karolinawarzycha 18.08.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Buduję dom jednorodzinny: parter + poddasze użytkowe i chciałabym zainstalować rekuperację. Mam pytanie techniczne dotyczące rozprowadzenia instalacji. Czy instalację do wentylacji parteru (np. rury flex wraz z łącznikami) uda mi się ukryć posadzce na stropie? Według projektu budynku mam: 1. strop żelbetonowy 20 cm2. na nim styropian EPS 100-038 - grubość 10cm3. wylewka - grubość 7 cm4. parkiet / panele - grubość 2 cm Pytam, bo szwagier ma instalację rekuperacji rozwieszoną pod sufitem i nie wiem czy robić tak jak on.Poradzi ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 18.08.2020 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Podwieszenie instalacji WM pod sufitem zmiejsza wysokość pomieszczenia, zabudowa z KG też swoje kosztuje. Chociaż z dugiej strony w zabudowie można ukryć inne instalacje, np. zamontować głośniki od kina domowego.Ja instalację WM położyłem w warstwie styropianu w podłodze poddasza, z tym, że u mnie były płaskie kanały stalowe. Ale z tego co widziałem/czytałem również rury flex można w ten sposób położyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawarzycha 18.08.2020 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 A tak z ciekawości. Czy garaż i kotłownię też podłącza się pod rekuperację i wyprowadza anemostaty czy ma być tam wyłącznie wentylacja grawitacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.08.2020 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 A tak z ciekawości. Czy garaż i kotłownię też podłącza się pod rekuperację i wyprowadza anemostaty czy ma być tam wyłącznie wentylacja grawitacyjna? Garaz nie, kotłownia jezeli kocioł gazowy kondensacyjny lub pompa ciepła lub kocioł elektryczny tak, nawiew i wywiew przy szczelnych drzwiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts