Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Arbuz z własnego ogrodu ? Czemu nie ...


Recommended Posts

Dziś byłem w "południowej" szklarni i zabrałem ze sobą na próbę jednego arbuza.

Arbuz ze skórką koloru żółtego. Czeka jeszcze kilka innych arbuzów.

Oczywiście uprawa ekologiczna , bez chemii.

 

attachment.php?attachmentid=447184&d=1597421592

 

 

Bałem się , bo to nasze pierwsze arbuzy i raczej nie znamy nikogo kto uprawia arbuzy.

Z informacji "zasłyszanych" wynikało że nie ma sensu uprawiać arbuza w PL , bo rzadko dojrzewają a jak dojrzeją to nie są smaczne ani słodkie.

Częściowo jest to prawda , bo arbuz ma bardzo wysokie wymagania co do temperatur i w większości nie nadaje się aby go uprawić bezpośrednio w gruncie (ten co mamy najlepiej czuję się w temp 22-28 stopni , choć u nas w szklarni jest dużo , dużo więcej i musimy jakoś ograniczyć tam nagrzewanie).

 

Okazało się że nasze arbuzy są niesamowicie słodkie (żaden sklepowy nie był taki slodki) i mają cieniutką skórkę.

 

Jakby ktoś z Was miał szklarnię i chciał spróbować uprawy arbuza to polecam. Odmiana "Złoto Wolicy".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...