peter30 15.08.2020 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Witajcie, Potrzebuję zrobić sobie porządne biurko do domowego biura które właśnie wykańczam. Znalazłem już sobie do niego nogi z rynienkami na kable które są właśnie zlokalizowane w nogach. Wyglądają dokładnie tak: Nie wiem czy to dobry wybór czy nie dlatego też poprosił bym o opinie na temat tego stelaża. Ale temat dotyczy czegoś innego a mianowicie blatu. Wymiary biurka to 160x80cm. Bardzo podobają mi się blaty drewniane. Nawet znalazłem stolarza który jest mi gotów taki blat zrobić w cenie wydaje mi się przyzwoitej bo 500zł (dąb). Grubość 4cm. Takie biurka wyglądają super tylko boję się jednej rzeczy. Że po prostu ono się wypaczy. Zwłaszcza że ten stelaż ma podparcie dla blatu tylko w 2 miesjach. Siostra porobiła sobie do nowego domu blaty do stołu i do stolika kawowego właśnie z drewna i po 2 latach zrobiły się łódki, a drewno było klejone oczywiście. Może nie jakieś wielkie ale widać że się trochę wypaczyły. I nie wiem czy ryzykować i iść w to co ładne czy jednak wybrać płytę. Stolarz powiedzial że robi blaty z drewna sezonowanego o odpowiednim zawiglotnieniu ale powiedział że musiał by być idiotą żeby gwarantować mi że blat się nie wypaczy bo to jest drewno, żyje, pracuje i to czy będzie ok czy nie, zależy od wielu czynników. Może gdybym wybrał tradycyjnego nogi z taką ramą do okoła żeby dało radę ten blat złapać z każdej strony ... Ale czy to zagwarantuje mi że się on nie odkształci? Sam już nie wiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.08.2020 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Bez przesady, jeśli drewno będzie odpowiednio przygotowane nic się nie wypaczy, nogi też mi się podobają więc przedstaw je stolażowi, zrobi specjalne wzmocnienie pod spodem w formie H i będziesz miał biurko na lata.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter30 15.08.2020 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Czy może lepiej pójść w takie nogi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.08.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Też ciekawe, na pewno bardziej stabilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter30 15.08.2020 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 A z jakiego drewna proponujecie zrobić blat? Ja wybrałem dąb bo wydaje mi się że jest dosyć twardy i ma przyzwoitą cenę. Wybór drewna mam dowolny, dąb, sosna, buk, jesion .... Sosna najtańsza ale moim zdaniem najgorsza bo miękka. Oczywiście mówimy o drewnie w takich normalnych cenach bo on może mi zrobić też blat z egzotyku ale wtedy ceny już szybują do ponad 2k za taki blacik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.08.2020 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 buk I z klejonki, to nic się nie będzie wypaczać. Albo sklejka fornirowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 17.10.2022 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2022 Polecamy ciekawy przydatny film murator.tv: Jak zabezpieczyć drewniany blat stołu.https://youtu.be/D_tQacUgyyo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts