kaszpir007 14.08.2020 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 Dziś byłem w "południowej" szklarni i zabrałem ze sobą na próbę jednego arbuza. Arbuz ze skórką koloru żółtego. Czeka jeszcze kilka innych arbuzów. Oczywiście uprawa ekologiczna , bez chemii. Bałem się , bo to nasze pierwsze arbuzy i raczej nie znamy nikogo kto uprawia arbuzy. Z informacji "zasłyszanych" wynikało że nie ma sensu uprawiać arbuza w PL , bo rzadko dojrzewają a jak dojrzeją to nie są smaczne ani słodkie. Częściowo jest to prawda , bo arbuz ma bardzo wysokie wymagania co do temperatur i w większości nie nadaje się aby go uprawić bezpośrednio w gruncie (ten co mamy najlepiej czuję się w temp 22-28 stopni , choć u nas w szklarni jest dużo , dużo więcej i musimy jakoś ograniczyć tam nagrzewanie). Okazało się że nasze arbuzy są niesamowicie słodkie (żaden sklepowy nie był taki slodki) i mają cieniutką skórkę. Jakby ktoś z Was miał szklarnię i chciał spróbować uprawy arbuza to polecam. Odmiana "Złoto Wolicy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 14.08.2020 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 Zeszłego roku posadziłem 5 szt arbuza i owoców słodkich jak miód było masa ale ten rok jest parszywy pod każdym względem i padło wszystko co mogło paść nie tylko arbuzy ale śliwy ogórki pomidory , qurewski rok i niech już się kończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2020 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 w zeszłych latach miałam arbuzy w gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabisz 22.08.2020 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 W tym roku nie zdecydowałem się niestety na arbuza, czego trochę żałuję patrząc na ten żółty i smakując w myślach jego słodyczy. Mam nadzieję, że uda się wyhodować coś w przyszłym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts