Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Współpraca klimatyzacji z automatyką domową

Recommended Posts

Jakie firmy produkujące klimatyzatory polecilibyście w przypadku, kiedy chcę mieć możliwość sterowania klimatyzatorem z poziomu automatyki budynku. W skrócie:

- bieda wersja - wymuszenie przez styk zwierny np. uruchomienie klimatyzatora (bez możliwości zmiany trybu, tzn. włącza ostatni wybrany tryb i temperaturę) -

- dostęp do Klimy przez sieć ethernet

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132605-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-harmonogram

Oczywiście tą samą drogą polecenia może wysyłać nie tylko chmura broadlinka, ale dowolny inny system na podstawie dowolnych algorytmów. I nie tylko do klimy, ale do każdego urządzenia sterowanego ir.

Właśnie takie coś mi się nie widziało, czyli ciągnięcie kabla przed klimę, zmiana sygnału na IR i nadawanie poleceń w ten sposób. Szukam bardziej cywilizowanego rozwiązania.

Ta żarówa błyska po całym pomieszczeniu jak lampa błyskowa. Nawet nie musi być bezpośrednio widziana przez odbiornik.

Sterowanie zdalne mam z domu inteligentnego i nie chcę dublować. Mam 3 klimatyzatory (2 parter i 1 piętro) i to w całkiem odległych miejscach. Chciałem zrobić Sterownik_domu->skrętka->klimatyzator a to rozwiązanie wygląda tak: Sterownik domu->kabel->adapter IR->skrętka->nadajnik IR->klimatyzator.

Żeby podłączyć to cudo do sterownika ogrzewania muszę dokupić moduł wifi, bo przez wifi się łączy ten adapter IR. A i tak muszę takie adapterki mieć 3, albo kupić taki z możliwością podpięcia zewnętrznych nadajników i ciągnięcia ich osobno. Znalazłem w ofercie MDV MD-CCM08 – Bramka BACNET® BMS i pewnie w takie rozwiązanie będę musiał pójść.