Pawel7991 13.08.2020 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2020 Planuję budowę budynku o wymiarach 7x5m oraz piwnice pod tym budynkiem do przechowywania różnych przetworów. Problem jest w tym, że im dłużej czytam tym mniej wiem. Chciałem wykonać ławę fundamentową zbrojoną ale nie wiem jak obliczyć głębokość i szerokość tego fundamentu. Ściany chciałbym wykonać z bloczków fundamentowych. Głębokość wykopu to około 2m w ale szybko wysycha, nie trzyma wody, jest stabilna i twarda. Proszę o kilka rad szczególnie związanych z fundamentem. Może zastosować płytę fundamentową dobrze zbrojoną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel7991 13.08.2020 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2020 Głębokość wykopu to około 2m w ale szybko wysycha, nie trzyma wody, jest stabilna i twarda. Proszę o kilka rad szczególnie związanych z fundamentem. Wykop oczywiście w glinie, nie dodałem tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.08.2020 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Planuję budowę budynku o wymiarach 7x5m oraz piwnice pod tym budynkiem do przechowywania różnych przetworów. Problem jest w tym, że im dłużej czytam tym mniej wiem. Chciałem wykonać ławę fundamentową zbrojoną ale nie wiem jak obliczyć głębokość i szerokość tego fundamentu. Ściany chciałbym wykonać z bloczków fundamentowych. Głębokość wykopu to około 2m w ale szybko wysycha, nie trzyma wody, jest stabilna i twarda. Proszę o kilka rad szczególnie związanych z fundamentem. Może zastosować płytę fundamentową dobrze zbrojoną? A może zgodnie z projektem ? A wiem wiem ten wymiar 5x7 pod sklepem mówili ze to bez projektu można , też to słyszałem. A słyszałeś że to można ale jak jest parterowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.08.2020 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 (edytowane) PB. Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: [...]2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, garaży, wiat lub przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; Rozporządzenie w sprawie WT par. 3:16) kondygnacji – należy przez to rozumieć poziomą część budynku, zawartą pomiędzy powierzchnią posadzki na stropie lub najwyżej położonej warstwy podłogowej na gruncie a powierzchnią posadzki na stropie lub warstwy osłaniającej izolację cieplną stropu, znajdującego się nad tą częścią budynku, przy czym za kondygnację uważa się także poddasze z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz poziomą część budynku stanowiącą przestrzeń na urządzenia techniczne, mającą średnią wysokość w świetle większą niż 2 m; za kondygnację nie uznaje się nadbudówek ponad dachem, takich jak maszynownia dźwigu, centrala wentylacyjna, centrala klimatyzacyjna, obudowa wyjścia z klatki schodowej, kotłownia lub inne pomieszczenia techniczne;17) kondygnacji podziemnej – należy przez to rozumieć kondygnację zagłębioną poniżej poziomu przylegającego do niej terenu co najmniej w połowie jej wysokości w świetle, a także każdą usytuowaną pod nią kondygnację; Kondygnacja nadziemna + kondygnacja podziemna = dwie kondygnacje. I niezależnie, czy zrobisz to na zgłoszenie, czy PnB to potrzebujesz projektu, kierbuda itd. - full zestaw. Natomiast ciekawe zagadnienie, czy przejdzie piwnica jako jeden obiekt (np. prefabrykowana jak szambo) a na niej niezwiązany z nią trwale szkielet czy konstrukcja z płazów czy bali. Edytowane 15 Sierpnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.08.2020 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Jamar a może zamiast zadawać głupie pytanie odpowiedź na treść tematu i nie troluj internetu bo śmietnik robisz. O takich ludziach mówi się sklepowa pierdoła. Ja wskazałem Ci gdzie znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie. Możesz rozwinąć zwrot "sklepowa pierdoła" bo to jakaś nowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.08.2020 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 A tak z ciekawości to w szkole nie mówili na was rudy i wytykali palcami? Tylko tacy frustraci, jak Ty. Słuchaj murarza, to w zimie będziesz w klapkach chodził. Żeby dostać wiarygodną odpowiedź potrzebujesz badań geotechnicznych i obliczeń konstruktora na ich podstawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts