Kaizen 12.06.2021 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2021 Ale w prawie jest taki obowiązek, że prawo nie działa WSTECZ. Nie ma takiego obowiązku. Jest taka reguła w teorii prawa cywilnego - w praktyce wielokrotnie ignorowana. I przykładów działania wstecz jest na pęczki w naszej historii współczesnej. Kodeks cywilny stanowi: Art. 3. Ustawa nie ma mocy wstecznej, chyba że to wynika z jej brzmienia lub celu. https://bezprawnik.pl/prawo-nie-dziala-wstecz-wyjasnienie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 13.06.2021 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2021 Zużycie pompy faktyczne. Mam zamontowany podlicznik. Do jakiej temperatury grzejecie cwu, jaka histereza i harmonogram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 14.06.2021 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 poczytaj sobie historie tego wątku - większość ma zużycie prądu w okolicach 2kWh dziennie i ma cały czas ciepłą wodę - w okolicach 50C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 20.08.2021 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2021 po wielu "przygodach" licznik w końcu zlicza ilość zużycia prądu. pierwszy tydzień - średnia dzienna to 2,8kWh. aktualnie w domu jest 5 osób, od września 4. 3 osoby korzystają z prysznica, 2 z wanny. Co ciekawe aktualnie PC pokazuje taki sam pobór. Wygląda na to, że w momencie kiedy PC pracuje w trybie CWU + CO, do zużycia CWU wliczane jest część zużycia CO. zobaczymy co się będzie działo po uruchomieniu CO. PC grzeje wodą dwa razy dziennie - raz, główne grzanie do 48C od 13:00 i drugi raz uruchamia się wieczorem po kąpielach - tu mam ustawione 42C, żeby rano i w ciągu dnia była ciepła woda na bieżące zużycie. próbowałem podwyższać temperaturę na głównym grzaniu, żeby grzać tylko raz dziennie, ale przy naszym zużyciu wody nie jest to opłacalne - zawsze temperatura spadała po kąpielach na tyle, że PC uruchamiała się drugi raz - nie ma sensu grzać do 60C lub trzymać wody po kąpielach na 30C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 20.08.2021 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2021 po wielu "przygodach" licznik w końcu zlicza ilość zużycia prądu. pierwszy tydzień - średnia dzienna to 2,8kWh. aktualnie w domu jest 5 osób, od września 4. 3 osoby korzystają z prysznica, 2 z wanny. Co ciekawe aktualnie PC pokazuje taki sam pobór. Wygląda na to, że w momencie kiedy PC pracuje w trybie CWU + CO, do zużycia CWU wliczane jest część zużycia CO. zobaczymy co się będzie działo po uruchomieniu CO. PC grzeje wodą dwa razy dziennie - raz, główne grzanie do 48C od 13:00 i drugi raz uruchamia się wieczorem po kąpielach - tu mam ustawione 42C, żeby rano i w ciągu dnia była ciepła woda na bieżące zużycie. próbowałem podwyższać temperaturę na głównym grzaniu, żeby grzać tylko raz dziennie, ale przy naszym zużyciu wody nie jest to opłacalne - zawsze temperatura spadała po kąpielach na tyle, że PC uruchamiała się drugi raz - nie ma sensu grzać do 60C lub trzymać wody po kąpielach na 30C. A gdzie masz umieszczony czujnik temp? u mnie przeniesienie ze środka na góre wprowadziło oszczędności - aktualnie grzeje jeden raz dziennie do 47 (pompa podbija do 47) i pobiera 1.4-1.8kw , jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 21.08.2021 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2021 U mnie przy 4 osobach, średnia za lipiec to 3,2 kWh na dobę, woda grzana do 50oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.08.2021 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 A gdzie masz umieszczony czujnik temp? u mnie przeniesienie ze środka na góre wprowadziło oszczędności - aktualnie grzeje jeden raz dziennie do 47 (pompa podbija do 47) i pobiera 1.4-1.8kw , jestem zadowolony Dobrze że późno niż wcale.--- Posłuchałeś moich rad z przed paru miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 22.08.2021 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 Voymar - zgadza się posłuchałem Twoich rad, metoda prób i błędów i tak wyszło najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.08.2021 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 A gdzie masz umieszczony czujnik temp? u mnie przeniesienie ze środka na góre wprowadziło oszczędności - aktualnie grzeje jeden raz dziennie do 47 (pompa podbija do 47) i pobiera 1.4-1.8kw , jestem zadowolony Tyle ze jak fabrycznie miejsce do montażu czujnika jest na dole zbiornika to zapewne po cos coś producent wybrał ten miejsce. Jak zamontujemy termometr na wysokości takiej w jakiej jest dopływ cieplej wody to czy czasami po prostu nie ogrzejemy dużo mniej wody ? Fakt zużyjemy mniej energii , ale też ogrzejemy mniej wody ??? Ja mam czujnik bardzo nisko , w fabrycznym miejscu na czujnik temp. Grzeję raz dziennie do około 43 stopni. Średnia miesięczna to 1,1kWh dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 23.08.2021 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 czujnik mam na środku. jak piszecie, jaki macie pobór, dopiszcie od razu proszę ile osób korzysta regularnie z tej ciepłej wody. próbowałem już kilku wariantów i nie udało mi się zejść niżej, więc stwierdziłem, że po prostu tyle zużywamy ciepłej wody. teraz jednak mam zamontowany licznik i mogę zacząć próby od nowa - nie do końca ufam wcześniejszym wynikom podawanym przez PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 23.08.2021 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Pompa OEM Energii. Cztery osoby. Czujnik na środku w zbiorniku 300 l, grzanym do 41 stopni. Wody nie brakuje. Pompa puszczona samopas. Zużycie na dobę do 3 kWh zgodnie z podlicznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.08.2021 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Voymar - zgadza się posłuchałem Twoich rad, metoda prób i błędów i tak wyszło najlepiej Więc zadowolenia życzę z pracy PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.08.2021 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Tyle ze jak fabrycznie miejsce do montażu czujnika jest na dole zbiornika to zapewne po cos coś producent wybrał ten miejsce. Jak zamontujemy termometr na wysokości takiej w jakiej jest dopływ cieplej wody to czy czasami po prostu nie ogrzejemy dużo mniej wody ? Fakt zużyjemy mniej energii , ale też ogrzejemy mniej wody ??? Ja mam czujnik bardzo nisko , w fabrycznym miejscu na czujnik temp. Grzeję raz dziennie do około 43 stopni. Średnia miesięczna to 1,1kWh dziennie. Też takową średnią mam, a nawet mieszczę się poniżej 1kWh/dzień. ,lecz wiadomo dzień jeden drugiemu nie jest równy. Odnośnie miejsca na czujnik---- Zbiornik mam dostosowany a wręcz dedykowany do PC. Miejsc jest bodajże 3 szt. instalator tak wybrał i powiedział że będzie Git.--Ja go posłuchałem choć osobiście bym dał inaczej. Co się okazało? TO ON miał rację ,lecz się nie dziwię bo to lider na PL w montażu PC. Przy tym układzie są bardzoooooo małe straty postojowe ok 1*C do max 1,5*C /doba Oczywiście jak nie upuszczamy wody. Druga sprawa to sam zbiornik jego izolacja ,wykonanie jak i samo podłączenie. Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.08.2021 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 U mnie w zbiorniku 300L producent przewidział miejsce na czujnik temperatury bardzo nisko. Czy to błąd nie wiem , ale z drugiej strony chodzi przecież o to aby nagrzać cały zbiornik wody a jak ciepła woda idzie od góry zbiornika to raczej czujnik temp. powinien być na dole zbiornika aby wyłączył grzanka jak na dole zbiornika będzie temp jaką ustawimy. Wiadomo że wyżej będzie wyższa temperatura. Jak przestawię czujnik na samą górę , to pompa będzie krócej grzać i nagrzeje sporo mniej wody , bo sporo szybciej na górze zbiornika będzie już żadna temperatura , ale czym niżej tym będzie coraz zimniejsza woda , bo tam woda po prostu nie będzie nagrzana. Czyli tak naprawdę nie będziemy grzać 300l wody a sporo mniej i wiadomo że zużyjemy mniej energii.. Tyle że po co wtedy nam zbiornik 300l jak realnie będziemy grzac ze 100l. No chyba że się mylę Wczoraj próbowałem wyjąć czujnik temp z bojlera (Weber 300L) i się zdziwiłem. Czy czujnik jest gwintowany ? Bo pociągnąłem za czujnik ale nie wyszedł ze zbiornika. Czy czujnik może mieć gwint ??? Czy ten czujnik można wyjąc bez rozszczelnienie zbiornika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.08.2021 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Czujnik to przewód zakończony metalową końcówką- to taki najbardziej popularny. Jaki TY masz nie wiem. Zbiorniki CWU mają gniazda gwintowane lub nie. To zależy od rodzaju zamontowanego miernika temp. Druga sprawa jest taka że niektóre zbiorniki mają tylko kilka gniazd ( podłączeń ) mokrych na 1/2 " i te wejścia wykorzystuje się do podłączeń wodnych lub pomiarowych. To już jest pomysłowość wykonawcy jak skonfiguruje zbiornik Ponieważ gdybyś chciał zamontować zwykły termometr taki okrągły to ten termometr fakt pracuje na sucho ale aby się trzymał musi być wkręcona ( pochwa ) tak się to zowie. i później wciskasz termometr. Przy suchym wejściu- czyli takim które nie jest otwarte na CWU wkładasz czujnik z metalową końcówką i uszczelniasz np. wełną lub izolacją kauczukową.Co do wody- tak grzejesz mniej wody jak wyżej czujnik, lecz ustawiasz 2*C wyższą niż byś to miał na niższym poziomie. PC nie będzie musiała dogrzewać CWU bo czujnik pokazuje -OK jak dasz nisko to każde upuszczenie wody nawet nie zbyt duże powoduje że PC chce dogrzewać. Ja ci gwarantuję że przy tradycyjnym grzaniu-- czyli grzałka i 90*C to nawet zbiornik 80L da ci więcej wody niż ten 300L. Lecz w dobie PC musi być większy bo PC do 90*C nie grzeje. Trochę namieszałem lecz dla kogo hydraulika to bułka z masłem --ZAŁAPIE moją sentencję. Na Ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 24.08.2021 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 (edytowane) Jak masz na samym dole czujnik to tak jak voymar napisał, pompa myśli cały czas że jest zimna woda i chce grzać. Na dole masz powiedzmy 45* to na samej górze masz pewnie z 60* i przegrzewasz, ten temat był już poruszany pare razy w temacie o zbiorniku CWU. Ja mam otwory na czujnik góra, środek i dół, instalator włożył w środek, ale troche potestowałem, posłuchałem tu rad i wyszło najlepiej góra, dzięki voymar Woda ciepła jest cały czas, pompa grzeje 1 raz dziennie, pobór 1.4-1.8kw gdzie przeważnie jest 1.5 czujnik mam wkręcany na gwint, wykręcasz i wkręcasz w inny otwór. Chyba to było tu o grzaniu wody https://forum.muratordom.pl/showthread.php?348216-Zbiornik-CWU-do-pompy-ciep%C5%82a/page8 Edytowane 24 Sierpnia 2021 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.08.2021 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Jak przestawię czujnik na samą górę , to pompa będzie krócej grzać i nagrzeje sporo mniej wody , bo sporo szybciej na górze zbiornika będzie już żadna temperatura , ale czym niżej tym będzie coraz zimniejsza woda , bo tam woda po prostu nie będzie nagrzana. Pewny jesteś, że przestanie grzać chociaż powrót wody kotłowej będzie daleki zadanego? To LG bezsensowne pompy robi. Czujnik powinien dać tylko sygnał, że "czas grzać" - a ponieważ żaden czujnik nie jest w stanie dać lepszej informacji, na temat tego, ile ciepła można jeszcze wpakować w zasobnik lepszej, niż temperatura powrotu, to na temperaturze powrotu właśnie powinna bazować pompa decydując o zakończeniu grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.08.2021 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Pewny jesteś, że przestanie grzać chociaż powrót wody kotłowej będzie daleki zadanego? To LG bezsensowne pompy robi. Czujnik powinien dać tylko sygnał, że "czas grzać" - a ponieważ żaden czujnik nie jest w stanie dać lepszej informacji, na temat tego, ile ciepła można jeszcze wpakować w zasobnik lepszej, niż temperatura powrotu, to na temperaturze powrotu właśnie powinna bazować pompa decydując o zakończeniu grzania. A tego to nie wiem. Nigdy mnie to zbytnio nie interesowało. Fachowiec zamontował czujnik tam gdzie producent bojlera zaleca , bo tam jest napis czujnik temp. Wiec albo producent bojlera się myli i wcale te miejsce nie jest najlepsze albo ??? Na pewno czas grzania zależy od temp powrotu a czujnik zapewne masz racje służy tylko do "sygnału" że ma rozpocząć cykl grzania. Jeśli tak jest to tak naprawdę przeniesienie czujnika ma jedynie sens jak grzanie CWU jest włączone na stałe , po prostu czym wyżej włożymy czujnik tym temperatura będzie wyższa , więc rzadziej włączy się grzanie , ale jak grzejemy czasowo to tak naprawdę temperatura "startu" nie jest aż tak ważna a najważniejsza jest temp powrotu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.08.2021 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Fanek , tyle że myślę że przeniesienie czujnika to tak naprawdę służy do "oszukania" pompy ciepła. PO prostu czym wyżej tym jest wyższa temperatura w bojlerze. Najzimniejsza jest na dole zbiornika a najcieplejsza u góry. Jak mamy włączone grzanie CWU ciagłe to przy zamontowanym na dole czujniku szybciej woda sie wychłodzi i pompa właczy grzanie CWU . Jak dasz na samą górę to pompa włączy się dopiero jak wychłodzi się woda na samej górze bojlera. To ma sens przy ciagłym grzaniu CWU aby bez sensu nie grzać wody jak jeszcze tak naprawdę jest ciepła woda w bojlerze.Zapewne przy ciagłej pracy po przeniesieniu czujnika może spaść ilość włączania się bojlera z 2-3x dziennie nawet na 1x dziennie ... Tyle że ja grzeję od zawsze czasowo , raz dziennie w taniej taryfie , więc dla mnie jaka jest temperatura początkowa nie ma znaczenia , liczy się temp końcowa. Średnio u mnie idzie około 1,1kWh na dobę. Więc chyba przy grzaniu czasowym przeniesienie czujnika nie ma żadnego sensu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 25.08.2021 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 ok, czujnik zostawię na środku, nastawię trochę wyższą temperaturę i spróbuję zagrzać wodę tylko raz dziennie - w okienku dziennym taniej taryfy. aktualnie to główne grzanie zużywa mi 1,7-1,9kWh, to drugie połowę tego (grzeje do niższej temperatury). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts