Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgłoszenie prac remontowych domu - porady

gumis150592

Recommended Posts

Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem własnego domu, i zamierzam przystąpić do generalnych remontów.

Zacznijmy od tego że jeśli chodzi o zewnątrz budynku to nie ruszamy nic, czyli dach, okna, elewacja wszystko zostaje, mówimy tutaj o remontu domu wewnątrz.

A więc głównymi pracami będzie,

- wymiana instalacji elektrycznej,

- wymiana instalacji wod - kan, c.o. + nowy kocioł gazowy,

- tynki,

- wykucie kilku otworów drzwiowych w ścianie nośnej

- i cały etap wykończeniowy (posadzki, malowanie itp)

Z tego co wiem to powinienem zgłosić rozpoczęcie remontu do starostwa. Czy aby na pewno?

Druga sprawa to mam już rozplanowaną nową aranżację parteru, tzn muszę wykonać dwa otwory drzwiowe w ścianie nośnej, oraz przenieść łazienkę w inne miejsce i tu pytanie kogo powinienem wziąć aby ocenić czy aby na pewno mogę zrobić otwór w danym miejscu, jeśli tak to obliczyć potrzebne nadproża tzn przekrój stali itp, to samo z łazienką ponieważ potrzebne będzie nowe przyłącze wody i odpływ ścieków, czy w takiej sytuacji szukać architekta czy np kierownika budowy, inspektora?

Wiem że architekt mógłby podpowiedzieć parę rzeczy na temat aranżacji ale czy ma wiedzę na temat spraw technicznych tj nadproża itp?

Proszę o porady, pozdrawiam.

Mogę doradzić w kwestii ewentualnego zgłoszenia prac remontowych, bo sama akurat przymierzam się do działania i też stała przed dylematem jakich formalności należy dopełnić. Ja zgłosiła się bezpośrednio do naszego Starostwa z zapytaniem, wymieniając zakres planowanych prac, z zapytaniem, czy wymagają zgłoszenia. W odpowiedzi otrzymałam, że zgodnie z aktualnym prawe zgłoszenia prac remontowych wymagają jedynie prace w obrębie ścian zewnętrznych wpływające na zmianę warunków oddziaływania, to znaczy w naszym przypadku musieliśmy zgłosić powiększenie jednego okna, zamurowanie kolejnego i w przyszłości będziemy zgłaszać robienie okien dachowych. My również wymieniamy wszystkie instalacje, robimy nowe tynki, posadzki, zmieniamy wielkości otworów drzwiowych, zmieniamy funkcje niektórych pomieszczeń (do tego jeszcze wymiana pokrycia dachowego, ocieplenie domu, elewacje) i zgodnie z wypowiedzą Starostwa ten zakres prac nie wymaga dopełniania żadnych formalności.

Nie wiem natomiast, czy zgłoszenia należy dokonać na prace w obrębie wewnętrznych ścian nośnych.

W sprawie wykonania otworów w ścianach nośnych należałoby się raczej konsultować z konstruktorem budowlanym, który oceniając projekt i budynek będzie w stanie określić warunki techniczne, wykonać odpowiednie obliczenia. Tak mi się przynajmniej wydaje.

My zmieniamy umiejscowienie łazienki, a co za tym idzie całą instalację wodną, przyłącza, odpływy itp. i w tej kwestii będziemy korzystać tylko z usług instalatora, który wie co i jak ma zrobić :)