bambolo 16.08.2020 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Witam , Posiadam domek letniskowy na którym planuję założyć panele słoneczne ,,czy prąd którego nie wykorzystam na działce będę mógł wykorzystywać w mieszkaniu osiedlowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2020 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.08.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Nie. niekoniecznie , to zależy od OSD jeżeli oba punkty poboru (liczniki) znajdują się z obrębie tego samego zakładu energetycznego i mamy jedną umowę kompleksową to rozliczenie będzie na 1 fakturze, ale to trzeba bardzo dokładnie sprawdzić w ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bambolo 16.08.2020 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Mam dwie odrębne umowy ,ale na tych samych warunkach i na te same dane personalne ,, może się to da jakoś polepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 16.08.2020 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 niekoniecznie , to zależy od OSD jeżeli oba punkty poboru (liczniki) znajdują się z obrębie tego samego zakładu energetycznego i mamy jedną umowę kompleksową to rozliczenie będzie na 1 fakturze, ale to trzeba bardzo dokładnie sprawdzić w ZE. Nie ma takiej możliwości na razie, ale ministerstwo ciężko pracuje dla dobra prosumentów i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 16.08.2020 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Mam dwie odrębne umowy ,ale na tych samych warunkach i na te same dane personalne ,, może się to da jakoś polepić Czy jedna czy dwie to bez znaczenia, rozliczenie w obrębie, jeden licznik - jedna instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bambolo 16.08.2020 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Czyli instalacja w domkach letniskowych jest nie opłacalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.08.2020 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Czy jedna czy dwie to bez znaczenia, rozliczenie w obrębie, jeden licznik - jedna instalacja niestety el to nieprawda przynajmniej w PGE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 16.08.2020 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Witam , Posiadam domek letniskowy na którym planuję założyć panele słoneczne ,,czy prąd którego nie wykorzystam na działce będę mógł wykorzystywać w mieszkaniu osiedlowym ? @gawel wprowadza w błąd, na dzień dzisiejszy to niemożliwe, nie ma znaczenia jaka spółka dystrybucyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.08.2020 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 @gawel wprowadza w błąd, na dzień dzisiejszy to niemożliwe, nie ma znaczenia jaka spółka dystrybucyjna. Grisza wprowadza w błąd , poproszę o postawę prawną , niemożliwe bo ty tak mówisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.08.2020 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Nie. Potwierdzam. Syn ma 2 przyłącza: - Dom w którym mieszka - Drugie przyłącze, oczywiście również na swoje nazwisko, które pozostało mu z czasów gdy mieszkał u mnie. Tego drugiego nie likwidował po wybudowaniu domu, lecz pozostawił i płacił głównie opłaty stałe, gdyż z własnego prądu korzystał sporadycznie, jak grzebał przy samochodzie (w garażu jest kanał, a garaż w domu nie ma kanału). Jego instalacja PV w domu nie pokrywa potrzeb na EE - z tej drugiej PV korzystam prawie w całości ja, gdyż na chwilę obecną nie ma możliwości "przenieść" z drugiego magazynu na potrzeby domu w którym mieszka. Oczywiście mam niezależne przyłącze na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.08.2020 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Są plany ale kiedy i czy wejdzie w życie to nie wiadomohttps://globenergia.pl/prosument-zbiorowy-w-nowelizacji-oze-czyli-uzytkownik-wirtualnej-elektrowni/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.08.2020 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Potwierdzam. Syn ma 2 przyłącza: - Dom w którym mieszka - Drugie przyłącze, oczywiście również na swoje nazwisko, które pozostało mu z czasów gdy mieszkał u mnie. Tego drugiego nie likwidował po wybudowaniu domu, lecz pozostawił i płacił głównie opłaty stałe, gdyż z własnego prądu korzystał sporadycznie, jak grzebał przy samochodzie (w garażu jest kanał, a garaż w domu nie ma kanału). Jego instalacja PV w domu nie pokrywa potrzeb na EE - z tej drugiej PV korzystam prawie w całości ja, gdyż na chwilę obecną nie ma możliwości "przenieść" z drugiego magazynu na potrzeby domu w którym mieszka. Oczywiście mam niezależne przyłącze na siebie. Tak tylko że łaczneie umów i jakieś stworki potworki to sie nie udadzą, w dniu podpisania umowy prosumenckiej poprzednia został rozwiązana i to nie może być inaczej natomiast ta nowa umowa może zawierać kilka punktów poboru produ nie musi być jeden z tym ze w tamach danego sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.08.2020 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 @_Grisza_ Można się spierać z posiadaczami PV u innych dostawców o rozliczanie EE wytworzonej w kilku miejscach, nie mniej jednak nie słyszałem o ani jednym przypadku u naszego Dostawcy - obecnie jest tak jak napisałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 16.08.2020 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Czyli instalacja w domkach letniskowych jest nie opłacalna Jezeli używasz ten domek nie tylko letniskowo a także i zimą to może się opłacać, dobierając tak PV aby wyprodukowaną energię zużyć w ciągu 12 m-cy od dnia wprowadzenia do sieci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 16.08.2020 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 niestety el to nieprawda przynajmniej w PGE Gdzie tu nieprawda, jeżeli wyciągasz takie wnioski to wskaż jakiś zapis nawet nie ustawy bo takiej nie ma ale jakieś propozycje rządzących Nawet w PGE gdzie jest i bilansowanie międzyfazowe to wirtualnego prosumenta (dbiorcy) jeszcze nie ma, były takie propozycje, przymiarki i to nie rządu czy ministerstwa ale firmy Ernst & Young która to na zlecenie ministerstwa energii opracowała raport na temat wspierania rozwóju energetyki prosumenckiej. Była tam propozycja zmiany przepisów m.in. w systemie rozliczeń energii eksportowanej przez prosumenta do sieci, a także wprowadzenie modelu energetyki prosumenckiej w ramach tzw. wirtualnego prosumenta i było to dokładnie rok temu. Jeszcze temat bilansowania od 2016 roku nie został rozwiązany, konsultacje były, można było się zapoznać z propozycjami tych największych operatorów i raczej nic lepszego niż jest z tego nie wynikło, może za krótki czas, wybory to dopiero za 3-lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.08.2020 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Gdzie tu nieprawda, jeżeli wyciągasz takie wnioski to wskaż jakiś zapis nawet nie ustawy bo takiej nie ma ale jakieś propozycje rządzących Nawet w PGE gdzie jest i bilansowanie międzyfazowe to wirtualnego prosumenta (dbiorcy) jeszcze nie ma, były takie propozycje, przymiarki i to nie rządu czy ministerstwa ale firmy Ernst & Young która to na zlecenie ministerstwa energii opracowała raport na temat wspierania rozwóju energetyki prosumenckiej. Była tam propozycja zmiany przepisów m.in. w systemie rozliczeń energii eksportowanej przez prosumenta do sieci, a także wprowadzenie modelu energetyki prosumenckiej w ramach tzw. wirtualnego prosumenta i było to dokładnie rok temu. Jeszcze temat bilansowania od 2016 roku nie został rozwiązany, konsultacje były, można było się zapoznać z propozycjami tych największych operatorów i raczej nic lepszego niż jest z tego nie wynikło, może za krótki czas, wybory to dopiero za 3-lata Odpowiedź była na pytanie "Czy jedna czy dwie to bez znaczenia, rozliczenie w obrębie, jeden licznik - jedna instalacja" Chodziło tu o zawarcie w jednym ZE umowy na kilka adresów (pkt poboru) położnych na terenie tego samego rejonu i opłacanie z tego tytułu jednej faktury, w takiej sytuacji rozliczona jest cała produkcja z pv, takie coś mi zaproponowano w BOK. Natomiast nie wiem o co z tym wirtualnym prosumentem chodzi jak na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 17.08.2020 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Wysłałem zapytanie do PGE Dystrybucja w przedmiotowej sprawie. Właśnie gość z PGE oddzwonił, i przekaz że coś takiego jest niemożliwe. Subject: Instalacja fotowoltaiczna - dwa punkty poboruTo: Dzień dobry, 1) Czy możliwe jest zawarcie jednej umowy na sprzedaż energii elektrycznej dla gosp. domowego, w której są dwa punkty poboru (liczniki energii elektrycznej)?2) Do pierwszego licznika jest przyłączona mikroinstalacja. Czy będę mógł wykorzystać nadwyżkę wyprodukowanej energii na drugim liczniku? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 17.08.2020 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Wysłałem zapytanie do PGE Dystrybucja w przedmiotowej sprawie. Właśnie gość z PGE oddzwonił, i przekaz że coś takiego jest niemożliwe. Widzisz - nie z każdym da się prowadzić dyskusję. Zdarzyło się, że taki jeden "oblał mnie pomyjami" bez zdania racji, więc go ignoruję. Co innego, jeśli Ktoś usiłuje "na siłę" udowodnić swoje racje - jeśli jest nie przekonywujący to staram się przerwać dyskusję i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 19.08.2020 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) Wysłałem zapytanie do PGE Dystrybucja w przedmiotowej sprawie. Właśnie gość z PGE oddzwonił, i przekaz że coś takiego jest niemożliwe. Subject: Instalacja fotowoltaiczna - dwa punkty poboru To: Dzień dobry, 1) Czy możliwe jest zawarcie jednej umowy na sprzedaż energii elektrycznej dla gosp. domowego, w której są dwa punkty poboru (liczniki energii elektrycznej)? 2) Do pierwszego licznika jest przyłączona mikroinstalacja. Czy będę mógł wykorzystać nadwyżkę wyprodukowanej energii na drugim liczniku? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pytania zadałem równolegle do PGE Obrót, bo to oni zajmują się tak naprawdę rozliczeniami. Poniżej odpowiedź. Od: Oferta [PGE Obrót S.A.] Date: śr., 19 sie 2020, 10:04 Subject: Re: Instalacja fotowoltaiczna - dwa punkty poboru Szanowny Panie, w imieniu PGE Obrót S.A. informuję, iż nie ma możliwości zawarcia jednej umowy na dwa liczniki w sytuacji, gdy jeden z nich jest licznikiem dwukierunkowym. W tym przypadku byłyby dwie umowy, dwa różne numery klienta ( prosument jest rozliczany w innym systemie billingowym ) i tylko ten licznik pod który jest podłączona instalacja będzie bilansowany z energi wytworzonej. Z poważaniem Małgorzata Bojanowska T 422 222 222 PGE Obrót S.A. z siedzibą w Rzeszowie 35-959 Rzeszów ul. 8-go Marca 6, skr. poczt. 63 Sami oceńcie ile warte są wpisy użytkownika @gawel, który dodatkowo posądził mnie o wprowadzenie w błąd. Grisza wprowadza w błąd , poproszę o postawę prawną , niemożliwe bo ty tak mówisz Ps: Swoja drogą, PGE dość szybko odpowiada na mail-e, w Tauronie czeka się na odpowiedź tygodniami. Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez _Grisza_ PS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts