Robinson74 17.08.2020 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2020 Mam taki dylemat. Otóż przed zimą (w październiku) chciałbym wykonać tynki wewnętrzne cementowo-wapienne. Niestety przed zimą nie zdążę już wykonać ocieplenia elewacji ani ocieplenia dachu. Te czynności zaplanowane są na wiosnę i lato przyszłego roku. Czy można tynk wewnętrzny pozostawić na mróz? Oczywiście okna będą założone a drzwi wejściowe i brama garażowa będzie zabita deskami. Mimo to mam obawy przed narażeniem tynków wewnętrznych (i ewentualnie wylewek) na mróz.. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.08.2020 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 A czemu nie ma okien? Dopiero po tynkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.08.2020 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Okna będą przed tynkami, z wyjątkiem drzwi wejściowych i bramy garażowej (będą zabite deskami lub obłożone OSB). Ale dom nie będzie ogrzewany przez zimę i nie będzie miał jeszcze ocieplenia. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji nie będę ryzykował z tynkami wewnętrznymi na przełomie października i listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.08.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Mróz dla suchych tynków nie jest straszny, ważne, aby nie zawilgotniały.Nikt nie jest w stanie przewidzieć zimy, ja zaryzykowałem, paliłem "kozą" aby tynki gipsowe wyschły bo o cementowo-wapienne jakoś się nie martwiłem.po ok dwóch miesiącach, przyszły mrozy. W grudniu w domu było - 16*C. Wtedy była to najniższa temperatura, przez ten czas wszystko ładnie doschło i z tynkami nie mam żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.08.2020 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Na potwierdzenie słów zdjęcia - data widoczna - mam ich cały album bo z czasu budowy powstało parę tysięcy fotek:rolleyes: a jak widać schły różnie, a to już był listopad;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 19.08.2020 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Nic się nie stanie, tynkowalem w listopadzie 2018 i miałem dokładnie taki sam stan budowy jak Ty. Tynki związały i przeschły do mrozów. Byleby nie tynkować w mróz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.08.2020 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 A czemu nie ma okien? Dopiero po tynkach?To nie jest głupie...Na kilku budowach widziałem czyściutkie okna zamontowane i obrobione ne sucho po tynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygis 09.11.2021 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 (edytowane) Witam, szukając informacji w internecie na temat tynkowania ścian wewnętrznych zimą. Natknąłem się na to forum, i postanowiłem się zalogować żeby zadać pytanie. Wątek choć podobny to nie do końca odpowiada na mój problem. Na początek się przywitam , zatem; Chciałbym na początku nowego roku tynkować ściany. Tylko co pytam innego fachowca to każdy ma inną odpowiedź. Budynek będzie zamkniety ale nie ocieplony i nie będzię mozliwości grzania. Co najwyżej mógłbym kupić jakiś piecyk na gas, ustawić go na jakąś minimalną temperaturę. Ale raczej nie dogrzeje domu zeby było w plusie. Jeden fachowiec stwierdził ze nie będzie żadnego problemu jeśli zastosuje tynk knaufa MP75. Proszę o poradę czy mogę tynkować? W styczniu na pewno na zewnatrz będzie poniżej -5 stopni. A może mogę dodać jakieś dodatki do tynku, żeby tynkować zimą (ale jakie?). Czy lepiej się wstrzymać... Tego jednak nie chciałbym robić żeby nie tracić trzech miesięcy. Edytowane 9 Listopada 2021 przez zygis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 09.11.2021 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Temat już był kilkukrotnie.Nie radzę tynkować w ujemnych temperaturach. Jeśli zamarznie zawarta w tynku woda to tynki będą pękać i odparzać. Jak nie masz możliwości zapewnienia dodatnich temperatur, to nie wstrzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts