Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa w modernizowanym domu

JacekRze

Recommended Posts

Mariusz - jutro będę się odzywał.

Panowie prośba - sprawdźcie w czasie grzania CWU, jaką macie deltę i jaki przepływ. Z tego co widziałem na filmikach, Ci z niskim poborem prądu mieli przepływ 26 do nawet 32l i deltę tylko 4-5*. ja mam całkowicie odmienne wartości...

Ważniejsza temperatura zasilania i powierzchnia wężownicy. Pompa powinna pilnować delty - ale COP bedzie inny, jak to będzie 50-45 a inna 55-50* przy temperaturze w zasobniku w obydwu przypadkach 40*.

Do tego wyjdzie znacznie wyższy COP jak ktoś przy tym samym zużyciu grzeje 2x na dobę 90% zasobnika 100l o temperaturze wodociągowej, a co innego jak grzeje 300l o temperaturze po zmieszaniu a najgorzej, jak często dogrzewa ostatnie 5 czy 10*.

• Odpowiedzi 592
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak, ale jak przepływ jest za mały, to delta robi się duża, inaczej PC musiała by grzać CWU bardzo długo. dlatego pytam, jaki macie przepływ i jaką deltę w momencie grzania CWU. U mnie przynajmniej inaczej to wygląda przy pracy na CO a inaczej przy pracy na CWU - tutaj też dopatruję się problemu. może jest coś nie tak z pompką, z może jakieś opory na zbiorniku lub instalacji - chociaż od PC do zbiornika CWU jest krótka i prosta droga, więc zostaje pompka lub zbiornik.

Bojler CWU Joule Cyclone TCPMVH-0200LFC nierdzewny 200 Litrów wężownica pod Pompy Ciepła 2,5 m2.

Pompka obiegowa fabryczna wbudowana w Daikin Altherma 6 kW.

Generuje przepływy wody do 30 L/min.

Podczas grzania CWU widziałem przepływ 25 L/min.

Prawdopodobny SCOP grzania CWU za zimę 2020/2021 to okolica 2,6

grzałem raz dziennie do komfortowa=50*C, tylko raz w tygodniu wypadało dogrzewanie w sobotę po prysznicach do Economiczna=45*C. Histereza była ustawiona na 5*C.

Obecnie od października histerezę mam zwiększoną do 8*C. Grzanie Komfortowe 48*C między 13 a 15 godziną (wtedy jest główne grzanie), Economiczna 44*C pilnowana przez resztę dnia (zazwyczaj nie potrzebuje dogrzewania).

Ogólnie mam małe zużycie wody - poniżej norm.

P.S. Taka ciekawostka. W ostatnią sobotę grzebałem w ustawieniach i wyłączyłem dogrzewanie CWU. Po prysznicach temp. wody w połowie wysokości bojlera spadła do 27*C, a prysznic do końca miałem ciepłą wodę.

To by można było jeszcze wyższą histerezę ustawić, niż obecne 8*C.

P.S.2. Fabryczny bojler Daikina 200 Litrów ma wężownicę 1,8 m2.

Edytowane przez Marco36

ok, wygląda na to, że wina leży w obiegówce lub zasobniku CWU. po pomiarach wychodzi mi, że dziennie zużywam do 120l wody z zasobnika. temperatura wody z wodociągów najniższa zanotowana to 9C. ja grzeję do 46C. przyjmijmy straty postojowe, zaokrąglam do 150l wody, wychodzi 6,5kWh ciepła. przyjmijmy, że mamy cop=2,5 to wychodzi 2,6kWh prądu. Jak się mylę to mnie poprawcie. Inni użytkownicy takich samych pomp jak moja tak mają, tak mam mieć i ja. Edytowane przez JacekRze

no i jest. zrobione - w końcu! jak się okazało - w czasie instalacji zapomnieli sobie o zaworze zwrotnym przed buforem i nikt potem tego nie sprawdził.

teraz przepływ 27,5-28l/min, różnica zasilanie-powrót max 6C. z 42,2 do 49,5 (a nawet do 51,8C - do tylu urosło) grzało poniżej 30min i poszło na to 1,7kWh prądu. na górze zbiornika jest 56C - ciekawe, czy po kąpielach włączy się znowu grzanie, czy wytrzyma teraz na jednym grzaniu dziennie. zazwyczaj u góry było 48, jak wcześniej grzałem do 47. jeszcze kilka dni poobserwuję, ale już widać, że jest git.

podsumowanie 10 dni na taryfie G12. produkcja PV 128kWh, autokonsumpcja 57,8%. do zakładu oddano 54kWh (48,5 w T1 + 5,5 w T2);

pobór 494,8kWh (296 w T1 + 199 w T2). dla uproszczenia - pobór 60% w T1, 40% w T2; produkcja PV oddana do zakładu - 90% w T1 + 10% w T2.

na chwilę obecną wychodzi, że do zapłaty mam więcej w T1 (57%) niż w T2 (43%). nie zmieniłem przyzwyczajeń, wszystko pracuje tak jak w G11.

Od marca będzie coraz niższe zużycie prądu i coraz większa produkcja PV. na chwilę obecną nie przejmuję się większym rozliczeniem w T1, ponieważ produkcja oddana w T1 jest dużo większa. nie wydaje mi się, żeby się utrzymał tak wysoki procent w T1 w kolejnych miesiącach, ale widać, że na pewno będzie dużo wyższy niż w T2 - i o to chodziło.

no i jest. zrobione - w końcu! jak się okazało - w czasie instalacji zapomnieli sobie o zaworze zwrotnym przed buforem i nikt potem tego nie sprawdził.

teraz przepływ 27,5-28l/min, różnica zasilanie-powrót max 6C. z 42,2 do 49,5 (a nawet do 51,8C - do tylu urosło) grzało poniżej 30min i poszło na to 1,7kWh prądu. na górze zbiornika jest 56C - ciekawe, czy po kąpielach włączy się znowu grzanie, czy wytrzyma teraz na jednym grzaniu dziennie. zazwyczaj u góry było 48, jak wcześniej grzałem do 47. jeszcze kilka dni poobserwuję, ale już widać, że jest git.

Pogrubiłem tekst - o co dokładnie chodziło? zawór fizyczny był troche przykręcony i dławił przepływ czy co?

przepływ 27,5-28l/min - taki masz przy grzaniu CWU tak?

Pogrubiłem tekst - o co dokładnie chodziło? zawór fizyczny był troche przykręcony i dławił przepływ czy co?

przepływ 27,5-28l/min - taki masz przy grzaniu CWU tak?

zapomnieli o zaworze zwrotnym przed buforem, przez co w czasie grzania CWU obiegówka podbierała sobie wodę z bufora, zamiast tylko z pompy. przez to do zbiornika CWU wchodziła chłodniejsza woda, niż powinna. dodatkowo pompa próbowała to "nadgonić" i robiła się różnica w temperaturze zasilania i powrotu aż 12 stopni. ogólnie grzało się dłużej niż powinno i na dużo większym poborze prądu, bo pompa mocno się wkręcała.

u mnie wygląda to tak, że zagrzana woda wychodzi z pompy, po czym jest trójnik - jedna rura idzie do bufora druga do CWU. przed buforem i CWU są osobne obiegówki i na tym odcinku przed buforem ktoś sobie zapomniał o zaworze zwrotnym.

tak - teraz mam przepływ 27,5-28l/min przy grzaniu CWU.

Edytowane przez JacekRze

Nie wiem i nie zamierzam dociekać. Po co jakieś dodatkowe obiegówki do CWU?

PC grzeje CWU poprzez zawór trójdrogowy automatyczny--(otwiera CWU zamyka przepływ na CO i na bufor) a CWU napędza pompka obiegowa z PC.

W tamtej instalacji nie ma żadnego zaworu trojdrogowego. Z pompy wychodzi rura zasilająca i u mnie jest taka centralka HM TREND gdzie jest właśnie taki zawor i reszta innych rzeczy. U Jacka nie występuje sekcja hydrauliczna dlatego ma trójnik rozdzielający, zawory zwrotne i osobne pompki na cwu i C.o

W tamtej instalacji nie ma żadnego zaworu trojdrogowego. Z pompy wychodzi rura zasilająca i u mnie jest taka centralka HM TREND gdzie jest właśnie taki zawor i reszta innych rzeczy. U Jacka nie występuje sekcja hydrauliczna dlatego ma trójnik rozdzielający, zawory zwrotne i osobne pompki na cwu i C.o

To ta PC -nie ma pompy obiegowej w JW?

A jakie to inne rzeczy tam są? No chyba że filtr.+ zawór zwrotny na zasilaniu.

Edytowane przez -voymar-

Witam szanownych kolegów i koleżanki. Od kilku dni mam podlączoną pompe ciepła panasonica 7kw, dom 114 m2 40% podłogówka 60% grzejniki. I mam pytanko odnośnie właśnie bufora. miałem mieć zamontowany 100L ale nie mieli na hurtowni i instalatorzy przywiezli 200l, i tak sie zastanawiam czy go zostawić czy przycisnac ich zeby zmienili na taki jak mial byc czyli 100? jak uwazacie za duzy czy nie? , tak sobie myślę że jesli chodzi o sprawe pracy sprezarki to mysle ze wiekszy lepszy bo mniej taktowania ale jesli chodzi o zuzycie pradu to juz wypada gorzej po to dodatkowe 100l grzania. Czytalem ze powinno sie liczyc zlad wody ze wzoru moc PC x 20l czyli u mnie 140 litrow. Wiec instalacja ma w sobie juz jakas czesc plus 100 litrow bufora - czyli 100 byłby na dość. Co o tym sadzicie?

podlączoną pompe ciepła panasonica 7kw, dom 114 m2 40% podłogówka 60% grzejniki.

Czytalem ze powinno sie liczyc zlad wody ze wzoru moc PC x 20l czyli u mnie 140 litrow.

Panasonic ma typowy bufor 50 l ze stali nierdzewnej dla takich instalacji;

https://www.hojero.pl/panasonic-zbiornik-buforowy-50-litrow-wiszacy-spust-wody?gclid=Cj0KCQiAoY-PBhCNARIsABcz773yNxoxzKlOp9fdyvuXsRmwIqwwhznE6x-oKtseAPYkAaq3HvPdN-saAi7DEALw_wcB,

- należy poznać objętość układu

Obejrzałem...

Jestem wstrząśnięty ale nie zmieszany!

ODPOWIETRZNIK optymalizuje pracę układu....

O kurwa!

- Załóżmy więc ich z dziesięć! Są tanie...

TO DOPIERO BĘDZIE OPTYMALIZACJA!!!!

Ludzie...

ROZUMU!

Co robiliście w szkole?

Adam M.

To ta PC -nie ma pompy obiegowej w JW?

A jakie to inne rzeczy tam są? No chyba że filtr.+ zawór zwrotny na zasilaniu.

Jacek nie ma jako tako jednostki wewnętrznej. U niego jest sam sterownik tylko. Zasilanie z pompy idzie do trójnika, w jedną stronę idzie na cwu i jest tam jedna pompka, druga strona idzie na C.o I tam znowu jest pompka C.o. Sterownik reguluje co akurat teraz będzie grzane i właśnie taką pompka się włącza. Jednostka wewnetrzna dla stiebla to Hm Trend w którym to znajduje się pompka, zawor kierujący zasilanie na cwu lub C.o., naczynie wybiórcze, grzałka, jakies zawory bezpieczeństwa i inne rzeczy związane z montowanymi czujnikami czy elektryka.

Witam szanownych kolegów i koleżanki. Od kilku dni mam podlączoną pompe ciepła panasonica 7kw, dom 114 m2 40% podłogówka 60% grzejniki. I mam pytanko odnośnie właśnie bufora. miałem mieć zamontowany 100L ale nie mieli na hurtowni i instalatorzy przywiezli 200l, i tak sie zastanawiam czy go zostawić czy przycisnac ich zeby zmienili na taki jak mial byc czyli 100? jak uwazacie za duzy czy nie? , tak sobie myślę że jesli chodzi o sprawe pracy sprezarki to mysle ze wiekszy lepszy bo mniej taktowania ale jesli chodzi o zuzycie pradu to juz wypada gorzej po to dodatkowe 100l grzania. Czytalem ze powinno sie liczyc zlad wody ze wzoru moc PC x 20l czyli u mnie 140 litrow. Wiec instalacja ma w sobie juz jakas czesc plus 100 litrow bufora - czyli 100 byłby na dość. Co o tym sadzicie?

Jak już masz go zamontowany to bym raczej zostawił ten 200 L. U Ciebie 40% zasilania na podłogówce ratuje sytuację. To powinno być u Ciebie lepiej nawet ze 100 L buforem.

U siebie mam bufor 100 L wpięty szeregowo na ciepłej wodzie, tyle że woda przepływa przez jego górną część plus około 150 Litrów wody w instalacji 100% grzejniki. I po obniżeniu temperatury wody poniżej +37*C - P.C. zaczęła mieć problem z szybkim defrostem. Normalnie robi defrost w 4 minuty przy wodzie powyżej +37*C, a poniżej tej temp. zaczęła się męczyć i robić defrosty na raty. Przerywa defrost w połowie i z częściowo białym wymiennikiem próbuje rozgrzać wodę w instalacji, by w krótkim odstępie czasu podjąć kolejną próbę dokończenia defrostu.

Wniosek z tego, że przy niskich temperaturach wody (mocno przewymiarowanych grzejnikach), trzeba zadbać o odpowiednio większy zład wody.

Edytowane przez Marco36