Mar__ 14.08.2020 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 Witam wszystkich na forum. Właśnie rozpoczynam moją przygodę z budową i załatwianiem formalności. Mam wydane WZ, projekt domu już się rysuje i... pojawił się kupiec na część mojej działki. Proszę o porady czy jak mam już WZ to mogę podzielić działkę na dwie, czy po podziale będę musiał starać się o nowe WZ? Może lepiej zrobić podział jak już dostanę zgodę na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.08.2020 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 Masz WZ, skonsumujesz je stawiając budynek i ujawniając go w EGiB (z punktu widzenia EGiB ma być budynek = ściany i dach, przyłącza dla ewidencji nie są potrzebne). Gdy masz ujawniony budynek to możesz dzielić działkę , budowa chyba powinna być ukończona. Raczej musi być ukończona, gdyż oddając mapę inwentaryzacji powykonawczej budynku (gdyby jakims cudem dokonać podziału) byłby inny nr działki niż na WZ i PnB i bedzie ZONK. Zresztą robiąc najpierw podział (w zachodniej cz. PL to jest raczej niewykonalne), WZ stracą ważność i musisz starować od zera. Nie pchaj się na minę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mar__ 17.08.2020 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Wielki dzięki za podpowiedź. Niestety na budowę przewiduję kilka lat więc kupiec raczej tyle nie będzie czekał. Zostaje mi chyba zrobić podział i starać się o nowe WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.08.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Rok do dwóch w plecy (orientacyjnie: podział ~~3 miesiące, nowe WZ ~~1/2 roku, mdcpoj., nowe PnB w tym media ~~ 1 roku). Franca inflacja może nie poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mar__ 17.08.2020 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Maszyna już ruszyła, niestety kilka miesięcy na pewno w plecy. Międzyczasie projekt domu lepiej dopracuję, a materiały i tak chcę kupić na jesień i niech czekają na wszystkie pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.08.2020 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts