bobrow 22.08.2020 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Jak już być pesymistą, to na całego :cena wungla też może poszybować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.08.2020 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Rynek mocy to nie za dystrybucję tylko opłata zużycie energii w poprzednim roku. Zresztą to nie koniec. Będzie też opłata za "wirtualną" zieloną energię. A potem kolejne i kolejne opłaty za posiadanie pv za nie posiadasnie pv za PC, PW ,PO i ch wie co. Nie ma i nie będzie końca okradaniu. Dlatego zostanę przy zasypowcu -tyle że w miarę bezobsługowym na tę zimę zamontuję MPM DS. W połączeniu z buforem mam nadzieję nie narobić się zbytnio. Na okoliczność jakby rozum wrócił durniom z zarządu mam kocioł elektryczny grzałki w buforze i chińczyka PW na daszku od wiaty. Mogłyby np durnie zrozumieć że jak dadzą tani prąd to węgiel spalimy jak najbardziej czystopod kontrolą i smoga nie będzie. Ale.... kto wtedy bedzie te dotacje dzielił rozpatrywał audytował koncesjonował certyfikował i procenty naliczał. I dlatego MPM Opłata moczowa ma być dopiero od stycznia 2021, jak podają to od 20 do 40 zł za 1 MWh pobraną z sieci to tak od 100 do 200 zł dla typowego gospodarstwa domowego. Jak ktoś ma PV to zdecydowanie mniej. Nie tragizowałbym z tymi opłatami chociaż jest procedowana nowelizacja podatku od deszczu obecnie dotyczy to działek od 3500m2 zabudowanych w 50% (budynki, tarasy, kostki brukowe itp) Po zmianie będzie; działaki od 600m2 zabudowane w 50% stawka 1350 zł/rok Wnioski z tego takie że niektórzy z dużych parterówek mogą się zdziwić, duży taras może myć luksusem; długi podjazd i betonoza na podwórku może być luksusem działki w szeregówkach szczytowe załapią się na bank do tego podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 22.08.2020 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Jak już być pesymistą, to na całego : cena wungla też może poszybować... To zostaną kartony spod biedronki i inne starannie wyselekcjonowane rodzaje opału. Cena 40 zeta za pobrany tysiąc daje mi tylko od stycznia ponad 400 zł kary tylko za to że nie smrodziłem. Do tego to o czym mówiłem -za deszcz za parking za okno za drzwi i co tam jeszcze wymyślą. To nie pesymizm jak widać a realna ocena tego bandyckiego systemu w jakim żyjemy. Wungiel zapewne poszybuje ale i tak raczej mniej niż owe 400. Aaaaaa i za koniec ubiegłego roku też ponad 400. To daje około 1000 dopłaty do poprzedniego sezonu - całkiem niewiele. Bo jak powiedział jaśnie oświecony -zapłacą tylko Ci co używają prądu. Dlatego MPM do wungla a jak nie to i to co znajdę na ulicy. W tą stronę to zmierza i nie łudźmy się że idiotów z zarządu nagle rozum nawiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.08.2020 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 A moi sąsiedzi regularnie palą plastiki...Zapewne trenują palenie alternatywnymi paliwami...A co do podatków czy jak kto woli rozboju w biały dzień- poczekajmy jak już będą klepnięte , wtedy lepiej się narzeka i biadoli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlod55 23.08.2020 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 A wsadzę ten kij niech tam. Zauważ także że Twój kocioł nastawiony na 50C ma sprawność max 50 proc. Tak więc dobry ustawiony z buforem kocioł DS spali duuuuuużo mniej paliwa. Do CWU natomiast zakupiłbym poniemiecką 300 litrową pompe ciepła z wężownicą. To może wyjść za niecałe 3k i posłuży jeszcze lata a obnizy koszty znacznie. Uniezaleznisz się od palenia w kotle latem ale dzięki wężownicy nie stracisz mozliwości robienia ciepłej wody zimą. Choć w tym przypadku używając taniej taryfy możesz koszt produkowania ciepłej wody mieć mniejszy prądem niż węglem. Ja na zimę mojej używanej emalii nie wyłączam -na 5 osób wychodzi około 40 zł /mc Faktycznie sprawność mojego pieca może być w okolicach 50%?? Temperatura ok 54, ale to i tak pewnie mało. Bojler na CWU mam, latem ok. 100 kg opału mi na to idzie. No, cóż. Najwcześniej planuje modernizację mojej kotłowni w przyszłym roku, poczytam, poobserwuje, jak pompa u znajomego się sprawdzi itp. Muszę trochę poczytać o kotłach z buforem, chociaż szczerze, to już mi się średnio chce latać z opałem stałym. No ale, nigdy nic nie wiadomo. Tyle, że na kocioł 5 klasy dotacji już nie dostanę, gdyż mam gaz w domu. Dziękuję wszystkim za pomoc, jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie, to bardzo chętnie się z nimi zapoznam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.08.2020 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Tyle, że na kocioł 5 klasy dotacji już nie dostanę, gdyż mam gaz w domu. Dziękuję wszystkim za pomoc, jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie, to bardzo chętnie się z nimi zapoznam. U mnie, jeśli nie brałeś dotacji na kocioł gazowy, to spokojnie możesz się ubiegać. Sprawdź u siebie w urzędzie. Nie ma znaczenia, czy masz już gaz, czy nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 24.08.2020 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Jak ma być bezobsługowo i bez wielkiego bałaganu to gaz będzie OK. O ile to mozliwe dwufunkcyjny kocioł i będziesz pan zadowolony. Ale koniecznie docieplić dom. Inaczej wyjdzie dość drogo. To się na pewno da zrobić i są na to dotacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 25.08.2020 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Witajcie, ja trochę z inne beczki, ale podobnej Zastanawiam się nad pompą ciepłą w domu, w którym mieszkam prawie 15 lat, teraz grzeję kotłem z otwartą komorą spalania + kominek DGP, w większości jednak korzystam z kominka. Chcę przeprowadzić termomodernizację i skorzystać z dofinansowania Czyste Powietrze: docieplić dom i zmienić kocioł na kondensat lub zamontować pompę ciepła z fotowoltaiką. O ile fotowoltaika cena jest mi znana to nie mogę wyobrazić sobie ceny pompy, mam kawałek działki i raczej ją zmieszczę, w sensie poziomą. Czy jest ktoś tutaj na forum, kto jest z Tarnowa lub okolic kto ma pompę ciepła i może polecić firmę do wyceny pompy? Lub poradźcie: jak znaleźć sprawdzone firmy do wyceny takiego urządzenia? Dziękuję z góry za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.08.2020 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Naszą najbliższą firmę partnerską możesz sprawdzić w sieci sprzedaży wpisując adres lub kod pocztowy: https://www.viessmann.com.pl/ss/ss.phpWycena jest całkowicie niezobowiązująca i bezpłatna. Zachęcam do skorzystania z tej opcji. W ofercie oprócz gruntowych pomp ciepła mamy również pompy powietrzne.Ich parametry są coraz lepsze i stają się porównywalne z gruntowymi pompami ciepła, a wiążą się z niższymi kosztami inwestycyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 08.09.2020 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 (edytowane) Długo nie trzeba było czekać https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/103769/mamy-prosumencki-boom-ale-zbliza-sie-czas-weryfikacji-opustow https://www.gramwzielone.pl/trendy/103724/czas-na-nowe-zasady-wspierania-prosumentow-rozmowa-z-prezesem-ure Edytowane 18 Września 2020 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts