Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwne pęknięcia elewacji od południa

Recommended Posts

Cześć!

Już dosyć długo szukamy z wykonawcą wraz z "ekspertami" producenta materiałów budowlanych przyczyny i doszliśmy do wniosku, że sami sobie z tym nie poradzimy. Tak więc gdzie zapytać jak nie na forum. :bye:

Mianowicie, elewacja pęka w dwóch podobnych miejscach w ten sam sposób. Pęknięcia wyglądają na takie, które wyszły z wewnątrz, wydają się wypukłe. Są chyba dosyć

nietypowe, bo ani w rogu, ani pionowe, ani we wzór silikatów, ani nawet do końca danego elementu. W środku budynku nie widać żadnych nawet najdrobniejszych pęknięć na ścianach, stropy i płyta fundamentowa są monolityczne.

Wykonawca doszczelnił parapet, usunął tynk i zrobił warstwę klejową na nowo w miejscu pęknięcia w nadziei że to załatwi problem- ta po kilku tygodniach znowu pękła w tym samym miejscu.

Materiały są zdawało mi się najwyższej klasy - zaprawa klejowa KS126 z włóknami i tynk silikonowy TD341. Problem występuje tylko od ściany południowej.

Tak całkiem intuicyjnie wydaje mi się, że ma to związek z wiatrem: chyba po większych wichurach pękła ta warstwa klejowa. Ekspert Webera mówił, że woda, ale coś mi tu śmierdzi. Dlaczego akurat w tych miejscach? Dlaczego tylko od południa? No i skąd? Doszczelniliśmy parapet jeszcze jedną warstwą silikonu.

Podrzucam zdjęcia (wystarczy kliknąć na miniaturkę i się załaduje bardzo wysokiej jakości). Bardzo proszę o pomoc.

1597252948857-1.jpg pekniecia.png IMG-20200611-174147-1-1.jpg IMG-20200611-174208-1-1.jpg 1597252983525.jpg

Edytowane przez Ripper

to po prawej idzie klasycznie z diagonalki.

a to na srodku dosc ciekawe :D

rozkuj i dostan sie do materialu termoizolacyjnego. btw to na welnie czy na styropianie?

byc moze w tych miejscach masz po prostu za gruba warstwe kleju? albo cos z zakladem siatki nie tak ?

Czy ja wiem czy diagonalka? Zerknij na pierwsze zdjęcie z widokiem na całą ścianę. Tam widać dokładnie lokalizację. Bo to co w paincie nabazgrałem rzeczywiście wygląda jak diagonalka. Wszystkie zbliżenia pokazują tą pierwszą rysę. Tą drugą dopiero co zobaczyłem. Piąte pokazuje też pierwszą, tylko wyskrobane i zaklejowane i pęknięte na nowo po jakichś 2 tygodniach.

Wszystko na styropianie grafitowym austrotherma 031. 30cm, więc grubasek. Zakład siatki jest jak wszędzie, naprężenia na rogach wyłapane oczywiście również siatką. Te dwa pęknięcia są do siebie bardzo podobne nie tylko w formie, ale i w lokalizacji. Po lewej górnej stronie od okna na parterze, oba pionowe.

Myślałem, że od okien może coś idzie, ale zamontowane na MOWO wraz z klejem i kotwami, więc raczej się nie powinno ruszać.

Edytowane przez Ripper

no to jak juz bylo 1x naprawiane tzn ze problem jest "glebiej" zagladaj az do styro. na wszelki wypadek odkryc do styro - przebic do muru - wstrzyknac pianoklej - moze cos "nie pyklo" na etapie klejenia i sobie plyty klawiszuja w tym miejscu. na pewno nie zaszkodzi.

Naroża bez elek... Podstawowy błąd. Obejrzyj/przeczytaj jakąś instrukcje.

Brak cienia - drugi. Co z tego, ze pracownicy schowali się w cieniu, jak styropian ze swiezym klejem został w piekarniku?

Placki z kleju a piana obwodowo? Nie odwrotnie?

Dziwne, ze nigdzie nie widac kleju pod plytą.

Edytowane przez Kaizen