Ripper 16.08.2020 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć! Już dosyć długo szukamy z wykonawcą wraz z "ekspertami" producenta materiałów budowlanych przyczyny i doszliśmy do wniosku, że sami sobie z tym nie poradzimy. Tak więc gdzie zapytać jak nie na forum. Mianowicie, elewacja pęka w dwóch podobnych miejscach w ten sam sposób. Pęknięcia wyglądają na takie, które wyszły z wewnątrz, wydają się wypukłe. Są chyba dosyć nietypowe, bo ani w rogu, ani pionowe, ani we wzór silikatów, ani nawet do końca danego elementu. W środku budynku nie widać żadnych nawet najdrobniejszych pęknięć na ścianach, stropy i płyta fundamentowa są monolityczne. Wykonawca doszczelnił parapet, usunął tynk i zrobił warstwę klejową na nowo w miejscu pęknięcia w nadziei że to załatwi problem- ta po kilku tygodniach znowu pękła w tym samym miejscu. Materiały są zdawało mi się najwyższej klasy - zaprawa klejowa KS126 z włóknami i tynk silikonowy TD341. Problem występuje tylko od ściany południowej. Tak całkiem intuicyjnie wydaje mi się, że ma to związek z wiatrem: chyba po większych wichurach pękła ta warstwa klejowa. Ekspert Webera mówił, że woda, ale coś mi tu śmierdzi. Dlaczego akurat w tych miejscach? Dlaczego tylko od południa? No i skąd? Doszczelniliśmy parapet jeszcze jedną warstwą silikonu. Podrzucam zdjęcia (wystarczy kliknąć na miniaturkę i się załaduje bardzo wysokiej jakości). Bardzo proszę o pomoc. Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez Ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.08.2020 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 to po prawej idzie klasycznie z diagonalki. a to na srodku dosc ciekawe rozkuj i dostan sie do materialu termoizolacyjnego. btw to na welnie czy na styropianie? byc moze w tych miejscach masz po prostu za gruba warstwe kleju? albo cos z zakladem siatki nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ripper 16.08.2020 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Czy ja wiem czy diagonalka? Zerknij na pierwsze zdjęcie z widokiem na całą ścianę. Tam widać dokładnie lokalizację. Bo to co w paincie nabazgrałem rzeczywiście wygląda jak diagonalka. Wszystkie zbliżenia pokazują tą pierwszą rysę. Tą drugą dopiero co zobaczyłem. Piąte pokazuje też pierwszą, tylko wyskrobane i zaklejowane i pęknięte na nowo po jakichś 2 tygodniach. Wszystko na styropianie grafitowym austrotherma 031. 30cm, więc grubasek. Zakład siatki jest jak wszędzie, naprężenia na rogach wyłapane oczywiście również siatką. Te dwa pęknięcia są do siebie bardzo podobne nie tylko w formie, ale i w lokalizacji. Po lewej górnej stronie od okna na parterze, oba pionowe. Myślałem, że od okien może coś idzie, ale zamontowane na MOWO wraz z klejem i kotwami, więc raczej się nie powinno ruszać. Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez Ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.08.2020 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 no to jak juz bylo 1x naprawiane tzn ze problem jest "glebiej" zagladaj az do styro. na wszelki wypadek odkryc do styro - przebic do muru - wstrzyknac pianoklej - moze cos "nie pyklo" na etapie klejenia i sobie plyty klawiszuja w tym miejscu. na pewno nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ripper 16.08.2020 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Pewnie nie zaszkodzi. Ale dlaczego dwa podobne pęknięcia są w podobnych położeniach? W obu przypadkach akurat po lewej od góry okna na parterze coś nie pykło z pianowaniem, a wszędzie indziej tak? Wszystkie płyty były ze sobą klejone pianoklejem. Wykluczyłbyś więc wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2020 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Jak klejone? Gruntowane? Ściana południowa... W czasie klejenia jakie były warunki? Zacienili elewację na czas klejenia i tynkowania? Masz zdjęcie z układem płyt przed położeniem kleju i siatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ripper 16.08.2020 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 W czasie klejenia i tynkowania była noc/brzask, bo zaczynali o 4 rano i kończyli koło 9. Właśnie z powodu słońca i upału. Klejone hybrydowo, czyli pianoklej+placki z kleju. Nie gruntowane. Znalazłem zdjęcie z układu płyt. Potem jeszcze wypełniali pianoklejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 17.08.2020 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Obydwa pęknięcia wydają się być na łączeniu styropianu. Może faktycznie warto dotrzeć aż do warstwy muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.08.2020 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Naroża bez elek... Podstawowy błąd. Obejrzyj/przeczytaj jakąś instrukcje.Brak cienia - drugi. Co z tego, ze pracownicy schowali się w cieniu, jak styropian ze swiezym klejem został w piekarniku?Placki z kleju a piana obwodowo? Nie odwrotnie?Dziwne, ze nigdzie nie widac kleju pod plytą. Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts