Ride_1981 16.08.2020 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Drodzy forumowicze, Na samym początku chciałem się uprzejmie przywitać. Do tej pory nie miałem potrzeby pisania na forum - wystarczyło przeglądanie wątków i szukanie odpowiedzi. Budowa szła w miarę sprawnie aż do chwili obecnej, kiedy sprawa stoi na przysłowiowym ostrzu noża i grozi również sporą awanturą rodzinną Dlatego wasza pomoc może okazać się niezbędna. Do rzeczy: Projekt domu "Diona Bis", nie zmieniliśmy praktycznie nic (tylko wydłuzyliśmy lekko garaż). Dach dwuspadowy , dachówka ceramiczna i membrana Tyvek Pro. Grubość krokwi 18 cm. I tu naprawdę ważne pytanie (i zaraz wyjaśnię też dlaczego) jaką dać grubość wełny. Generalnie na chwilę obecną jest plan 25 cm - 15 cm w krokwie i 10 na nie. (do tego jeszcze pewnie pójdzie 30 cm na sufit, bo poddasza nie mamy po co ocieplać) Ale.... czy naprawdę musimy zostawiać te 2-3 cm na cyrkulację powietrzną, czy może dac 18 cm między krokwie jednak przy takiej membranie ? na krokwię więcej niż 10 cm nie położę, bo naprawdę zależy mi ogromnie, żeby zabrać jak namniej "wysokości skośnej" z uwagi choćby na łóżko, czy nawet ubikację, która stoi blisko skosu (a ja mam 194 cm ). Decyzję muszę podjąć w miarę szybko - w tym tygodniu - bo musze zamówić wełnę (Isover czy ROckwool ? a moż eKnauf ? Tu też trwa bitwa ) . Będe niezwykle wdzieczny za wszelkie rady i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 18.08.2020 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Pełne deskowanie dachu czy łaty i kontrłaty? jak pełne to musi być dylatacja, choć zaleca się dać dylatację dla wełny nawet jak nie ma pełnego dskowania. Myślałeś o pianie PUR ? ja tak będę ocieplał dach , bezpośrednio na membranę daje się pianę PUR OK, przy deskowaniu ZK nie trzeba dawać folii paroizolacyjnej bo piana OK "oddycha" tak przynajmniej w reklamach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.08.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Hehe, piana oddycha i lubi chłonąć parę wodną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 18.08.2020 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Hehe, piana oddycha i lubi chłonąć parę wodną? poczytaj chocćby tutaj , ale jest więcej stron z opisami i parametrami a później się wyśmiewaj https://domszytynamiare.pl/pl/a/pianka-fakty-mity i tutaj lepier opisane różnice https://cels.pl/ocieplanie-pianka-zamknieto-i-otwartokomorkowa-poznaj-roznice/ Wnieś coś merytorycznego do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.08.2020 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Uważaj na te reklamy. Ride_1981, nie radzę stosować tego wynalazku, o którym pisze przedmówca. Poważni ludzie ostrzegają przed gniciem drewna i przemarzaniem po zastosowaniu takiej pianki i szczelnego poszycia drewnianego na pochyłych dachach poddaszy. Pisząc "poważni ludzie" mam na myśli osoby z kręgu naukowców i ekspertów budowlanych, którzy wykonują odpowiednie obliczenia. Zapewne uszkodzeń nie zauważy się w ciągu roku czy dwóch, ale dopiero po wygaśnięciu gwarancji na dom. Ciekawe, czy polecający to natryskowe badziewie jest w stanie podać wiarygodne parametry fizyczne tych pianek zamiast bełkotu reklamowego. Czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ride_1981 19.08.2020 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Nad pianą myślałem ale ostatecznie zostaję przy wełnie - najpewniej rockwool 0,035 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 19.08.2020 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Uważaj na te reklamy. Ride_1981, nie radzę stosować tego wynalazku, o którym pisze przedmówca. Poważni ludzie ostrzegają przed gniciem drewna i przemarzaniem po zastosowaniu takiej pianki i szczelnego poszycia drewnianego na pochyłych dachach poddaszy. Pisząc "poważni ludzie" mam na myśli osoby z kręgu naukowców i ekspertów budowlanych, którzy wykonują odpowiednie obliczenia. Zapewne uszkodzeń nie zauważy się w ciągu roku czy dwóch, ale dopiero po wygaśnięciu gwarancji na dom. Ciekawe, czy polecający to natryskowe badziewie jest w stanie podać wiarygodne parametry fizyczne tych pianek zamiast bełkotu reklamowego. Czekamy. Pomału. Zaintrygowałeś mnie. Proszę o jakiś link potwierdzający teorie twoich "poważnych ludzi". Chodzi mi o piankę OK zastosowaną na membranę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 19.08.2020 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Baza Doradztwa Budowlanego - Jerzy Bogdan Zembrowski https://www.bdb.com.pl/porady-budowlane-stosowanie-pianki-poliuretanowej-natryskiwanej-do-ocieplania-b308-t720 - temat jest odpłatny. No cóż, wiedza kosztuje. Autor podaje tam pewne rozwiązania umożliwiające zastosowanie tego "wynalazku" bez szkody dla budynku (czyli zgodnie z prawami fizyki), ale wymaga to sporo dodatkowej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 19.08.2020 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Z tego co widzę temat dotyczy natrysku na pełne deskowanie, lub osb. Czy masz wiedzę jak wygląda sprawa z pianką na membranie ? Nie ukrywam że jestem prawie zdecydowany na to rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 19.08.2020 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Niestety nie zgłębiałem nigdy tego tematu, a na temat o tym natryskiwaniu trafiłem przypadkowo. Bez deskowania prawdopodobnie masz szansę na bardziej poprawne wykonanie pod względem zjawisk fizycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts