Maly7485 18.08.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Witam, mam pytanie odnośnie ogrzewania domu (parterówka - powierzchnia grzewcza ok 150m). Zastanawiałem się nad opcja pompy ciepła albo promiennikami podczerwieni W internecie zdania są dość mocno podzielone ale posty są z lat 2014-2018 a zastanawiam się jak to wygląda w 2020 roku, na allegro i stronach z promiennikami piszą, że super ekologiczne tanie i małe rachunki jednak nie wiem jak to wygląda naprawdę, a wiadomo że producent zawsze będzie zachwalał swój produkt. Tyle że jeżeli technologia promienników i to co zachwalają producenci jest prawdą to bardzo dobrze się opłaca. z tego co wyczytałem na niektórych stronach to opłaty prądu za promienniki + bojler z grzałka są praktycznie takie same jak za pompę ciepła. A koszt pompy i podłogówki jest kilka razy większy, niż promienników i bojlera. Może ktoś się podzielić swoimi doświadczeniami odnośnie tych promienników albo poradzić co jest lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 18.08.2020 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 W 2020 roku fizyka jest taka sama jak w latach 2014-2018. Marketing też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly7485 18.08.2020 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 technologia jest nowsza polecają jakieś nowe promienniki które są jeszcze lepsze itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.08.2020 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Witam, mam pytanie odnośnie ogrzewania domu (parterówka - powierzchnia grzewcza ok 150m). Zastanawiałem się nad opcja pompy ciepła albo promiennikami podczerwieni W internecie zdania są dość mocno podzielone ale posty są z lat 2014-2018 a zastanawiam się jak to wygląda w 2020 roku, na allegro i stronach z promiennikami piszą, że super ekologiczne tanie i małe rachunki jednak nie wiem jak to wygląda naprawdę, a wiadomo że producent zawsze będzie zachwalał swój produkt. Tyle że jeżeli technologia promienników i to co zachwalają producenci jest prawdą to bardzo dobrze się opłaca. z tego co wyczytałem na niektórych stronach to opłaty prądu za promienniki + bojler z grzałka są praktycznie takie same jak za pompę ciepła. A koszt pompy i podłogówki jest kilka razy większy, niż promienników i bojlera. Może ktoś się podzielić swoimi doświadczeniami odnośnie tych promienników albo poradzić co jest lepsze ? Po pierwsze muszę Cię pochwalić za rozsądne podejście do ogrzewania domu i rezygnację z drogich XIX wiecznych centralnych wodnych układów grzewczych. Nikt jeszcze nie podał odpowiedzi jakiejkolwiek na moje wielokrotne pytanie; jaki jest sens ogrzewania prądem wody aby ogrzewać powietrze ??. Atutem promienników jest ich idealna sterowalność i powoduje ona kilkuprocentowe oszczędności w zużyciu prądu przez inne rodzaje urządzeń grzewczych. Ogrzewanie elektryczne daje możliwość wykorzystania różnych urządzeń grzewczych, podłogówki, konwektory elektryczne, klimatyzatory z funkcją ogrzewania, drabinki grzejne, no i promienniki z tym że najbardziej sprawdzają się one w wysokich pomieszczeniach np z antresolą itp. Ilośc kwh jaką trzeba zużyć w celu nagrzania jest taka sama kwestia jaki będzie komfort i jak drogim urządzeniem tę energię dostarczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly7485 18.08.2020 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Ilośc kwh jaką trzeba zużyć w celu nagrzania jest taka sama kwestia jaki będzie komfort i jak drogim urządzeniem tę energię dostarczymy. No tak tylko czy dostarczenie energii do pokoju powiedzmy 45m (salon z jadalnia) pompą ciepła nie będzie tańsze niż promiennikiem gdzie promienniki by musiały być 2 z tego co poczytałem w opisie jeden 1200W drugi 1000W żeby to nagrzać. Jak dają rade promienniki w zimę gdy na dworze jest -20 stopni (sciana silka, 20cm ocieplenie) i czy wtedy koszta nie wzrosną kilkakrotnie w porównaniu do pompy Też natrafiłem na komentarze że oddalimy się kawałek od promiennika i odczuwalny jest chłód , czyli słabo rozprzestrzenia ciepło w pomieszczeniu. i czy lepiej dlatego inwestować w pompę + podłogówkę choć koszt jest z 5-6 razy większy i nie bać się o rachunki i o wydajność czy np. ktoś stosuje to w domu i nie ma problemu z ogrzaniem i rachunki nie są wysokie. Jak dobrze pamiętam zapotrzebowanie według projektu było ok 12kW na ogrzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.08.2020 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 No tak tylko czy dostarczenie energii do pokoju powiedzmy 45m (salon z jadalnia) pompą ciepła nie będzie tańsze niż promiennikiem gdzie promienniki by musiały być 2 z tego co poczytałem w opisie jeden 1200W drugi 1000W żeby to nagrzać. Jak dają rade promienniki w zimę gdy na dworze jest -20 stopni (sciana silka, 20cm ocieplenie) i czy wtedy koszta nie wzrosną kilkakrotnie w porównaniu do pompy Też natrafiłem na komentarze że oddalimy się kawałek od promiennika i odczuwalny jest chłód , czyli słabo rozprzestrzenia ciepło w pomieszczeniu. i czy lepiej dlatego inwestować w pompę + podłogówkę choć koszt jest z 5-6 razy większy i nie bać się o rachunki i o wydajność czy np. ktoś stosuje to w domu i nie ma problemu z ogrzaniem i rachunki nie są wysokie. Jak dobrze pamiętam zapotrzebowanie według projektu było ok 12kW na ogrzanie. Można salon nagrzać klimatyzatorem, u mnie jak na razie daje rade powierzchnia ok 65 m2 parter, kulibob grzał 150m2 Polecić ci moge konwektory, promienniki są do warsztatów samochodowych i kościołów tam gdzie masz duże kubatury i nie opłaca się ogrzewać konwekcyjnie. Co ma na celu budowa ścian z silki? Pytam niezłosliwie dlaczego akurat to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.08.2020 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Akumulacyjność.Zimne latem i ciepłe zimą to jest.To sztuczny piaskowiec. Grzałka grzeje 1 do 1.Pompa ciepła ma COP - a to oznacza tańsze grzanie.W bardzo akumulacyjnym domu - nawet tylko w taniej taryfie. Czyli jeszcze taniej. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.08.2020 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) technologia jest nowsza polecają jakieś nowe promienniki które są jeszcze lepsze itd. COPu nie zmienią. Kwoka, którą moja babcia dogrzewała kurczaki pół wieku temu to ta sama technologia, ten sam COP i ten sam koszt ogrzewania, co super hiper naj współczesne promienniki. Ładniej wyglądają i to wszystko. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?360604-czy-ma-kto%C5%9B-domek-ogrzewany-matami-foliami-na-podczerwie%C5%84-w-okolicach-Bielska-Bia%C5%82ej&p=7890197&highlight=promiennik#post7890197 Panele nie mają sensu w domu mieszkalnym dlatego, że kosztują drogo w porównaniu do kabli czy systemie na kotle elektrycznym i przez brak akumulacji kosztują też drogo w używaniu. Koszt podłogówki nie jest 5-6x większy, bo panele są dla naiwnych i zdzierają na nich krocie. Najtańszy jaki znalazłem to taki. A ich wadą jest też to, że trzeba je równomiernie porozmieszczać - więc nawet w małym domu trzeba z 10 albo i więcej.. Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez Kaizen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.08.2020 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Można salon nagrzać klimatyzatorem, u mnie jak na razie daje rade powierzchnia ok 65 m2 parter, kulibob grzał 150m2 To trochę naginanie rzeczywistości również chodzła podłogówka dla komfortu i był problem z dystrybucją ciepła na górę było tam nieco chłodniej niż zakładałem. W tym sezonie już dwie klimy będą i wodna podłogówka o mocy 3kW aby utrzymywać zadaną temperaturę powierzchowni podłogi plus 1kw farelka łazienkowa odpalana na czas kąpieli Jestem zwolennikiem dużej akumulacji. Akumulacja dobrze stabilizuję tmperaturę latem i zimą oraz umożliwia lepsze wykorzystanie taniej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.08.2020 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Nikt jeszcze nie podał odpowiedzi jakiejkolwiek na moje wielokrotne pytanie; jaki jest sens ogrzewania prądem wody aby ogrzewać powietrze ??. . -Akumulacja ciepła w płycie budynku lub buforze -bezpieczeństwo energetyczne podłączysz wszystko -łatwiejsze hybrydowe grzanie jak ktoś lubi DIY , wspomaganie CO solarami, grzałka pod PV ze śmietnika. Chłodzenie podłogi przez DZ PC lub GGWC. Sam chciałem dorobić chłodzenie pasywne ale kolejny wymiennik itp odpuściłem. może kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.08.2020 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 -Akumulacja ciepła w płycie budynku lub buforze -bezpieczeństwo energetyczne podłączysz wszystko -łatwiejsze hybrydowe grzanie jak ktoś lubi DIY , wspomaganie CO solarami, grzałka pod PV ze śmietnika. Chłodzenie podłogi przez DZ PC lub GGWC. Sam chciałem dorobić chłodzenie pasywne ale kolejny wymiennik itp odpuściłem. może kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.08.2020 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Grzanie czystym prądem w tej samej cenie, co prądem z COP z pompy ciepła przez wodną podłogówkę.Dobra ściema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.08.2020 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2020 Grzanie czystym prądem w tej samej cenie, co prądem z COP z pompy ciepła przez wodną podłogówkę. Dobra ściema. Wszystko przez legendarną akumulacyjnośc promienników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.08.2020 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) Grzanie czystym prądem w tej samej cenie, co prądem z COP z pompy ciepła przez wodną podłogówkę. Dobra ściema. Niekoniecznie, A co z kosztami inwestycyjnymi i eksploatacyjnymi? Przy grzejnikach elektrycznych koszt ok 2000 zł Przy Pc podłogówka 20 000+ PC 20 000+ przeglądy Pc przez 15 lat 5000= 45 000 Ile prądu z COP=1 kupisz za 43 000? Przy taryfie g12w w PGE możesz kupić za to prąd do grzejników na ok 20 lat . Po tym czasie po PC nie będzie już śladu tzreba będzie wymienić lub wyremontować po 15-20 latach. Węc wywalenie mnóstwa pieniędzy po to aby niby mieć niskie rachunki jest totalną głupotą. A przecież do PC też potrzebujesz prąd. Jeżeli natomiast PC ma być do domu remontowanego gdzie już jest CO to warto to rozważyć jeżeli jest w dobrym stanie. Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 19.08.2020 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) Niekoniecznie, A co z kosztami inwestycyjnymi i eksploatacyjnymi? Przy grzejnikach elektrycznych koszt ok 2000 zł Przy Pc podłogówka 20 000+ PC 20 000+ przeglądy Pc przez 15 lat 5000= 45 000 Za 2tyś zrobisz pełną instalacje grzewczą? Nie ściemniaj. Moj kumpel za dobry elektryczny piecyk dał ponad 6tyś, do tego prawie 8tyś za zbiorniki buforowe (ma starszy dom). Jak nie masz bufora to grzejesz w drogiej taryfie, na razie 70gr/ KWh, za chwilę bedzie ponad 1zl jesli dalej będziemy finansować kopalnie. Promienniki też założysz za 2tyś? Nawet ci tego nie powieszą za tyle. Jak ktoś ma mały nowy dom to może grzać kablami i tylko wtedy. Przy wiekszych domkach lub mniej docieplonych to tylko PC lub gaz. Ile prądu z COP=1 kupisz za 43 000? Przy taryfie g12w w PGE możesz kupić za to prąd do grzejników na ok 20 lat . . Za PC dałem 27tyś wliczając pełną "kotlownie" plus podlogowka na 100m2. Gwaranacja na 5lat i darmowe przeglądy przez 5lat, potem nie są obowiązkowe. Dwa lata temu koszt ogrzania przez cala zimę to 650zł, w tym roku 750zł. Tyle bedziesz płacił za elektryczne w miesiąc lub półtora jesli masz dobrze ocieplony. Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 19.08.2020 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 del Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.08.2020 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 Za 2tyś zrobisz pełną instalacje grzewczą? Nie ściemniaj. Moj kumpel za dobry elektryczny piecyk dał ponad 6tyś, do tego prawie 8tyś za zbiorniki buforowe (ma starszy dom). Jak nie masz bufora to grzejesz w drogiej taryfie, na razie 70gr/ KWh, za chwilę bedzie ponad 1zl jesli dalej będziemy finansować kopalnie. Promienniki też założysz za 2tyś? Nawet ci tego nie powieszą za tyle. Jak ktoś ma mały nowy dom to może grzać kablami i tylko wtedy. Przy wiekszych domkach lub mniej docieplonych to tylko PC lub gaz. Za PC dałem 27tyś wliczając pełną "kotlownie" plus podlogowka na 100m2. Gwaranacja na 5lat i darmowe przeglądy przez 5lat, potem nie są obowiązkowe. Dwa lata temu koszt ogrzania przez cala zimę to 650zł, w tym roku 750zł. Tyle bedziesz płacił za elektryczne w miesiąc lub półtora jesli masz dobrze ocieplony. To są wypowiedzi nie polegające na prawdzie posiadam 17 letnie doświadczenie w utrzymaniu domu ogrzewanego elektrycznie i nic z ww, treści nie jest prawdziwe. Można kupić ogrzewanie w tej cenie i to renomowanego producenta. Współczuję rozrzutnego i nierozgarniętego kolegi, promienniki są dedykowane do wysokich pomieszczeń o czym wspomniałem powyżej, nie mieszkam w warsztacie samochodowym ani kościele więc nie mam promienników, proponuje zostawienie ich w spokoju. Niestety nie mieszkam na prowincji i ceny są usług oraz PC są u mnie zdecydowanie wyższe. Za ogrzewanie płaciłem rocznie ok 2 tys ok 285 złx7 misięcy. Obecnie to się zmieni gdyż raz że zainstalowałem PV a dwa będę ogrzewał dom pc powietrzną, napisze jak to wyjdzie kosztowo ale dopiero w styczniu po połowie sezonu grzewczego. Jak już 100 razy pisałem uważam że nie ma sensu zakąldania wodych instalacji gzrewczych w nowych domach bo wiele lat bez tego sie obchodze i jest na prawde super (w co nikt nie wierzy no prawie) natomaist jak juz ktoś ma centralne wodne nawet grzejnikowe i sprawne to pc jest super z tym ze bym chyba Karola zamówił z Klimatyzacjakatowice on ma super PC zrobione z klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 19.08.2020 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 a ja uważam że wodna podłogówka jest ok, zawsze mogę zmienić źródło ciepła w przypadku szaleństw naszego rządu.Przy kablach w wylewce zostaje Tobie tylko prąd który z roku na rok rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.08.2020 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 a ja uważam że wodna podłogówka jest ok, zawsze mogę zmienić źródło ciepła w przypadku szaleństw naszego rządu. Przy kablach w wylewce zostaje Tobie tylko prąd który z roku na rok rośnie. Niech rośnie mam PV Nie mam kabli w wylewce, tylko w matę grzewczą w jednej łazience. I na jakie to źródło zamienisz jakie? paliwa kopalne łącznie z gazem są w odwrocie, pozostaje pc lub grzałka. Dla mnie to durny argument. Może kupię 5ha ziemi i zasieję owies bo jak rząd podniesie ceny paliw to będę jeżdxił konno. To jest podobnie wartościowy argument. Poza tym nie bierzesz pod wzgląd zmian klimatu, bo ogrzewanie nie jest już głównym pozeraczem energii i w dobrze ocieplonym domu przy co najmniej 4 osobach cwu zużyje więcej energii niż ogzrewanie domu, poza tym są coraz nowsze i tańsze źródla ciepła lyb darmowej energii jak np pv, przewracają pomału rynek grzewczy bo dają coś za darmo, żaden kocioł czy pc nie działa za darmo a PV już tak i mozesz mieć cwu i ogzrewanie za darmo nawet grzejnikami elektrycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 19.08.2020 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 o ile pamętam nasze poprzednie dyskusję na temat ceny kWh to ogrzewanie prądem dalej jest 2 x droższe dla mojego domu niż gazem. A jeśli chodzi o PV to jeszcze nie założyłem, bo przy rachunkach 300 zła na 2 mce nie widzę sensu, jestem ciekaw wydajnośći PV po 10-15 latach, bo w tej chwili nie masz PV nie istniejesz taka moda Na co zmienie ogrzewanie w przyszłości? nie wiem może PC, może wymyślą coś nowego w końcu świat idzie do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts