieniem ścian od łazienki bo niby nie są zaznaczona jako możliwe do modyfikacji. Zastanawia mnie też kwestia tych odpływów kanalizacji. Podoba mi się to umieszczenie głównej sypialni w pokoju 3 bo będzie bardziej oddalona od sąsiadów i mniej narażona na ewentualne dźwięki z sąsiednich mieszkań. Zastanawiam się nad układem bez 'ruszania' łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.08.2020 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2020 (edytowane) P w kuchni to piekarnik w słupku, nie pralka. Wówczas wchodząc do pokoju nie widzisz blatu roboczego, tylko wysoką zabudowę. Na pewno da się wymyślić jeszcze kilka innych układów.Chciałam pokazać możliwości. Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbx 14.08.2020 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 Te propozycje dużo mi rozjaśniły i bardzo pomogą. Dzięki! Rozważam kilka wersji kuchni i jak coś będę już miał gotowe to się tutaj znajdzie do oceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts