Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek letniskowy - kaloryfery w trybie nie zamarzania

Bajek

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam nad morzem domek letniskowy - sosenka drewniana i zastanawiam się czy mogę zostawić kaloryfery w trybie przeciw zamarzania. Nie będzie mnie pewnie okolo 3-4 miesięcy. Wodę z bojlera spuszczę, ale chciałem się zabezpieczyć przed ewentualnym zamarznięciem. Czy mozna tak zostawić kaloryfery czy to za duze ryzyko?

Z góry dziękuję

Dzień dobry,

Mam nad morzem domek letniskowy - sosenka drewniana i zastanawiam się czy mogę zostawić kaloryfery w trybie przeciw zamarzania. Nie będzie mnie pewnie okolo 3-4 miesięcy. Wodę z bojlera spuszczę, ale chciałem się zabezpieczyć przed ewentualnym zamarznięciem. Czy mozna tak zostawić kaloryfery czy to za duze ryzyko?

Z góry dziękuję

Jeśli 4 miesiące, to będzie już grudzień i temperatury mogą być ujemne. Jeśli jest woda w obiegu to przy braku prądu może być nieciekawie.

Instalację c.o. można napełnić płynem niezamarzającym - nawet zwykłym Borygo czy też Petrygo... Mam od lat w górach taką instalację opartą na Regulusach oraz kotle Kospela.

Sterowanie tygodniowe. Możliwość ustawienia najniższej temperatury dyżurnej. Po zalaniu instalacji c.o. antyfryzem grzanie dyżurne można ewentualnie odpuścić.

Na wiosnę obiekt należy mocno przewietrzyć by temperatura wnętrza jak najszybciej zrównała się z temperaturą otoczenia lub nie była od niej rażąco niższa. dT punktu rosy to około 11-12 oC.

Należy zapewnić możliwość spuszczania wody z instalacji wodociągowej czyli wykonać ją z zachowaniem niezbędnych spadków - zawór spustowy w najniższym jej punkcie.

Do wszystkich syfonów, umywalek, natrysków oraz toalet należy chlusnąć "Petrygo"...