Marco36 24.12.2021 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 (edytowane) ... obecna krzywa -10/+39 ; +10/+30. ... częściej/dłużej kaloryfery są ciepłe. .... Jaja sobie robisz Czy nie przemyślałeś tej krzywej? -10/+39 i to przy OZC 11,5 kW - to jak przydzwoni -18*C to rano obudzisz się ze szczękającymi zębami Bo dojdziesz przy -10*C do wody +39*C, temp. dalej spadnie do -18*C, a twoja P.C. dalej będzie grzała wodę tylko do +39*C. Przy zapotrzebowaniu 11,5 kW to temp. w domu spadnie przy -18*C w tempie 1*C na godzinę. No dobra - P.C. będzie grzała te +39*C to może w tempie 1*C na 3 godziny. Jak trzymasz w sypialni +22*C to rano będzie ze +18 do +20*C. A kołdra cienka bo dobrana pod temp. +22*C. Ja mam zapotrzebowanie 7,1 kW. I przy grzejnikach (przeliczonych na +45*C) krzywą ustawiłem +15/+28 do -30/+53, tak że pośrednio wychodzi -20/+46, a przy 0*C/+35 (tu podbicie temp. o +4*C w okolicy zera i rozciągnięte na 4*C). W domu między +21,5*C a +22,0*C, a termometr na parterze pod ścianą zewnętrzną pokazuje +20,5*C (musze jeszcze fundamenty doizolować). A wracając do tematu o którym obecnie piszecie: Zużycie prądu na samo C.O. przy tych parametrach : temp. +1/-6 (trochę słońca) - dobowo 28 kWh; prawdopodobny SCOP dobowy 3,33 temp. 0/-5 (pochmurno) - dobowo 30 kWh; SCOP 3,05 temp. +1/-2 (pochmurno) - dobowo 29 kWh; SCOP 3,15 temp. +5/+1 (pochmurno) - dobowo 14 kWh; SCOP 4,85 temp. +5/+3 (deszcz ze śniegiem) - dobowo 16 kWh - SCOP 4,46 myślę, że udało mi się dobrą P.C. dobrać, na pokładzie Daikin Altherma 6 kW, może taktować powyżej +4,5*C, Altherma 8 kW zaczęłaby taktować już od +3*C. Zużycie prądu stale się zmienia, tak jak i pogoda za oknem. W ciągu 3 dni różnica zmienia się do 15 kWh/doba. P.C. mam zadaszoną - deszczu nie zaciąga, a lekki śnieg tylko do 1/3 wysokości od dołu. Taki przykładowy wykres, który robiłem do innego tematu: - mocniejsza P.C. w stosunku do OZC budynku dłużej (do niższych temperatur) będzie grzała samym kompresorem, ale też do niższych temperatur może taktować. - słabsza P.C. będzie pracowała na lepszym SCOP w okolicy zera stopni i mniej taktować, ale przy niskich temperaturach wcześniej zacznie wspomagać się grzałką. Stąd wniosek, że należy więcej uwagi poświęcać na poprawny dobór mocy P.C. do OZC jak i warunków pogodowych w danym regionie panujących. Kiedyś trafiłem na taki wykres rozkładu temperatur w skali roku: To może należałoby patrzeć na to by do +5*C P.C. nie taktowała, choćby nawet z małą stratą na zakresie temperatury biwalentnej. Ale dająca lepszy SCOP w zakresie -5*C do +5*C. Jeśli chodzi o zawory, to na parterze wszystkie otwarte na max. piętro większość też na max, a w swojej sypialni na piętrze mam trochę przed 3. Tyle że drzwi otwarte w ciągu dnia, to i tak jest ciepło. Rekuperator dodatkowo rozgania ciepło między pomieszczeniami. Na piętrze też mam cieplej, bo klatka schodowa w centrum domu (stare budownictwo) do tego otwarta, drzwi do wszystkich pokoi pootwierane. Słabo mam zaizolowane podłogi na gruncie, za to dach b.dobrze - to oprócz grzejników ciepło z parteru grzeje piętro. Z kolei parter jest chłodzony od gruntu. Edytowane 25 Grudnia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 24.12.2021 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 czemu uważasz, że ze spadkiem temperatury na zewnątrz temperatura zasilania będzie na tym samym poziomie? przecież to nie prosta tylko krzywa. dla -18C temperatura zasilania wynosi +43C. nie wiem jak PC sobie to przelicza, ale u mnie takie ustawienie jak na razie się sprawdza. Zobaczymy jak będzie styczeń-luty, możliwe, że trzeba będzie coś skorygować. u mnie cały czas ostatnio było na minusach - dopiero dzisiaj po południu wzrosło do +1 (rano było -4), ale już dzisiaj w nocy ma znowu zejść poniżej 0 a do niedzieli na spaść do -10. nie pamiętam kiedy ostatnio w grudniu było tak zimno. przy -5/-10 na samo CO poszło mi prawie 50kWh. do tej pory grudzień na CO+CWU pochłoną już 1000kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 24.12.2021 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 (edytowane) Fakt - w różnych pompach może być inne rozwiązanie. Ale z tego co mi wiadomo to większość to jest krzywa dwupunktowa i wykres wygląda tak: specjalnie zaznaczyłem na czerwono, po przekroczeniu punktu wykres jest płaski, a to oznacza że temperatura wody w tym zakresie jest stała. Widać wyraźnie, że nachylenie krzywej występuje tylko między wyznaczonymi punktami. Daikin ma jeszcze krzywą i kąt nachylenia: tej krzywej używałem poprzedniej zimy. Tu krzywa leci po linii prostej pochyłej, nie zawiera limitu temperatury. Kąt nachylenia i przesunięcie są umowne, ustalone przez fabrykę. Przesunięcie odbywa się pionowo na całej długości wykresu. A kątem zmienia się szybkość rośnięcia temp. wody w stosunku do temp. powietrza. Edytowane 25 Grudnia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 25.12.2021 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 (edytowane) ja mam krzywą taką jak ten niższy wykres. powalczę ze wstawianiem zdjęcia - może się uda Edytowane 25 Grudnia 2021 przez JacekRze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 25.12.2021 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Jak chcesz to polecam - https://naforum.zapodaj.net/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 25.12.2021 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 udało się - dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 25.12.2021 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 oo faktycznie, u ciebie inaczej przebiega wykres. Nawet leci po łuku - nie jest prostą. Jak masz grzejniki mocno przewymiarowane, to może te +43*C przy -20*C starczy.Nie wiem wg jakich wartości liczyłeś swoje grzejniki. Ale chyba gdzieś widziałem że z grzejników wykrzesałeś 1 do 1,5 kW więcej niż potrzeba z wody +45*C i zapotrzebowania OZC. To może starczy te +43*C, a może będzie trzeba nieco obniżyć. U siebie ostatnio sprawdzałem ponownie obliczenia grzejników w arkuszu.Bo w innym temacie ktoś podał producenta Kermi swoich grzejników i jak sprawdziłem grzejnik dwupłytowy kermi therm‑x2, to tabelki mocy podano dla wody +45*C i jednocześnie dla delty 10 i dla delty 5.To przy +45*C delta 5 dawała o 21% wyższą moc grzewczą niż dla delty 10. Ja swoje liczyłem z tabeli Purmo dla wody +55*C i od tego liczyłem 59% - jako wartość dla wody +45*C i delty 10.Przy OZC 7,1 kW, w grzejnikach potrzebowałbym więcej niż te 7,1 kW. A wyszło mi 6,97 kW to tak przy -20*C musiałbym grzać około +47 do +48*C, by uzyskać potrzebną moc.Ale po obniżeniu delty na 5 grzejniki wychodzą przy +45*C na około 8,43kW mocy.To można obniżyć temperaturę zasilania, obecnie jadę z deltą 7. Do tego grzanie ciągłe i starcza mi przy obecnej pogodzie o 3*C niższa temperatura wody niż w poprzednią zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 01.01.2022 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2022 Marco - jak Ci się sprawdza obniżenie tem zasilania i delty? zauważyłeś różnice na zużyciu prądu? ja zaobserwowałem, że od -10* zaczyna się robić w domu za ciepło (tak było w święta), a przy +5 i powyżej trochę chłodniej (wczoraj-dzisiaj). ciekawe, może muszę trochę wypłaszczyć krzywą, dać wyższą temp zasilania w dodatnich temperaturach, a obniżyć w ujemnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 02.01.2022 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 grudzień - zużycie 1422kWh (CO+CWU, podlicznik)COP:CO - 3,19CWU - 2,55średni - 3,05211 startów; 496h pracy; rozmrażanie: 217 razy (!) - najwięcej od samego początku. podsumowanie 07-12.2021.dane z licznika PGE (niestety nadal taryfa G11, w oczekiwaniu na zmianę na G12): pobór 3905kWh; wprowadzono 3781kWh (do zapłaty za 880kWh) . Produkcja PV 4820kWh. (21,7% autokonsumpcja). Dom w całości zużył 5700kWh, z czego 3030 to PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 06.01.2022 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Jacek cześć, zobacz PM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 06.01.2022 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 stało się!! wczoraj zmienili mi taryfę z G11 na G12 - wystarczyło spokojnie poczekać.... 7 miesięcy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 06.01.2022 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) w nawiązaniu do reku, które robiłem - jednostka centralna dobrana do wielkości domu i ilości osób - tak, żeby mogła sobie pracować na codzień z mocą poniżej 35% - jest w tedy praktycznie niesłyszalna w domu. elementy - starałem się dobrać dobrej jakości w rozsądnej cenie. Centrala jest prosta - bez odzysku wilgoci, bez wyszukanych danych i ustawień, tańsza opcja. Odzysk ciepła jest, ale nie analizowałem na jakim poziomie - dla mnie głównym zamiarem była wymiana powietrza, odzysk ciepła mile widziany, ale jako dodatek. po pierwsze - to mój projekt i pomysł - instalacja nie jest wykonane "zgodnie ze sztuką". jeden z potencjalnych wykonawców zapoznawszy się z moim pomysłem krótko go podsumował - "to nie będzie działać". Nie mogłem/nie chciałem zrobić tego według planów (podwieszane sufity w całym domu, żeby rozprowadzić rury po suficie; rozkuwanie ścian i podług - olbrzymi koszt, masakra w domu), więc poszedłem na kompromis i własnymi siłami zrobiłem to najbliżej planów i wskazań. Zamówiłem plan rozmieszczenia wyciagów i nawiewów, razem z obliczeniami ile tego powietrza i gdzie trzeba wprowadzić/wyciągnąć. w każdym pomieszczeniu, gdzie ma być nawiew/wyciąg, jest ten nawiew/wyciąg. nie dokładnie w podanym miejscu, ale w pobliżu. czasem, zamiast na suficie, jest w ścianie (wykorzystanie kanałów wentylacyjnych). ilości powietrza do danego pomieszczenia - zbliżone. miałem zrobić pomiary, ale ponieważ jest dobrze - komfortowo, przynajmniej według mnie, to z tego ostatecznie zrezygnowałem. Prace: https://naforum.zapodaj.net/f83f0617045a.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/c6b7c4f09950.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/d5a96806faf0.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/47acc30a870d.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/2082bc8e50d1.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/d76ed7e7a4ca.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/de148fae8907.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/7a842cc9a215.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/0e8ce16d2e0f.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/a77a209916fc.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/e01a07a002cc.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/293bfecf7a1a.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/39ee0f412418.jpg.htmlhttps://naforum.zapodaj.net/dd9d24621fa6.jpg.html Edytowane 6 Stycznia 2022 przez JacekRze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 06.01.2022 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) efekt po: https://naforum.zapodaj.net/23c5fe634324.jpg.html https://naforum.zapodaj.net/7ba899ee7a87.jpg.html Edytowane 6 Stycznia 2022 przez JacekRze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 06.01.2022 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 w skrócie - najpierw dużo czytałem, jak to robili inni, oglądałem filmiki na youtubie. najbardziej mi się spodobał: - cała ich seria. dużo z tego wziąłem. szukałem wykonawcy - nie udało się. zamówiłem plan, potem znalazłem sprzęt i całość zamówiłem - najwięcej z https://o3ozon.pl/, reszta z alle. w między czasie dopasowałem zamówiony plan do możliwości mojego domu - wykorzystałem kotłownię, poddasze, jeden nieużywany pokój (teraz już praktycznie pomieszczenie gospodarcze), kanały wentylacyjne. Praca - sporo przekuć prze ściany, przewierty przez stropy, puszczenie rur w kątach ścian i sufitów i ich zabudowa - tam, gdzie mi to nie przeszkadzało - np klatka schodowa obok rurek centralnego, sypialnia na drzwiami. na poddaszu, gdzie temperatura jest niższa o kilka stopni, ale nie spada poniżej 0, dociepliłem całość pianką polietylenową 5mm. sporo kurzu i gruzu, potem zabudowa, obrabianie knaufem, gipsem, zacieranie, malowanie itd. używałem rur 90mm, tak, żeby puszczać jedną zamiast 2 czy 3 mniejszych. jest kilka zasad, których się pilnowałem - mowa o nich na stronach i filmikach, które podawałem + forum muratora - rozmieszczenie, łączenia, długości, odległości, kąty itd; plan, sprzęt, praca i jest. efekt super, jestem bardzo zadowolony, ale byłem bliski poddania się w trakcie prac. nie wiem, czy drugi raz podjął bym się tego sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 06.01.2022 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) Dzięki wielki Jacek - zayebiste! o takie coś mi chodziło, na razie to zaczynam z tematem z zerową wiedzą. 1. Odzysk wilgoci to jak ktoś ma za dużą wilgoć w domu to ma sens tak? nie miałem z tym raczej nigdy problemu, więc chyba mi nie potrzebne. 2. A kto robił Ci plan? 3. "dla mnie głównym zamiarem była wymiana powietrza, odzysk ciepła mile widziany, ale jako dodatek. " - miałeś w domu problem z wentylacja tak? 4. Odzysk ciepła w ogóle "czujesz jakiś" ? Bo to w skrócie chodzi o to, że zaciąga ciepłe powietrze z jednego pomieszczenia tam gdzie jest cieplej w domu - przykładowo kuchnia, filtruje te powietrze gdy przechodzi przez rekuperator i wyrzuca je w innych pokojach tak? Tym samym mniej ciepła potrzeba przykładowo z grzejników? Na tym polega cały odzysk czy czegoś nie wiem? 5. Czy w każdym pokoju musi być Czerpnia i Wyrzutnia? czy tam gdzie się nie da bo za dużo kucia Czerpnia nie potrzebna? Lub tam gdzie mniej ciepła jest wydzielane bez czerpni? 6. Jaka jest podstawowa zasada rozmieszczania tych wlotów powietrza? (czerpni i wyrzutni). 7. Tutaj Czerpnia powietrza wygląda że jest na dworzu, ale to nie jest konieczne? Wyrzutnia poza domem o co chodzi z tym rysunkiem? Nawiewniki i wywiewniki to dwa różne "systemy" czy o co chodzi? https://f.allegroimg.com/s720/0344ea/374ae5554223b6cfa346f0c915ff/Centrala-Wentylacyjna-Zehnder-ComfoAir-Q350-PL-Kod-producenta-471502073 8. W tej chwili w zimą już okien do wietrzenia domu nie otwierasz? 9. jaki masz model rekuperatora? i ile Cie wyniosła całość? 10. Ile miesiecznie gdzieś KW pobiera rekuperator? 11. Czy rekuperator można umieścić na nieogrzewanym poddaszu (poddasze tylko odeskowane, folia i na nich blachodachówka, nie ocieplane) i obłożyć go powiedzmy watą czy inną miekką izolacją? zimą temp przy -10 na dworzu na poddaszu wynosi 0-1*C. Rozumiem że rurki i sam rekuperator powinien być dobrze ocieplne aby nie wychładzało się zaciągnięte ciepłe powietrze w nich prawda? Gdzie Ty go umieściłeś u siebie? 12. czy potrzebny jest jakiś oddzielny obwód zasilania do rekuperatora? Edytowane 6 Stycznia 2022 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 06.01.2022 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 1. nie. ogólnie chodzi o to, że np w mrozy, powietrze na zewnątrz jest suche. Z domu wyciągane jest powietrze wilgotne a do domu trafia powietrze suche i może dojść do przesuszenia powietrza w domu a co za tym idzie do obniżenia komfortu. 2. plan zlecasz firmom, które się tym zajmują. ja zapłaciłem za plan, ale potem kupowałem sprzęt w firmie, która robiła ten plan i cenę sprzętu pomniejszyli o koszty planu, czyli plan dostajesz za darmo, jeżeli potem zrobisz zakupy. 3. tak. wiesz - jak masz szczelny dom - okna i drzwi, to nie ma skąd zaczerpnąć tego świeżego powietrza i wentylacja grawitacyjna praktycznie nie działa. Otwieranie okien i wietrzenie wiąże się z ogromnymi stratami ciepła, a takie wietrzenie pomaga na stosunkowo krótki czas. 4. niezupełnie. ciepłe powietrze z "brudnych" pomieszczeń jest wyciągane (kuchnia, łazienka), trafia do rekuperatora, "ogrzewa" wymiennik i jest wyrzucane wyrzutnią na zewnątrz. Zimne powietrze z zewnątrz jest pobierane przez czerpnię, trafią na ciepły wymiennik, ogrzewa się i wędruje przez nawiewniki do czystych pomieszczeń - salon, sypialnia, gabinet. ciepło jest odzyskiwane. na tym przykładzie - na zewnątrz +6C, takie powietrze trafia na wymiennik, który jest ogrzewany powietrzem z domu o temperaturze 23,3C. powoduje to podgrzanie świeżego powietrza do 22C i z taką temperaturą trafia do domu. Powietrze z domu, po oddaniu ciepła, zmniejsza swoją temperaturę do 10,2C i zostaje wyrzucone przez wyrzutnię na zewnątrz. powietrze z domu nie miesza się z powietrzem z zewnątrz. 5. Czerpnia jest tylko jedna - na zewnątrz domu - zaczerpuje świeże powietrze. W domu są nawiewniki. Wyrzutnia jest tylko jedna - na zewnątrz, wyrzuca zużyte powietrze. W domu są wywiewniki. Jeżeli w jakimś pomieszczeniu nie masz nawiewnika/wywiewnika, to dane pomieszczenie nie jest wentylowane. Czyli nie ma tam wymiany powietrza. Jeżeli to sypialnia to katastrofa. Jak zamkniesz szczelnie okna, zakleisz kratkę wentylacyjną, zamkniesz drzwi i pójdą spać 2 osoby, do tego ciepłe kaloryfery, to rano można powiesić siekierę i się udusić. natomiast jeżeli jest to mało używane pomieszczenie i można zostawić tam otwarte drzwi, to nic złego się nie stanie, jeżeli faktycznie nie ma już żadnego sposobu dojścia do tego pomieszczenia. trzeb jednak pamiętać, że żeby rekuperacja działała, musisz odciąć całkowicie wentylację grawitacyjną. powietrza na przepływać przez nawiewnik do pomieszczenia, przez to pomieszczenie do drzwi i do pomieszczenia "brudnego" i przez wywiewnik jest wyciągane. jeżeli dasz nawiewnik przy drzwiach, powietrze pójdzie na łatwiznę i od razu "wyjdzie" z tego pomieszczenia. dla tego trzeba dawać nawiewniki tak, aby powietrze z nich musiało przejść przez całe lub większość pomieszczenia, zanim "wyjdzie" w stronę wywiewnika. 6. to masz wyżej. trzeb je tak rozmieszczać, żeby powietrze przeszło przez jak największą część pomieszczenia. najczęściej daje się np 40cm od ściany z oknem - czyli tak jak naturalnie miało trafiać powietrze przez uchylone okno, a wyciąg po przeciwległej stronie ze sianą z drzwiami - to uproszczenie. jak zamówisz plan, ktoś Ci rozrysuje gdzie co ma być - tak jak na planie, który pokazałeś. 7. tak, czerpnia i wyrzutnia na zewnątrz budynku - pisałem o tym wyżej. o nawiewnikach i wywiewnikach też już było. 8. w ogóle już nie otwieram okien - nie mam po co. W zimie tracisz ciepło, w lecie pchają się owady - muchy, komary itp. 9. ja mam centralę paruszewskiego CWPP 600/200 - widzę, że teraz są już dużo droższe, ale teraz wszystko podrożało. ponad rok temu za całość wyszło około 8tys. + swoja robocizna. do tego trzeba doliczyć knauf, gładź i farby, ale i tak byłem przed malowaniem, więc ja już tego nie brałem pod uwagę. poza rekuperatorem i rurami jest jeszcze dużo elementów - anemostaty, przepustnice, skrzynki rozdzielcze, rozprężne, przewody izolowane, taśmy i mnóstwo innych drobnych. 10. to zależy. jak jest duży, na jakich chodzi obrotach - to tak jak z pytaniem, ile średnio pali osobówka. auto z silnikiem 1,0 a auto z silnikiem 5,0 i ciężką nogą kierowcy - nie da się porównać. 11. tak, musi być dobra izolacja, pamiętać trzeba, że ciepłe powietrze z domu jest wilgotne - zimą bardzo dużo wody się skrapla w wymienniku po zetknięciu się z zimnym powietrzem. ta woda musi mieć swoje ujście - u mnie zamontowałem wężyk, syfon i do kanalizacji. pamiętaj, że przy dużych mrozach, wymiennik zamarza - wilgoć z powietrza się skrapla i zamarza. Niektórzy tak umieszczają rekuperator - trzeba pamiętać o dobrej izolacji. ja mam w pomieszczeniu na drugim piętrze - teraz to pomieszczenie gospodarcze - "graciarnia", taka na choinkę i zimowe ciuchy latem itd. przez to pomieszczenie przechodzą dawne kominy wentylacyjne - to nimi zszedłem wężykiem ze skroplinami do kotłowni i kanalizacji. 12. mój rekuperator - podłączony jest do zwykłego gniazdka. ale są różne elementy dodatkowe - np nagrzewnica i inne - ja ich nie mam, nie wiem jak są zasilane. ufff - spisałem się. to taka ogólna wiedza, jaką ja posiadam. nie jestem ekspertem, raz tylko montowałem coś takiego. najlepiej porozmawiać z ekspertami, ale nie z jednym - bo Ci powie, że się nie da i koniec. poczytaj forum - jest kilka wątków, jak ludzie sami zakładali rekuperację. jest też sporo filmików jak to ludziska robili. ogólnie jest to proste - zasada działania, gorzej z zamontowaniem w zamieszkałym już domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 06.01.2022 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) Pomogłeś bardziej niż sam sądzisz, nakreśliłeś mi dużo samą zasade działania rekuperatora byłem do tej pory w błędzie. Myślałem że w każdym pomieszczeniu trzeba doprowadzić 2 weże i 2 kratki robić, rozumiem teraz. 1. Te zdjęcie co wkleiłeś to jest z Twojego wyświetlacza? 2. Ile u Ciebie pobiera prądu miesięcznie około? powierzchnią mamy chyba mocno podobne, chodzi mi czego się spodziewać 3. Czemu akurat na tą firme się zdecydowałeś? ktoś polecił? 4. Czy są wymagane jakieś roczne serwisy tak jak z pompami? 5. Ile jest gwarancji? jedna na całe urządzenie czy jakoś wydzielona? Orientowałeś się co tam może się zepsuć? dużo niby elementów ruchomych nie ma, pewnie troche elektroniki. 6. Elementy eksploatacyjne - na ile taki wymiennik starcza bo rozumiem co ileś lat trzeba go wymienić? Filtry też do wymiany co ile? i jesscze coś? https://o3ozon.pl/wymiennik-hybryda-entalpiczny-recair-do-cwp360-cwpp420-a-300-abp-450-cwk450-p-248.html 7. Ogólnie dużo u Ciebie syfu było na filtrach na początku? teraz jest mniej? 8. Jak uważasz lepiej umieścić na nieogrzewanym i nieocieplonym poddaszu czy lepiej w chłodnej lekko wilgotnej piwnicy? innego spota nie mam na niego. 9. Latem jest jakoś odczuwalnie chłodniej z rekuperacją? o ile stopni można schłodzić pomieszczenie jeśli w ogóle można? 10. Czy możesz polecić firme która Tobie robił plan? jesteś zadowolony z tej usługi? Jak coś na PM podeślij jeśli tu nie chcesz z jakiegoś powodu Tak myśle sobie, że może u mnie nie było by tak źle, bez kucia by się nawet obyło bo mam dużo kratek wentylacyjnych i do prawie każdego pomieszczenia jest doprowadzona kratka. Ogólnie nie mam problemu z wentylacją, pierwsza myśl to była dodatkowy system ogrzewania redukujący może w jakimś stopniu ogrzewanie z pompy ciepła. Ma to sens czy raczej jest to do wymiany powietrza w domu... ? Ciepło właściwe daje mi tylko dwie podpowiedzi: Najbardziej opłacalne opcje modernizacji budynku Zaznacz wybrane inwestycje, aby zobaczyć, jakie będą koszty ogrzewania po ich wykonaniu. -26% wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła -6% ocieplenie podłogi parteru 20cm styropianu Hmmm Edytowane 6 Stycznia 2022 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 06.01.2022 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 tak, to z mojego wyświetlacza. Szczerze - nie wierzę, żeby koszt ogrzewania spadły o 26%. tak na prawdę, to jeżeli spadłyby o 10%, to byłby świetny wynik. jeżeli chodzi o zużycie prądu - nigdy nie sprawdzałem. tam pracują tylko wentylatory, w moim przypadku na 30% mocy. Do tej pory wymieniałem tylko filtry - kupiłem włókninę, wycinam odpowiedni kawałek i raz na 3 miesiące wymieniam. koszt niewielki. Wymiennika się nie wymienia. Gwarancja - muszę poszukać - rok lub 2. Czemu ta firma - poczytaj na forum - dużo osób ma te rekuperatory. Są zarówno głosy za jak i przeciw. Ja się zdecydowałem ze względu na cenę i dużo dobrych opinii. Na filtrach zbiera się sporo kurzu. Co do miejsca - trudno mi powiedzieć, gdzie lepiej. Trzeba by popytać bardziej doświadczone osoby. Rekuperator nie służy do chłodzenia, a przynajmniej nie słyszałem o tym. Teoretycznie, jak masz w domu 24, a na zewnątrz 35, to po przejściu przez rekuperator, do domu trafi chłodniejsze powietrze niż jest na dworze - to wszystko. Ja mam klimatyzator i nim chłodzę w lecie. Co do firmy od planu - nie jestem w stanie polecić kogoś. Raz tylko zleciłem ten plan i sam nie wiem, czy był zrobiony profesjonalnie czy też nie. Tutaj również odsyłam Cię do dalszego poszukiwania mądrzejszych osób. Czy to się opłaca - w moim przypadku tak, bo zależało mi na wymianie powietrza, komforcie przebywanie w domu. Jeżeli chodzi o oszczędności na ogrzewaniu - trzeba by pytać tych, co mieli PC przed założeniem rekuperatora. ja założyłem rekuperator 2 miesiące przed założeniem PC - nie wiem jaka była by różnica. Z tego co widzę, to teraz musiał bym zapłacić jakieś 3tys zł więcej - pewnie by wyszło około 11tys. Rekuperator też pobiera energię, trzeba wymieniać filtry, dużo się napracować przy założeniu - jeżeli miałby tylko ograniczać zużycie energii na ogrzewanie, to myślę, że szybciej padnie niż się zwróci, a co dopiero coś zaoszczędzi. Tak dla przykładu - powiedzmy, że ograniczy zużycie energii o 700kWh, a sam zużyje z 400, to Ci zostaje 300. w taryfie g12 lub G12w nawet po podwyżkach to będzie jakieś 120-150zł. ze 30zł wydasz na filtry - rocznie zaoszczędzisz poniżej 100zł, a może nawet nie. a koszt 100x większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 06.01.2022 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) A jak można lub do czego można porównać powietrze przed rekuperatorem i po jego zainstalowaniu? Chodzi mi o jego jakość, powietrze w domu i tak ogólnie Twoje odczucia Ja dodam że z wilgocią nigdy nie było problemu w domu, może jedynie w piwnicy, ale tak się nie przebywa. Mam w domu tylko oczyszczacz powietrza Xiaomi Purifier Pro taki wysoki, to wiem że jak okno jest otwarte i jak wpadną jakieś spaliny czy coś to robi robote. "Do tej pory wymieniałem tylko filtry - kupiłem włókninę, wycinam odpowiedni kawałek i raz na 3 miesiące wymieniam" - tu mówisz że wymieniasz tylko włóknine? filtry nie? Dużo syfu jest po 3mscach? na poczatku było wiecej i z czasem mniej czy cały czas tyle samo? I jeszcze taka kwestia techniczna - w jaki sposób dochodzi do odzyskania ciepła na wymienniku z powietrza wyrzucanego na zewnątrz? interesowałeś się tym procesem? i jak zostaje ogrzane wchodzace powietrze? W pompie ciepła to wiem na czym polega magia I już chyba na razie nie bede Cie męczył Edytowane 6 Stycznia 2022 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.01.2022 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Fanek,jeśli chodzi o jakość powietrza do oddychania to mamy tu dwie kwestie :zanieczyszczenia np typu PM (też mam Xiaomi Puriefier , ale 3H i 3C) oraznasycenie tlenem (ja mam u siebie czujnik dwutlenku węgla w Domoticzu, więc jeśli jest ponad normę PPMów , to nima tlenu...)Oczywiście wilgotność też ma znaczenie-poniżej 35% podobno jest nie zalecane....tylko pamiętajmy ,że u nas takie zdarza się także w naturze-i co wtedy schowamy się w domu ?...Zmierzmam do tego : czasem mam wrażenie ,że patrzymy tylko na czystość powietrza , a zapominamy o tlenie...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts